Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
domaca zemlja mi ima takav ph.
vase misljenje kad da ga posadim?(iz sjemena)
ima opcija da bude u boksu (indirektno svjetlo)samo ne znam oce mu smetat kad predem u cvjetanje 12/12
Neće mu smetat promjena režima, i njemu isto kreće cvijetanje promjenom režima. U outu cvate isto kad i vutra. Da obična zemlja iz vrta mu i najviše odgovara
Ne uspjeva ti čajevac kod nas, njemu treba tropska klima, visoka vlaga i malo sunca. Imao sam ja u planu i kavu posadit i čajevac i papar al ništa nemože da raste na našem podneblju.
Predivne su vam paprike
Kod nas je u vrtu bilo nešto sitno,no dovoljno za fine sendviče,sataraš i druga jela No za ovaj recept je potrebna veća količina pa je stoga ova paprika kupljena.
Tako da ako netko želi dobar domaći ajvar,evo načina pripreme Fino smo se najeli filovane paprike,pa da krenimo :
Paprika je Roga ili Ajvarka koju je potrebno prvo očistiti grubo i 'ispeći' sa svih strana.Pečenje ide lakše uz Vutra radio i malo nekog dima jer je proces koji potraje.Papriku vrtimo na sve strane dok se ne omekša,te ju tako 'pečenu' stavljamo u deblju najlonsku vrećicu i kad sve ispečemo ... dobro je sve staviti u duboki zamrzivač jer se sutradan lakše svuče koža.
Sutradan nam je padala kiša,pa smo se preselili 'ispod krova' Princip je isti...šporet,vatra i puno posla Dok se čisti paprika od preostalih sjemenki i kože ,na plati od šporeta ispečemo patlidžan narezan na tanje ploške te se očisti par glavica domaćeg bijelog luka Ne valja kupovni 'kineski' jer on pozeleni.Sve to sameljemo sa mašinom za meso,sitna šajba
U nastavku pečemo
Slican proces i kod mene sto se tice ajvara,mada ja vise gotivim zejtinke,tako ih mi zovemo,ja sam to zavrsio,a inace bi celu pripremu ovde odradio,nisam se setio toga... bravo Ven,sve je ok i u fullu u dosadasnjoj zimskoj pripremi kod tebe,samo nastavi... peace
Idemo probat opisat 6-7 sati rada kroz par slika,da vidimo šta smo dobili
Kad je samljeveno sve,ide na 'vatru' te počima miješanje.Ispočetka često što se ubrzo kad se dovoljno zagrije pretvori u konstantno
Taman kad prestaneš,povučeš 2 - 3 dima,popiješ gutljaj piva ... možeš ponovo kuvaču u ruku.
Oko 2 sata od početka pečenja se dodaje ulje.Ovo je količina od 20 kg paprike i 6 kg patlidžana i tu se dodalo u 2 navrata nešto malo više od pola litre ulja
Ne zaboravimo u ovom trenutku sol.
Sol se dodaje po 5-6 prstohvata u više navrata tokom pečenja ajvara dok se ne dobije zadovoljavajući ukus.
Nakon toga se valja malo poigrati sa aromama
Na poklon sam dobio od Cill-a probali smo ih,nisu ljute ispale ali su jako aromatične.Narezalo ih se uglavnom a narezalo se i Meskijeve ljute,malo
Obzirom da bi bila lutrija a i riskir, pogoditi sa ovim papričicama idealnu ljutinu jednu teglu smo zaljutili sa Cill e ovo je ljuto,hehe
Probao sam ugasiti vatru u ustima pivom,nije išlo ... onda sam srknio kavu vruću skoro na ex...onda je malo stalo Stavljeno 10 kapi u teglu.Dite mi kaže da je ok ajvar,al' da bi meni bio ljut
Uglavnom uz konstantno miješanje i povremeno probanje te nakon cca 6 sati pečenja ili kuhanja,neznam ni sam šta je dodaje se konzervans,dobro se izmiješa te zagrijane teglice u rerni napunimo vrućim ajvarom.
Zatvore se sa celofanom i to je to
Al' danas tek slijedi prava stvar
No,neću ja učestvovati u njoj jer sam zauzet.Jučer se uz kuhanje ajvara,ispeklo još cca 10 kg paprike.
Danas se guli i ide uz bijeli luk nasjeckan na sitno,ulje i sirće... u tegle.
E to je tek šou program od salate
e nisam slikao dok sam radio a nesto mi glupo boce slikat hahah.
uglavnom izvadis sve bobe stavis u posudu(moj slucaj kanta jupola 25L) ubacis šećera i promjesas kad se sjetis, nista vise. nakon dan dva sve bobe se rastvore u šećeru i samo kroz cjediljku procjedis, ostanu košpice. za male kolicine super metoda dobijes puno vise a mnogo manje posla ima.