Veliki pozdrav Zelenko,
nov sam na forumu kao i sa hobijem "vutrovanstva" pa sam se odlucio za tvoju grupu jer mi se svidja tvoj alias
Ukoliko pogresio mesto na forumu molim te da me usmeris kao sto se biljka usmerava ka suncu
Imam dugogodisnje iskustvo u konzumaciji nase nam drage ali sam se ove godine po prvi put susreo sa amaterskim uzgajanjem.
Dosta toga sam procitao na internetu i naravno ovde na forumu i odvojio sam desatak semenki od dobre domacice sto bi rekli.
Klasicnom metodom stavljanja povrsinski u zemlju (kupljena zemlja u radnji idealna za uzgoj paradajza i ostalog povrca - barem su mi tako rekli) i posadio semenke i dobro zalivao (kasnije sam video da je bolje bilo da proklijaju u maramici ili u vodi ali nema veze vise).
Negde oko 20 maja, na zalost ili srecu jedna semenka je nikla i tako krece moj put.
U pocetku sam je dosta zalivao vodom (nazalost iz vodovoda, kasnije sam to promenio) a kasnije malo manje.
Nakon mesec dana sam u pricu ubacio tecno gnojivo NPK 7+5+6, jednom nedeljno.
Biljku sam dva puta presadio u vece saksije i drzim je na prozoru i terasi (prepodne je sunce na prozoru a posle podne na drugoj strani gde mi je terasa).
Biljka je fino napredovala i sada je dosta vegetirala. Moje skromno misljenje je da je zenka (raste kao zbun, ima puno lisca i nije visoka) ali naravno samo "mislim"
Posto je jedina koju imam, zaista mi je do nje stalo (cak vise nije stvar da sto pre dobije hedove i da je posecem), nekako sam se vezao za nju i zelim joj sve najbolje
Molim za misljenje biljke sa slike i imam par pitanja vezana za dalji rad:
- Da li da menjam tecno gnojivo (sa vise PK)?
- Da li da ubacim u pricu i cvrsto djubrivo?
- Da li je dovoljno vegetirala i da li vestacki treba nekako da joj izazovem cvat (tipa da je sklanjam u podrum 12 sati)?
- Na njoj se vide duple iglice na mestima gde se spajaju grane, jel to znaci da je cvat krenuo?
- Da li je dovoljno da premestanjem "jurim sunce" ili ipak moram da uvedem neko svetlo?
- Koliki je rizik to sto je iznosim napolje da je neko komsijsko "kuce" ne oplodi?
- Da li je kasno da radim kloniranje?
- Da li je bolje da joj ne secem grane zbog kloniranja vec da je izguram takvu kakva je?
- Imao sam jos pitanja ali cu ih napisati kasnije kada se setim
Unapred zahvalan brat po "oruzju"
Pogledajte prilog 290194
Pogledajte prilog 290195Pogledajte prilog 290197Pogledajte prilog 290198