Pozdrav svima i dobrodošli u moj skromni kutak.
Ukoliko ste došli s namjerom uzgoja vlastite biljke nalazite se na pravom mjestu,
mnogo nas je ovdje steklo iskustvo koje je potrebno za uzgoj nama drage bilje.
Potaknut nedostatkom mentora odlučio sam se kanditirati za tu poziciju,
te mi je pružena mogućnost da prenesem svoje skromno znanje onima kojima je to potrebno.
Moja priča je počela ovdje na forumu ne tako davno, svojim trudom i zalaganjem sam stekao znanje oko uzgoja biljaka.
Područje na kojem imam najviše iskustva je indoor, u zemlji sa HESI preparatima, te LED rasvjetom.
Pomoči također mogu oko improviziranja stvari, izrade boxeva, panela i slično, te se ne ustručavajte pitat.
U outdooru imam nešto manje iskustva, ali Vam mogu i tu pomoči. Out radim većinom s plantelom LIST i CVIJET.
Od svojih učenika očekujem barem polovinu zalaganja i truda kojeg sam ja uložio, jer bez toga nema smisla krenut u avanturu uzgoja.
Morate bit svjesni da ste Vi ti koji uzgajate biljku, te da sam ja tu da vam dajem određene smjernice do cilja, a ne da radim sav posao umjesto Vas.
Na forumu postoje određena pravila, i očekujemo da se svi članovi naše zajednice pridržavaju istih.
Te bih molio sve da prvo pročitaju
Pravilnik Foruma..
Također zbog lakšeg vođenja kutka moramo imat neka pravila i ovdje.
1. Slike - Obavezne su, jer one meni govore stanje biljke, vas opis može pripomoći u dijagnostici greške.
2. Format slike - Nema postavljanja slika u punoj veličini, odnosno
"Full Image", Dok postavljate slike stavljajte ih u privitak ili kao
"Thumbnail".
3. Samo dijagnosticiranje - Neiskusni groweri često u panici donesu sami dijagnostiku problema i krenu sami rješavati problem, koji u većini slučajeva donese još veći problem nama da ga riješimo. Cijenim Vaše mišljenje i viđenje stvari, ali prvo ga iznesite
meni pa ćemo zajedno odlučiti sto je najbolje napraviti.
4. Experimentiranje - U prvom uzgoju ovome nije mjesto. Ima puno zanimljivih i privlačnih vrsta treninga i tehnika uzgajanja ali za to treba imati iskustva. Uništio sam dosta biljaka jer sam mislio da znam što radim i bio "pametniji" od ostalih. Iz tog razloga Vas molim da to odložimo za buduće uzgoje.
5. Savjeti - U našoj zajednici ima puno growera, što iskusnih, što neiskusnih iz toga razloga ako ste odabrali mene kao vašeg mentora slušate samo mene, ukoliko dobijete neki savjet od drugih članova, ne čete ga poslušati diretkno nego čete ga proslijediti meni ili me tagarit da vidim o čemu se radi, te ćemo zajedno vidjet što je najbolje napraviti.
Napomena kod ovoga pravila je da u raznim tehnikama se i različito postupa, te nešto što je nekom pomoglo Vama može odmoći jer radite na drugi način. Puno je ispravnih načina uzgajanja ali se neke stvari ne smiju miješati zajedno.
6. Mentorstvo - Možete imati samo jednog mentora, te ako ste dogovorili mentorstvo kod mene, ne možete uletavati ostalim mentorima sa pitanjima. Ako ste kod nekog drugog mentora potrebno je prvo raskinuti mentorstvo kod njega te se prijaviti kod drugog.
Mislim da je ovo dovoljno pravila te možemo krenuti na lektiru.
Zavisi sto ste odlučili i za sto imate mogućnosti. Dolje su dvije teme za koje očekujem da budu naučene (onaj način koji ste odabrali.)
INDOOOR / Unutrašnje uzgajanje: Kolega je napravio izvrstan vodič. Te je obavezno pročitat isti ako želite radit unutra.
Kao što znate, predložio sam da se napravi noviji vodič za unutrašnji uzgoj. Moderator Himalaja me u tome podržao i hvala mu na tome. Sastavio sam kompletan vodič radi lakšeg snalaženja, kako bi novim članovima bilo brže i jednostavnije sve povezati. Moderatori neka procijene, ako nešto još...
www.vutra.org
OUTDOOR / Vanjsko uzgajanje: Drugi kolega je opet napravio opširan vodič kroz vanjsko uzgajanje, te ste dužni pročitat isti ukoliko ste odlučili saditi vani.
Pozdrav, odlucili ste se saditi vani/outdoor? Odlicno! Evo bitnih stvari koje bi trebali znati kako biste sa sto manje problema odradili svoj prvi grow. Prvo sto trebamo napraviti je nabaviti sjemenke i pronaci mjesto/sajt na koji cemo saditi. Sjemenke Sjeme mozemo uzeti iz neke „ulicne...
www.vutra.org
Nevezano na mjesto uzgoja potrebno je koristit kvalitetnu zemlju. Moja preporuka ide na Plagronov Grow ili Light mix, te Potground H, ali ima ih jos dosta provjerenih. Evo i tema o zemlji.
Primetio sam da dosta novih clanova komentarise da nema jedinstvene teme o tome koju zemlju koristiti, pa za pocetak evo par fotki sa najcesce koriscenom zemljom za uzgoj, slobodno dopunjavajte i komentarisite licna iskustva. composana i terramagma su se do sada pokazale kao najbolje, imaju...
www.vutra.org
I za kraj mentorstvo se dogovara jednostavnim pitanjem ovdje u kutku, te samo članovi koji su dogovorili mentorstvo i zamjene/moderatori/administratori imaju pravo pisanja ovdje.
Ukoliko dogovorite mentorstvo kod mene potrebno je predstaviti sa cime raspolažete.
Oprema:
Gnojivo:
Zemlja:
Uvjeti uzgoja: (Vlaga / temperatura / svjetlosni režim / udaljenost svijetla, interval i količina zalijevanja te ostalo sto mislite da je bitno.)
U slučaju mojeg odsustva biti ćete informirani o svemu, te o mojoj zamjeni tijekom odsustva.
Živjela nam