Odlicno Big, hvala!
Evo, da budem sto kraci i jasniji:
Box je ormar 100x50x167 sirina, duzina, visina, s time da se policom i izolacijom moze visina smanjiti na 143cm. Pasivni upuh na dnu ormara, s lijeve i desne strane, ali bas na dnu, ne na stranicama ormara jerbo je tanja ploca i zahvalnija za busiti i rezati. Imam bijele mat boje i crno bijelu panda foliju, jednostavnije mi izgleda ofarbati nego lijepiti tu foliju, ali me zanima sto ti mislis, sto je u konacnici bolje za biljke i vlagu u boxu.
Rasvjeta 15x e27 keramicka grla, zarulje Commel Led 11w, 3000K. Bez problema se skidaju difuzori. Nisam uzeo vece kelvinaze, bile su visestruko skuplje, ove od 3000K su bile na bijesnoj akciji. Znam da bi bilo bolje za vegetaciju, a i poslije u cvjetanju bar malo pomijesati, ali sam za sada jako ogranicen budjetom.
Rasporedjene na drveni okvir, 5x3 komada, razmak medju sredistima grla cca 16cm. Tako bi rasvjetom pokrio cca 0.75x0.45m boxa, visak sa obje strane bi za sada dobro dosao zbog cirkulacije, a s vremenom, iskustvom i daljnjim ulaganjem bi efektivno iskoristio i ostatak prostora. Dakle cca 0.33m2 pokriveni grow prostor.
Ventilacija 2x pc vent 80 i 90mm 2700rpm, oko 60m3/h, nemam potenciometar, ali cu probati nabaviti ako moram, za mijesanje zraka, cirkulaciju i zdravlje biljki.
Ispuh, stvarno ne znam sto napraviti, dvoumim se izmedju kupaonskog venta, 16w, 110m3/h, 36 Pa.
Ili mozda da stavim 2x pc vent 90mm 2700rpm 60m3/h, zato sam i mislio mozda smanjit visinu i time kubikazu prostora, olaksat im posao. Dvoumim se jer pc ventove imam, a ovaj moram kupiti, a budjeta za ovo sve prakticki nemam, korona, otkaz, tako to.. Ali, ako ne ide s pc ventovima zbog sporog i malog protoka zraka - ipak ide ljeto - posudit cu i kupiti taj ili neki slicni. Takodjer, ne mislim stavljati filter, imam ONA gel i s time i svacim jos cu kontrolirati mirise pa sam i zato mislio da ne treba jaci vent. Ne znam, savjetuj me
Veci mi je problem buka i vibracije na ormar nego mirisi, buka ce mi s vremenom privuci nametnike u obliku znatizeljne djecice .
Zemlja Florabella + perlit 15-20%, ne bih izmisljao toplu vodu za prvi put. Mislio sam i kokos, ali sam pojednostavio, po preporuci Servisera. Posude gradjevinske kante, plastika za hranu, izbusio bi puno rupa po dnu, cca 5mm promjer, mozda i sa strane do neke mjere, 10L. Imam i Florasan i Humofin, znam da slove kao lose na forumu, ali sam u njima odgojio divne rajcice, grdosije u malim kontejnerima, mijesao sam ih u omjeru 1:1 jer je Humofin po specifikacijama cisti crni treset i citao sam da ga je dobro pomijesati sa slabijom i razresitom zemljom, kakva mi se Florasan bas ucinila. Na rajcicama sam do sad i vjezbao brinuti se o biljkama, uz Cvetal Gold 5-10-5 s dodanim zeljezom, magnezijem i vitaminom C (imao sam ga otprije) i na suncu, ne pod lampama.
Od gnojiva plantella cvijet (jer i nju imam) i kupio bi plantella vrt ili vita, kao vrstu boostera za ranu vegetaciju, ali i kasnije, za opcenitu jakost i imunitet biljki, + ovaj Cvetal Gold u cvjetanju, mozda dvaput, mozda nijedanput, zbog veceg sadrzaja fosfora (iako mu je kalij nizak, treba biljkama i visok kalij u cvjetanju, ako sam dobro shvatio). Melase imam kuci. GHE ph tekucina za kontrolu ph vrijednosti. Ne znam, vidim da neki spustaju ph vode, neki pak govore da u zemlji to ne treba.
Od sorti, za prvi put, +speed auto i sweet cheese auto, sweet seeds. Jako brze, malene, solidna reputacija i na ovom i drugim, stranim forumima. 2komada ukupno. Sto mislis, koliki volumen zemlje da racunam za popunit kante od 10L? Znam da se slegne kad se napuni i zalijeva, a moram ici kupiti Florabellu i perlit.
Rekao sam kratko, a ispao je cijeli elaborat. Nadam se da sam bar bio jasan. Puno pitanja, znam da si pretrpan i pomogni kako stignes, ali odgovori na ovo ce me usmjeriti i nadam se da cu tako vec u pocetku smanjiti sansu za pojavu nekih vecih problema, kojih ce ionako biti, s obzirom da mi je ovo prvi put.
Unaprijed zahvalan, lijep pozdrav tebi i svima