Kolege strujiči se složiše, najbitnije, hehe!
za nas je važno znati LUXi je ono što naše oko vidi, ppfd je ono što biljka vidi i treba.
@hazeri samo polako, meni je trebalo pol godine da se usudim pritisnuti tipku RANGE, ne grize haha! Znači dok filteri ne stignu ovo što mjeriš je odokativno, Stipe dobro razumije i s pravom komentira jednobojne (monokromne) i K ( boja koju emitira crno tijelo kod usijanja, u kelvinima mjereno , prvo je crveno usijanje npr. 2700K pa plavo usijanje 6500K a završi sa bijelim usijanjem) (crveni patuljak ,bijeli patuljak u astronomiji). Adri je tu doma u fotonima,elektronici, mi želimo znati s koliko crvenih fotona u cvatnji bombardiramo biljku na svakom centimetru lista cvijeta, onom najbližem svijetlu i onima udaljenim, 120 kad očitamo na RANGE x100 znači da 12000 crvenih fotona udara na tom mjestu a mi ganjamo idealu 600 - 900 ppdf broj fotona korisnih za našu biljku (plavi i crveni fotoni u največem broju, prple i plavi filteri propušaju ne samo plave fotone, crveni propušta samo crvene), dodamo još i prple filter i imamo ppdf, zute zelene naranđaste nijanse spektra su isto tu a mi smo izfiltrirali LUXe (ono što oko vidi u ppdf, ono što biljka treba, najviše koristi u fotosintezi i ostalim procesima (npr. far red za uspavanku, ne možemo očitati a nemere niti jedan mjerni uređaj kojeg koriste za mjerenje na jutubu pa onda prosječnu vrijednost izračunavaju i prikazuju kao apsolutnu, malo morgen, adri je genijalac, domača pamet, mi to mjerimo več godinu dana za manje od 50€ i rezultati se poklapaju s onim 300 -600 u vegi i 600- 900 u cvatnji, 1200 ppdf možmo koristiti sa DLI mjernim jedinicama, dnevna količina svijetla, sat dva, možda i više na dan u fulu a ostalo u ideali.
Bit če nam zabavno odkrivati mogučnosti naših panela, smanjiti potrošnju struje za spas planeta, jer sa ovakvim kompliciranjem i troškovima ionako nečemo to nikad uštedjeti. Ali čemo se igrati i diskutirati i uzgojiti naj, jednog dana i bolje nego Stipe pod 600WHPS. Adri ima novi panel, 64W, troši za dvije biljke u cvatu, cvatnja neviđena, ne koristi booster ni bakterije ni fency gnojiva. Obečao je dnevnik za dva mjeseca a s ovim tekučim growom, vjerujem da čemo barem u galeriji vidjeti što LED može u rukama znalca fotonike.
Wejn je matematičar, a matematika potvrđuje i osporava bilo kakve teorije , ako se neda matematički objasniti ni ne postoji niti može postojati. Više vjere u domaču pamet i vještine , ovdje rastu najpametnij, najlijepši i najgroweri na svitu, pogledajte se u ogledalo ako ne vjerujete.