ZEMLJA

Hempatia Soma iGrow Hemps garden
06.02.2011
39
8
8
Pošto sam često u prolazu pored proizvođača i njegovog rasadnika mislio sam sutra da svratim i započnem novi grow sa ovim substratom.
Vidim u ovoj temi dosta pozitivnih komentara.
Šta izabrati i kakva su vam iskustva sa Nord A. ?

Screenshot from 2024-06-13 19-25-28.png Screenshot from 2024-06-13 19-25-42.png Screenshot from 2024-06-13 19-26-12.png

sone1

Coco Loco
Poznanik Foruma
14.12.2019
1.533
8.012
258
Najbolje uslikati sam sastav na pakovanju, ugl treba izbegavati zemlju za cvece, jer se isto ne konzumira, pa tu moze da prodje svasta, ali opet ne mora da znaci da je u svakom slucaju tako :)
Msm ovde gore pise fruit&vegetables, tako da bi trebala biti dobra :confused:

• Sviđa mi se
Reactions: Ćyro
06.02.2011
39
8
8
Ima u postovima gore u vezi NordA. proizvođača komentara da su im odlični substrati. @RAOZA. pomenu na prethodnoj stranici ovaj Peat Moss seedling subtrate.
PotH. mi je postala kabasta(70L) i preskupa, verujem da postoji jeftinija alternativa.

Ćyro

~ Pa ćemo vidit
Poznanik Foruma
01.03.2009
1.344
9.111
258
Dalmacija
Cisto informativno za Splicane i ekipu iz okolice ako tko nezna, Poljopromet Split, na “dreturi od sjeverne luke” ima klasmann PotgrondH zeleni, i jeftin Vermikulit.
Mislim da mogu upisat tu jer nitko od sponzora nema ni vermikulit ni potgrond. Oko 35€ 100 litara. S obzirom da sam dao 40€ za 30l s neta, ovo je top.
IMG_8421.jpeg

30.06.2024
3
0
1
35
Pozdrav ekipa,
Dva puta su mi neki belo zuckasti crvici duzine 2mm pojeli biljku koja ni nije iznikla na kraju. U pitanju je jednom bila Plagron Pro Mix, a drugi put Klasmann Delmann, svu zemlju sam potom bacio i krenuo opet. Probleme sa musicama pozotovo imam u kokosu jer je on stalno vlazan. Da li supstrat mogu da istretiram sa nekim insekticidom pre upotrebe? Npr. kada dodajem Piranu, Vodoo, Bakterije... pre same sadnje. Takodje bih u zemlju pomesao Zeolit. Da li smem na dno saksije i odgore na zemlju da pospem 1cm Zeolita kako bi on odbijao dosadne musice? Napomenuo bih da imam i plave i zute lepljive trake, na raspolaganju imam i insekticid u prahu koji se ne rastvara u vodi, kao i onaj koji se rastvara u vodi. A na pamet mi je pala i kupovina Preparata na bazi gljiva Metarhizium sp i Beauveria bassiana koje se hrane insektima.

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.430
17.804
358
Ovo umixaj u zemlju i to bi trebalo ubit nametnike. Meni je pomoglo oko fungus gnatova (gljivičnih mušica),a ako su ti pojeli biljku,može biti više nametnika.
Imaš i manje pakiranje,ali vračat češ se po još,bezvez:)
Ja ga solim,da se tako izrazim po površini zemlje i koliko mogu,utrljam u gornji sloj. I dodajem ga sa topdressom ili ti kad dajem sporootpuštajuče organsko gnojivo koje njih privlači,a čim dođe u kontakt sa kukcem,razgrađuje im vanjski egzoskelet i baš djeluje. Djeluje na mrave i to sam u kuhinji riješio,a isto posolim po chilliu,ubije lisne uši.

30.06.2024
3
0
1
35
Ovo umixaj u zemlju i to bi trebalo ubit nametnike. Meni je pomoglo oko fungus gnatova (gljivičnih mušica),a ako su ti pojeli biljku,može biti više nametnika.
Imaš i manje pakiranje,ali vračat češ se po još,bezvez:)
Ja ga solim,da se tako izrazim po površini zemlje i koliko mogu,utrljam u gornji sloj. I dodajem ga sa topdressom ili ti kad dajem sporootpuštajuče organsko gnojivo koje njih privlači,a čim dođe u kontakt sa kukcem,razgrađuje im vanjski egzoskelet i baš djeluje. Djeluje na mrave i to sam u kuhinji riješio,a isto posolim po chilliu,ubije lisne uši.
HVala ti. Uzecu to.

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
1.274
4.304
188
43
Nasao sam na netu tu dijet zemlju,pesticid,pokusacu prvo ovde po apotekama,a mozfa ima u Grckoj? Idem tamo 28og ,mozda naletim na neke preparate kojih nema kod nas?

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.666
11.910
356
Jes vala užasan supstrat.
Evo kod mene trenutno, treći ciklus u istom miksu (Pot H, perlit, vermikulit i nešto malo Bokashi komposta ako je preživelo prethodni ciklus), seedlings doduše sam digao u svežem Pot H, pa je presađeno u stari miks, nisam čak ni korenje prošlih biljaka sklanjao - cure stvarno užasno izgledaju, nikad gore :)

PSX_20240910_095413.jpg

Da se neko ne naljuti, ali mnogo češće je sve to do nas growera nego do supstrata, genetike, đubriva itd
Tražimo krivca na pogrešnom mestu, do nas je gotovo uvek :)

Ljubi brat!

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.666
11.910
356
A ne znam, ja nisam primetio - mada ruku na srce, nisam ni obraćao pažnju toliko - poroznost, struktura...sve mi uvek deluje isto, a ja bukvalno ništa drugo ne koristim, oduvek :) jednom sam dodavao Substral univerzal, i jedan grow je išla Substral Terra magma, ali to je baš baš davno bilo

Šta znam...možda je do dobavljača, ako ne drže u adekvatnim uslovima ili tako nešto...mada to bi uticalo najpre na vlažnost supstrata, pojavu buđi i eventualno napasnika..

Meni lično zadovoljava ono osnovno: struktura, poroznost, sposobnost zadržavanja vlage/nutrijenata, drenaža...što reče kolega gore, za te pare to je super :)