Neznam kako pocet ali aj iemo od materijala koje sam potrosio na izradu. da budu neke smjernice i u tom smjeru.
- 100 LED-ica Full Spectrum 2.2v 0.7A 3w
- 10 LED driver od 18-36V 0.65A
- Aluminijska ploca 80x40cm
- Hrpu tankih zica (tanke jer prolazi vrlo slaba struja krzo njih) Ja sam koristio zicice od činč kabela.
- termo silikon do 300°c
- lece 5°
Ovakvi paneli su među najjeftinijim i najkvalitetnijim svijetlom za grow.
Ledice sam spajao serijski, potrebno je samo zbrajat voltazu ledica. Na jedan adaper moze ici 6-10 LED-ica. Ako se stavi manje od 6 izgore ledice, a ako se stavi 11 izgori driver.
Moze se spojiti i paralelno ali onda postoji mogucnost da izgore sve ledica ako ode samo jedna, a kod serijskog spoja smo osigurani od gorenja ledica jer ako jedna rikne, na tom driveru staje ostalih 9.
Da ne duljim previse s opisaom i pređem na samu izradu, ako ima kakvih pitanja tu sam i voljan sam pomoc svima koji se odluce na ovakav panel.
Zelim naglasiti da je ovo puno bolji i kvalitetniji izbor svijetla od gotovih extremno skupih panela poput ViparSpectra i slicnih gdje platite i zrak koji su udisali ljudi dok su radili te panele. (na tim gotovim panelima su koristene LED-ice starije tehnologije.) Ako kog zanima mogu mu objasniti razliku.
Prvi korak je nacrtati mrezu 5x5cm. Najbolje ih je postavljati sa razmakom od 5cm.
Pogledajte prilog 296245
Nakon toga ledice ljepimo na sva "krizanja" crta.
Pogledajte prilog 296246
Sljedece je potrebno zalemiti zice i sve to spojiti, dakle kao sto sam vec rekao bitno je zbrajati voltazu da nebude premala ili prevelika. (serijski spoj, kod paralelnog je druga prica ako koga zanima mogu mu objasniti jer mi je to struka.)
Zice spajamo tako da idemo s ledice na ledicu i pratimo samo da spajamo sa plusa(+) na minus(-) sljedece (ili kontra zavisi kako se gleda.). Konektore spajamo tako da crvenu zicu lemimo na plus(+) prve ledice u nizu a crnu na (-) minus zadnje u nizu. (tako su oznaceni polovi na svoj tehnologiji, crvena zica je uvjek plus i po tome se vodite uvjek. Bit cete zahvalni sami sebi ako cete tako raditi jer nemorate kasnije razmisljati sto je sto)
Dobijemo ovako nesto (postoje i jaci driveri gdje se sve moze spojiti na jedan ili 2 drivera sve zavisi ot toga sto zelite dobiti.)
Pogledajte prilog 296247,
Pogledajte prilog 296248,
Pogledajte prilog 296249,
Pogledajte prilog 296250
Dalje je sve full jednostavno i ima puno nacina za izvesti to. Potrebno je samo pratiti boju zica. Smeđa na smeđu, plava na plavu. A povezivanje ledica je isto full jednostavan jer imaju konektore (dolaze sa driverom ako se ne varam.)
(Iskreno ja sam to sada izveo na najgori moguci nacin, ali imam dosta iskustva tako da sam siguran u svoje spojeve. Mjenjat cu kompletno gornju stranu panel za sljedeci grow, jer zelim kontrolu na kolicini svijetla.)
Nazalost rijetko tko ce se moc snaci na ovim dolje slikama, jer sam radio vrlo "nemarno". (teska rijec jer sam siguran 100% na ispravnost spojeva.)
Pogledajte prilog 296254,
Pogledajte prilog 296251,
Pogledajte prilog 296252.
Lece je stvarno lagano postaviti, samo se nataknu na ledicu i one stoje, ako se neka bas nece drzat kapnete neko slabo ljepilo na rupice od vijaka.
(Moze se raditi bez leca bez ikakvih problema, ali sa lecama ne gubimo kolicinu svijetla jer je usmjereno kako treba.)
Pogledajte prilog 296255
I na kraju slika sretnih bioza ispod novog panela
Jucer prve minute ispod novog svijetla:
Pogledajte prilog 296256
Danas nepunih 24h nakon istalacije panela:
Pogledajte prilog 296258