ne znam, nekako se sve kilavi na led-u, nema jednostavno snage da prodire kao jedan jaki hps kojem je snaga koncentrirana u žarišnoj točki.
Kod panela, tj. tih tzv led "lampi" oni natrpaju 100 ledica a sve su u biti 3w. Uzmeš, 10w, 50w, 100w led chip i opet unutra ima 3w mali led.
Mislim da to nema snage i da led neće nikad šišati hps za sada, ima jako dobrih hps žarulja raznih spektara i lumenaža je jako povećana.
Oni briju na neku par iskoristivost, a hps šiša lumenažom za 10x, sad će reći nije par iskoristivost, ma je iskoristivost je kladim se bar 1/3 veća kod hps-a.
Jer da led je dobar ne bi dobio neke uske stabljike na tankoj grančici.
I još nisam rekao, kad previše približiš led onda simptomi stresa, a kad odmakneš nema snage za rast, da poludiš.
Jedan čovjek koji prodaje opremu mi je rekao da su dobre samo za dopunu hps-u pobacati malo okolo, iako sumnjam i da su za to dobre. Jednostavno za 600w led možeš komotno prešišati s 400w hps kladim se.
I još i kaže neki čovjek ispljunuo hrpu para za led panel, preko 1000 eura i sve htio vratiti, očito je zato šta su dobre.