LED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

mar1o

Aktivan Član
08.03.2012
262
133
43
A što je sa Led žaruljama od 12W (4x3W Power LED) s GU10 grlom.Takvih 10-ak naredati na reflektor i udri!?

Extra

Aktivan Član
24.08.2013
151
145
43
11
mar1o je napisao(la):
A što je sa Led žaruljama od 12W (4x3W Power LED) s GU10 grlom.Takvih 10-ak naredati na reflektor i udri!?

Mozes stavit te jer i one su od 3w pojedinacno (nisi reko jel su crvene i plave ledice ili su bijele ?) samo je u pitanju ekonomska racunica jer uvijek je jeftinija opcija kad nesto kupujes u "rinfuzi" po komadu nego gotovi uredjaj kao u ovom slucaju te zarulje, de mi reci po koliko si para nasao te zarulje od 12w pa ce nam bit jasnije jel se isplati ili ne, ovako napamet pricamo ?! :icon_rolleyes:

Da 10 takvih bi bilo cca 120w i kao led panel je to sasvim dovoljno ako je manji grow u pitanju... :icon_wink:

Extra

Aktivan Član
24.08.2013
151
145
43
11
U prosjeku, kako kazu proizvodjaci samih ledica, od 50.000-100.000 radnih sati a to je preko 11g. u komadu, e sad se to podrazumjeva pod idealnim uvjetima, znaci pravi napon i struja koja im odgovara te i jako stabilna... :icon_idea:
Mislim da im nepada jacina odnosno intezitet svijetla kroz vrijeme ali nisam 100% siguran, mozda jako malo i oku neprimjetno ali nikako kao kod HPS-a definitivno... ! :icon_wink:

CilI

Habanero Maya Red
Banovan
24.10.2012
5.179
7.243
258
54
Texas,USA
Moram te razočarati, pada im 15% na godinu. Zato svi daju kratke garancije.
Dva proizvodzaca daju garanciju oko 16 000 sata upotrebe, ne vise.
A to ne garantira 100% svetilnost posle 16 000 sati upotrebe.

Extra

Aktivan Član
24.08.2013
151
145
43
11
Sad neznam da bas toliko puno pada jacina svijetla jer ja imam po kuci dosta postavljenih led zarulja i koje sam stavio prije vise od 2god. jos uvijek svijetle isto, barem na oko ali po ovom sto si ti napiso bi trebalo opast za 30% kroz te dvije godine a to je skoro trecina svijetla i to bi se svakako trebalo vidjet,primjetit u praksi, mislim da su to samo informacije na papiru... :read:

I jel mislis da gube svijetlost 15% na godinu u normalnom kucnom radu ili za kontinuirano godinu rada, jer jako je velika razlika ako rade 6-8h ili 24h na dan ?!

Vezano za ova dva proizvodjaca, jel to pricas za gotove zarulje s grlima ili za same ledice, znaci mislim na one koje se trebaju ugradit ?

Ima razlog zasto to pitam, inace kod gotovih zarulja 90% odlazi elektronika a ne ledice tako da mozda zato daju male,kratke garancije. Mijenjo sam cesto elektroniku ali ne i same ledice barem ne smd kockaste (PLCC), a i mi ovdje pricamo o duzini trajanja zasebnih ledica a ne led zarulja... :unsure:

Ima tu jos drugih faktora zasto led zarulje odlaze prije nego kako je to napisano a tu je jako veliki krivac temperatura i ona "ubija" ledicu i strasno joj smanjuje vijek trajanja, dok bi ta ledica puno duze trajala da je vani i na optimalnoj temperaturi a ne strpana unutar kucista zarulje... !!

Ukratko, ti si pito koliko traje led dioda i mislim da se tvoje informacije o tome kako kazu proizvodjaci, odnose na led zarulje ali ne i na same ledice jer uvjeti su totalno drugaciji pa nije mjerodavno... :icon_wink:

CilI

Habanero Maya Red
Banovan
24.10.2012
5.179
7.243
258
54
Texas,USA
Licno poznajem momke koji rade kod nas u tri različita growshopovima. Lanske godine sam se raspitao
o led panelima koje prodavaju. Sto se dobro poznajemo, su mi svi od savjetovali kupnju led panela.
Zbog čega, zato sto prvo pod led panelom je manji donos suhog naspram hps. Bule su manje i manje
nabijene, tvrde. To je bio prvi razlog, a drugi je bio to sto imaju puno reklamacija na kupovnim
led panelima. Kazali su mi, da i drugi prodavači vise ne forsiraju prodaju led panela po EU zbog toga.
To sam pričao lanske godino približno u ovo vreme.

Onda sam radio sa likom koji ima svoju elektro firmu i ugradzuje led lampe, trake i te stvari.
Dugo sva pričala i ispitao sam ga o njegovim iskustvima. On mi je reko, da pada svetilnost ledice
za 15% u jednoj godini. Vjerovatno za kucnu , poslovno upotrebu. Za garancije i te stvari.
Da imaju dve firma koji daju garancije malo duze, kad mi je to reko, bio sam jako presenecen.

Nemoj misliti, da ja moje mišljenje, da je led sra.nje. Samo problem je kupovni panel, nešto krepne
a ti ne možeš uveljaviti garanciju, a neznas,ili nemaš cime popraviti panel. I to, da so jako skupi.

Drukčije ovo sto vi momci radite sami panele to u punosti podržavam, ako nešto pregori, zamijenite
i panel radi dalje. I nabavka je puno jeftina naspram kupovnog panela i na kraju bolja jer
upotrebljavate jače led diode.

Zato me je zanimalo iskustvo od vas sto pišete u ovoj temi.

• Sviđa mi se
Reactions: He-Man and Avantura

Himalaya

☢⌛
Urednik
Moderator
10.08.2012
6.760
35.546
2.598
12
Himalaya
www.vutra.org
@extra
dobri proizvodjaci daju i preko 3 godine garancije,ne znam od kud ti da gube 15% na godinu :D
@fantom
pa tvoj da,moze posluziti za slikanje,drugi put malo bolje slozi i nece biti samo za slikanje

Extra

Aktivan Član
24.08.2013
151
145
43
11
@Himalayan Gold
Pa nisam ja reko da se gubi jacina svijetla 15% na godinu, to sam citiro Cill-a on kaze kako je njegov neki lik koji ima elkektro firmu tako prico e sad kome vjerovat ja stvarno ne znam... :icon_confused:
Ja se takodjer protivim toj tvrdnji kako ledice gube jacinu od 15% svake godine, eto ako netko ima jos saznanja o tome neka slobodno pridonese informacije...trebat ce nam svima !
Procitaj 306 post unazad kako bi skuzio o cemu se radi...

@Cill
I ja vjerujem da je velika razlika izmedju gotovih led panela i home made led panela (kucna izrada).
Istina je da se tu moze onda dosta toga izmjeniti i popravit kad nesto bude.

:wave:

• Sviđa mi se
Reactions: CilI

Himalaya

☢⌛
Urednik
Moderator
10.08.2012
6.760
35.546
2.598
12
Himalaya
www.vutra.org
Sad mi je jasno,ma ne vidim ja postove od tog lika kod mene je na ignore listi tako da ne mogu viditi te postove.
Ne pije to bas vode,sta mislis kupis recimo novi auto(audi,bmw,mercedes itd..) i nakon tri godine ga vise ne mozes voziti po noci,a? Jel ima to smisla :D

• Sviđa mi se
Reactions: Extra

FantomSB

Aktivan Član
10.10.2012
276
709
93
41
Dajte ljudi zapalite lulu mira.
Tak svekjedno kaj je bolje. Glavno da se dobije onaj finalni proizvod. Zbog kojeg smo svi tu.
Ali ipak nekad netreba ić žedan preko vode.

• Sviđa mi se

mar1o

Aktivan Član
08.03.2012
262
133
43
Extra je napisao(la):
Mozes stavit te jer i one su od 3w pojedinacno (nisi reko jel su crvene i plave ledice ili su bijele ?) samo je u pitanju ekonomska racunica jer uvijek je jeftinija opcija kad nesto kupujes u "rinfuzi" po komadu nego gotovi uredjaj kao u ovom slucaju te zarulje, de mi reci po koliko si para nasao te zarulje od 12w pa ce nam bit jasnije jel se isplati ili ne, ovako napamet pricamo ?! :icon_rolleyes:

Da 10 takvih bi bilo cca 120w i kao led panel je to sasvim dovoljno ako je manji grow u pitanju... :icon_wink:

Mislim da sam vidio na ebayu iz Europe 8 kom 45 eura Made in Germany warmweiss to je toplobijela(kao zuta) da li bi to bilo dobro za rast kad Hps je isto taj spektar.Normalno iz Kine je jeftinije al pitanje je kakva je kvaliteta tih zarulja.Gledao sam i one reflektore LED od 100w na aukcijama da li bi se moglo s njima growat?

Extra

Aktivan Član
24.08.2013
151
145
43
11
Ma ne, ako su ledice u pitanju onda si samo kombiniraj plave i crvene, mozda koju 1-2 tu warm white ali nista vise i nikako te zarulje ne mogu zamjenit HPS makar je to skoro pa ista boja i nemoj bit u zabludi oko toga kolega... :icon_rolleyes:

Tih 8 kom ispada 96w (8*12w) i to je ok za jedan manji grow, kazu da ide jedna biljka na 100w led-a ali kao sto sam vec i reko samo u kombinaciji s plavim i crvenim ledicama ne nikako samo te warm white ledice, mislim da to nebi dobro proslo u growu... to je vise za osvijetljavanje dvorista... :icon_biggrin:

Te led panele sto si gledo od 100w ako su slozeni isto od plavih i crvenih ledica onda prolaze kao sto sam vec i reko gore, to kupi ako si nadjes za jeftine pare i mozes krenit sa uzgajanjem... !! :icon_wink:

Sretno i pozz !

CilI

Habanero Maya Red
Banovan
24.10.2012
5.179
7.243
258
54
Texas,USA
Neki dan sam obišao growshop u Ljubljani i popričao sa ekipom sto ga drži.
Malo sam ih ispitao o zadnjim info glede led panelov. Kažu bili u spaniji
pretprosle godine i tamo bilo pun k. prodavača led panelov, a prošle godine
skoro nista. Zašto? Kazu , da led pravi puhle vrhove, količinski nije jednako
hps, preskupo, upada svetilnost ledica i da radi panel maximalno 4-5 godina
ako imaš sreće. Tehnologija je obećavajuća, jedino nije još to sto bi moralo
biti.

Blade

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
11.07.2011
2.504
2.934
188
39
Negdje na Balkanu
2-3 UFO grow lampe 90w ili jace odradit ce svaki posao na nivou...po meni naravno..na e bayu ima sve jeftinijih...kompletirane su samo ih treba spojit na struju...ja sam HPS poslao u mirovinu... :)

• Sviđa mi se
Reactions: Stipe

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.271
35.857
2.698
Weed California USA
@jack...i ja vec par dana gledam ufo al od 135W posto cijenovno nije neka prevelka razlika. Jedino kaj nemrem nigdje nac neko pravilo kolko bi biljoza mogo zgurat pod jednu.
Ak vrijedi staro pravilo da 100w leda za jednu biljku...brijem si 2x135 bi moglo gurat 3 biljke, al opet neki su gurali i vise.

onda opet gledam druge panele sa manje ledica al sa 5w ili 10w....posto neke 5w ledice daju vise svjetla od 2x3w....u prevodu.....200w panel sa 5w ledica daje vise svjetla nego 200w panel sa 3watnim.

Extra

Aktivan Član
24.08.2013
151
145
43
11
To ti je zato sto klasicne 3w ledice daju cca 200-220Lm a 5w COB ledice (posto nema standardnih 5w ledica) one ti daju cca 450Lm isto pojedinacno, e zato imas tu razliku na kraju kad zbrojis ledice u cijelom led panelu jer vjerojatno nisu ugradjene iste ledice, npr. sto si naveo da 200w po 3w jednog led panela i 200w po 5w drugog led panela nemaju isto lumena, jeld...?!!

Ovo dole je COB led od 5w/450Lm koja trosi 15-18v/300mA ...

A moze i ovako, ledica od 10w ti daje cca 900Lm i vise a trebaju ti 3kom od 3w da dobijes istu snagu a one ti u zbroju daju 660Lm i manje...

A ovo su ti led od 10w/900Lm koje trose 10-12v/900mA...

Nadam se da ti je malo jasnije zasto je to tako... :sun2: :vb_wave:

• Sviđa mi se
Reactions: Stipe

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.271
35.857
2.698
Weed California USA
ma meni je to sve i vise nego jasno.....pokusavam jedino vidjet sto je isplativije za kupit. zal mi je jedino kaj ekipa jos pusi one jeftilene sa miljon ledica ukupno 3w...a stim nemres ni tratinčicu uzgojit.
Dal dat malo vise love pa kupit panele sa jacim od 3w ledicama umjesto da kupujem vise 3watnih "panela" kao UFO.

Gledam i 20W 2200+lm single led pa bi sam napravio sve posto mi je to manje vise struka. Trebam malo zracunat kaj je najisplativije i bolje. A prvo moram saznat neka "pravila" kolko leda za kolko biljaka :) to je ono kaj me trenutno muci :) a da ne spominjem kaj ekipa brije sa IR i UV radi prosirenja spektra....meni je to malo prenabrijano...al ok...bumo vidli :D

• Sviđa mi se