Kupovina semenki (bez opisa pakovanja i relevantnih podataka)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.663
11.890
356
Za ovu Ace seeds verziju kažu da je najbliža mitskoj Panama red... videćemo :) taman ide zima, biće niže temperature, ako me zalomi pravi feno i one ružičaste šare....ja sretan :D
Htedoh i Malawi, al dok sam se premišljao nestalo iz ponude taj dan, šou..no to ćemo u narednoj porudžbini nema šta :)

05.10.2024
4
7
3
Pozdrav ekipa, evo novi ovdje i vec neko vrijeme citam starije postove i razne teme ali imam jos par nejasnoca vezanih uz zakonski dio nabave sjemenki specificno za Hrvatsku jer kopajuci po ovom forumu i malo po google-u imam nekih informacija koje se konflikataju jedne s drugima pa evo ako neko ima vise razumjevanja u zakon i pravo moli bih ako je moguce malo pojasniti sljedecih par stvari

1) Dali je sjeme stvarno 100% legalno naruciti u HR i dali postoji kakav sluzbeni izvor ili zakon koji to potvrduje da mogu procitati, svugdje pa cak i ovdje po forumu pise da je u cijeloj EU sjeme legalno ako je za kolekcionarske svrhe i ne klije se ali bez obzira na to vecina stranica pise tipa "check your local laws"
Npr. evo na sensei seeds Hrvatska ne stoji u popisu drzava gdje se mogu slati sjemenke vec stoji samo pod "some products but no seeds" kategorijom a na royal queen seeds mapa koja pokazuje drzave u kojima je sjeme legalno hrvatsku pokazuje sivo umjesto plavo sto bi trebalo znaciti da nije legalno naruciti sjeme iz HR (primjeri na ove dvije slike ispod) pa eto ako mi neko moze to malo pojasniti da znam kakav mi je rizik naruciti sjeme (autoflower planiram za prvih par puta) da mi ne razvale vrata, pretraze kucu i zavrsim u zatvoru nakon narudbe sjemena.
Evo znam da vecini tu iz HR prolazi iz hempatije ali svejedno bi volio malo pojasnjenje legalnosti.

1728107065947.png 1728107320553.png

2) Znam da rizik nikada nije 0% ali zanima me sad specificno za Hrvatsku kakve su sanse da uopce imam problema zbog narucivanja sjemena i sta ce se uopce dogoditi ako mi npr. na carini nadu sjeme, hoce li samo zapljeniti i nista dalje ili ce mi random policija banit na vrata sa nalogom za pretragu cjele kuce?
Ima li ovdje neko iskustva da im je policija banila na vrata sa nalogom za pretres za npr. dva tri puta godisnje narucit sjeme sa hempatije?
Da izbjegnem da mi nadu bas grow kod kuce mislim mozda kad mi sjemenke stignu pricekati mjesec ili dva prije nego sredim grow light i grow box tako da ako se dogodi ono najgore i pretraze me nedugo nakon sto sjeme dode naci ce samo sjeme a ne grow.

U planu mi je mali grow od mozda biljku-dve iskljucivo za sebe i za taj plan nezna apsolutno niko drugi osim mene, sjeme gledam uzeti sa hempatia i vise manje sam odlucio oko svega eto sprjecava me briga da bi mi mozda mogli raid-ati kucu ako u carini nadu sjemenke pa prijave (nazalost nemam opciju naruciti na drugu adresu).

Ispricavam se na dugom postu i hvala unaprijed.

Pozz.

05.10.2024
4
7
3
Ne, ne prodajem niti planiram prodavati i uzagajao bih cisto za sebe.
Nikada nisam bio u zatvoru i nadam se da necu nikada, jedino za sta sam ikada dobio kaznu je prije par godina zbog neke svade obiteljske gdje smo ja i rodak obadvoje dobili preksajnu i platili kaznu za to al gledam te papire i to smo oboje dobili doslovno samo za prekršajno djelo a ne kazneno tako da koliko sam ja shvatio prekrsajno nije big deal kao kazneno.
Plus to se dogodilo samo jednom prije par godina i nikad se vise nije ponovilo.

• Sviđa mi se
Reactions: Ćyro and Bizzzo

Bizzzo

~ Fly Me To The Moon ~
Urednik
Moderator
11.02.2008
8.126
32.663
2.718
twitch.tv
Šta te Paranoja onda? Ilegalno je trgovati sjemenom. Ako carinik otvori paket a slabo koji se otvara, će baciti u smeće ili ne napraviti ništa. Ajd za Srbiju, Bosnu i ostale ali za Hr, brate. Ne sekiraj i potopi kakvu sjemenku da se opustis malo.

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.663
11.890
356
Ma otkriti možda i hoće, ali ovo:
ispratio tebe dok posadis itd
Neće :) prosto ne isplati im se, jer je potrebno dokazivati na sudu nameru gajenja, i da iz tih semenki niču ženke. Možda kad bi poručio 1.000 semenki, jer onda je jasno šta je u pitanju, za par biljaka...te se pošiljke uglavnom stopiraju/vrate kad se otkriju, a da li ti njima ulaziš onda u sistem, na neki spisak, to je već pitanje.
Ako je za utehu, ne dešava se često uopšte, vidiš i sam na forumu @lifeisgreen24 uglavnom prolazi.

05.10.2024
4
7
3
Izbjegavam citirati poruke ali evo admini nadam se da je OK buduci da odgovaram na tri posta odjednom

Šta te Paranoja onda? Ilegalno je trgovati sjemenom. Ako carinik otvori paket a slabo koji se otvara, će baciti u smeće ili ne napraviti ništa. Ajd za Srbiju, Bosnu i ostale ali za Hr, brate. Ne sekiraj i potopi kakvu sjemenku da se opustis malo.

A eto prvi put to radim pa znas onako nesiguran u sve hahaha, znaci onda tesko da mi lup nalog za pretres kuce ako u HR narucim.
Ja sam takozvani "Data hoarder" pa imam u sobi hrpu diskova po kojima ima sigurno jedno 30 terabajta piratiziranih filmova, igara, muzike a bome i "procurenih" source code-ova razno raznih igara pa nebi bas dobro prosao da mi sad sa nalogom sve pretresu i zapljene komp :)

I jos sad kad razmisljam da bi tokom pretrsa mogo ostat bez gaming setup-a vrjednog skoro 10k eura..... da nekako mislim da bi zatvor i prezivio da se sta dogodi ali bome gubitak moje gaming bebe bi tesko pao :)

Brate iskreno, puno se tripujes,izvini ako sam grub, nije zlonamerno. Da li mislis da bi neko otrkio tipa 7 semenki, ispratio tebe dok posadis itd itd..
Ne sekiraj se, nema nista grubo u tvojem odgovoru.
Svejstan sam toga da se malo previse brinem i nekad bezveze kompliciram stvari ali nazalost takav sam oduvjek i nikako da uspijem to promjeniti :(
Nikad se nezna, moze zavisit od drzave do drzave a tu na forumu (osim ako sam ja corav) vecina iskustava pozitivnih je od ljudi iz Srbije, BiH i ljudi sa balkana koji zive negdje vani pa sam htio samo biti siguran onda za stanje konkretno u HR.
Naravno, ja ne planiram naruciti sad par stotina sjemenki ali planiram ipak malo vise od sedam :)
Gledam uzeti 10 neke sative i 10 indice jer gledajuci na kolicine koje ja popusim to ce mi jako dugo trajati a pretpostavljam da je sigurnije tako da sto rjede moram narucivati jer sto cesce dolazi nova narudzba veca sansa (i ako idalje mala gledajuci prema iskustivma drugih ovdje) da neko nesta posumnja ako narucujem svakih par mjeseci sjemenke nego ako narucim dva puta godisnje tako po 10 jednih 10 drugihg
A sto se tice ovoga da bi me pratili dok posadim itd, nisam ja ni mislio da ce mene neko pratit i cekat da posadim pa onda nalogom na vrata nego sam mislio da mozda mogu nalog dobit samo na temelju nadenih sjmenki bez da oni mene sad prate dok ja sadim vec ono da odmah par dana nakon sto nadu sjemenke ili nakon sto sjmenke stignu oni meni banu na vrata sa nalogom.

Ma otkriti možda i hoće, ali ovo:

Neće :) prosto ne isplati im se, jer je potrebno dokazivati na sudu nameru gajenja, i da iz tih semenki niču ženke. Možda kad bi poručio 1.000 semenki, jer onda je jasno šta je u pitanju, za par biljaka...te se pošiljke uglavnom stopiraju/vrate kad se otkriju, a da li ti njima ulaziš onda u sistem, na neki spisak, to je već pitanje.
Ako je za utehu, ne dešava se često uopšte, vidiš i sam na forumu @lifeisgreen24 uglavnom prolazi.
Vidim nekako najvise za Srbiju i BiH, ima i iz HR pozitivnih postova ali nekako manje (mozda mi se cini) pa nisam bas bio siguran sad konkretno za Hrvatsku jel mogu dobit oni nalog za upad u kucu i pretres samo radi sjemenki, vidio sam situacija gdje pretresu one koje otkriju jer prodaju i one koje neko prijavi
Nista konkretno nisam vidio konretkno za neki pretres samo radi sjemena u Hrvatskoj, znaci nikakva prodaja i niko nezna tako da jedini nacin na koji vidim da bi dobio pretres je kad bi kojim slucajem mogli dobiti nalog samo na osnovu sjemenki.
Pretpostavljam da ne ali eto zanimalo me dali se nekome tako sta dogodilo ili da je neko cuo od nekoga za slicnu situaciju

Na kraju cu vjerojatno naruciti i posaditi no u meduvremenu cu jos malo nadgledati situaciju i iskustva drugih jer ionako imam vremena buduci da temperature sve vise i vise padaju pa vjv cekanje do proljeca sljedi no eto, u meduvremenu se malo raspitujem ;)

Poslednja izmena:

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.663
11.890
356
@lifeisgreen24 a gle, ja sam ti veliki, veliki paranoik što se toga tiče :) do te mere da evo već godinama šaljem novac u koverti, izbegavam kartice i slično (a za bitcoin sam retardiran, mada i to bih izbegavao verovatno :D) jer želim što manje tragova da ostavljam. Objašnjavaju meni ljudi da svakako ostavljam trag preko mejla i porudžbine, itd ali jače je od mene :D
I obavezno naglasim da mi ne šalju repromaterijal i poklone (papire, upaljače, mrvolice i slično), nikad do sada nisam imao nikakvih problema :)

Ćyro

~ Pa ćemo vidit
Poznanik Foruma
01.03.2009
1.343
9.110
258
Dalmacija
…dok bi ja na primjer volio da sam malo vise kao ti i Wendigo. Ja kad narucijem zicam repromaterijal :p sta je to stelth..pojma nemam, jednom sam dobio menke spakirane u stelth i zvao sam kolegu reko pa zaboravio si mi poslat menke..ovaj se smije “de otvori flomastere, rastavi ih..” :p svakako bi mi malo vise opreza dobro doslo. Al dobro, ja sam druga prica skroz..a i da sta ide k vragu, imam ponudu da dodjem legalno growat na Tajland tako da imam kartu za van :p aj malo zezancije ne skodi.
Generalno, mi smo u tom famoznom šengenu, u EU, prakticki nema ni granica nema ni carina ako narucujes iz Eu. Iz hempatije doslovno, na primjer, opremu/menke koje narucis, striko Borut to fino spakira, ubaci cesto kakav freebie i da decku iz GLS-a na ruke i ovaj to ubaci u kombi. Iduce je skladiste do dva opet GLSa i tu se usmjeri ovisno gdje ide. Onda dodje u centralno skladiste GLSa u npr u mom slucaju u Dugopolju ako se ne varam, pa do ukrca Bruno u kombi i zovne “alo prika a disi, jesi doma?, iman ti paket, trijes’ipet eura” :)
Uvjek ako imam mogucnost, trazim da mi salje GLS i da placam pouzecem. To je u biti poanta ovog naduvanog posta.. :razvaljen:: nema straha. Bar u mojoj ludoj glavi.

Groff

Aktivan Član
27.01.2016
239
289
63
60
@lifeisgreen24, samo opušteno.
U RH je legalno kupovati certificirano CBD sjeme. Na žalost, THC sjemenke su ilegalne. No nemaš problem. Pošiljka ide kao pismo, dolazi iz EU te sa kao takva ne provjerava na carini. Odabereš dostavu kurirskom službom, plaćanje pouzećem (ako postoji takva opcija) i čekaš dostavu.
Ako naručiš kod Hempatije dolazi bez ikakvih problema.
I da, opreza nikad dosta.

Jurio

Aktivan Član
22.10.2017
627
1.448
163
72
Lani mi je posiljka od RSC zapela na carini i vracena u UK. Nakon nekog vremena jave mi se iz RSC-a i ne vjeruju da nisam mogao preuzeti posiljku, vec vjeruju carini da nitko nije htio preuzeti. Spremni su mi ponovo poslati, i usprkos mojim molbama da mi posalju u koverti, ponovo posalju paketic koji opet zaustavi carina. Nadam se da zaustavljaju samo sjeme koje dolazi izvan EU-a. I zanima me kako neki kolege salju novac u koverti (na koju adresu), i kako nagovoriti nekoga u Seedsmanu da mi posalje menke u koverti?

• Sviđa mi se
Reactions: lifeisgreen24

Jurio

Aktivan Član
22.10.2017
627
1.448
163
72
Nije jedini ali siguran sam da znas bolje od mene, on dila sve sta postoji a salje iz EU-a tako da mi je to neka recimo sigurnost. A trazim sorte iz Pakistana, Nepala i Afganistana. Pokusavao sam i kod puno drugih ali nije islo (nemaju te menke). Sada sam jos naisao i na ace seeds,oni su mislim iz Spanjolske, znaci EU, a imaju sorte koje mi odgovaraju.

turpijant

Aktivan Član
07.06.2015
375
1.452
143
35
Ne znam jel si citao temu unazad malo, ja sam resio da porucim prvi put, malo prelistao usao na po koji sajt "proverio" sve, i porucio konkretno sa Herbies. Stiglo mi uredno, imas unazad 10ak postova. Imaju ok support, bukvalno odmah. Kontam da je za Hrvatsku sve 30 puta lakse doci i brze.