LED Experimentum Crucis (NYCD, Somango; MH 250W / Lumatek ATS 300W)

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.662
11.887
356
UPDATE
85. dan 12/12 režima

PSX_20240825_135741.jpg

Lumatek na 80% i dalje
Vlažnost vazduha taman gde treba (41% ~ 56%)
Temperature naravno šure, mada uspevam naporima na kojima bi mi i kvantni mehaničar pozavideo da održim u boxu do 28 C max :) tako da sam negde na ivici konstantno
Ovo leto je zaista bilo predvorje samog Pakla, ali verujem (a i vidim po dnevnicima) da je kod većine vas bilo slično, tako da znate već sve :)

Idu fotke:

NYCD
Broji i bukvalno poslednje dane, vrebam priliku da se još malo posuši supstrat (verovatno sreda, najkasnije vikend) i ide dole

PSX_20240825_135852.jpg

PSX_20240825_140006.jpg

PSX_20240825_140113.jpg

PSX_20240825_140221.jpg

PSX_20240825_140309.jpg

PSX_20240825_140401.jpg

PSX_20240825_140543.jpg

PSX_20240825_140703.jpg

PSX_20240825_140806.jpg

PSX_20240825_140915.jpg

Somango
Putešestvije se nastavlja, trebaće joj barem još nedelju dana obzirom da tek sad full mlečni trihomi izbijaju, i dalje je na čistoj vodi
Jack Herrer gen u ovom fenotipu je baš baš povukao jako, još uvek pokušavam lepo da formulišem opis mirisa koje širi, zaista je spektakularan kultivar :)

PSX_20240825_141053.jpg

PSX_20240825_141156.jpg

PSX_20240825_141301.jpg

PSX_20240825_141407.jpg

PSX_20240825_141506.jpg

PSX_20240825_141614.jpg

PSX_20240825_141723.jpg

PSX_20240825_141943.jpg

PSX_20240825_142151.jpg

PSX_20240825_141817.jpg

To je to od mene u ovom javljanju :)

PSX_20240825_142303.jpg

Gledamo se i čitamo opet!
Ljubi brat!
::lulamira::

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.662
11.887
356
Isto @Bizzzo i mene je zatekao potpuno, prethodne tri su bile prilično ujednačene i izgledom, a posebno miris/ukus
Ovo je nešto...ja ne znam, potpuno druga biljka :D menta, borova šuma, spice, uz notu slatkog krema ili tako nešto, dizela nigde, citrusa nigde (mada ima neki voćkasti šmek u off-u, ali više kao žvaka)
Ma šou :D

Jedino se šutam u dupe što nisam klonirao na vreme, ali imam još par komada, pa ćemo videti - nova tura je uveliko krenula, i drži se za sad dobro
(dole levo je Somango)

PSX_20240825_152904.jpg

Topirane već drugi put, lagan LST, I sve po redu
Biće probni grow za novi panel + za tretman koloidnim srebrom (gornji red su zapravo po četiri biljke u jednom potu - levo su King's Kush i Perfect Power Plant, desno Cheese x3 i Church), a dole su Somango i NYCD - pa ću odlučiti već šta ukrštam sa čim :)

:vutra:

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.662
11.887
356
(vanredni) UPDATE
87. dan 12/12 režima

Gotovo, kraj :)
Juče je maknut NYCD na sušenje, međutim nisam mogao da se izborim sa Somangom kako sam ga rotirao u sredinu i krenuo da preraspoređujem i vezujem grane, tako me Sizif pozdravio :D
Sav sam se ulepio, a ona je pak odlučila da kaže 'krc' - i to bi bilo to

PSX_20240828_103834.jpg

Eto me u tvom klubu @Ćyro de reci plaća li se članarina, ili kako? Merimo li čiji je veći? Mislim na procep u krošnji :rofl:

Nije ni čudo da je poklekla obzirom da se ubucila sasvim pristojno, a u streču je bila baš pomahnitala :D

PSX_20240828_103931.jpg

Falilo je tu desetak dana sigurno no ne vredi plakati nad prolivenim mlekom i ostale narodne umotvorine :)
A i nova tura je već uveliko tražila presađivanje (više o tome u nastavku teksta niže)
A i tešim sebe malo, šta sad, ne zamerajte :D

Detaljnije ću o zvezdama dnevnika sledeće nedelje, kad se posuše i budu spremne za tegle, ali je red dotaći se ovog pomalo nezvanog gosta i neznanog junaka

LAVENDER #1

Jedan od najlepših mirisa, a i ukusa, koje sam izbacio u životu.
Tokom growa su dominantni lavender, borovnica, dizel i nešto poput žvake, a posle kjura izbijaju i karamela i voćkasta primesa.
Kod ovog fenotipa se dizel posle kjura skoro potpuno povukao, kod onog prethodnog je bio i dalje dominantan (što se meni lično manje svidelo, da budem iskren) a o izgledu samih bud-ova se nema šta govoriti, sve je jasno. Predivan kultivar.

PSX_20240828_100023.jpg

Teško mi je govoriti o samom growu, obzirom da sam je jedva izvukao na početku, i sigurno nije dala svoj maksimum - ali što se samog high tiče - iako je klasifikovana kao top indika, meni je daleko izraženiji head high, kao kod neke haze sorte praktično, barem u početku - posle sledi poslovični couchlock i obamrlost
Udara prilično brzo, već posle par povlačenja se oseti stezanje u slepoočnicama i 'bziiiiiiiiiiing' u ušima. Dim je toliko gladak i lagan, da je to prosto neverovatno u kontrastu sa mirisom vrhunskog haša koje ispušta - svaki put očekujem da iskašljem dušu, a ono ništa :D
Sve te mirisne note koje poseduje i koje se razliju po prostoru dok se mrvi se povlače pred naletom spajsa, zemlje i gorepomenutog haš vajba dok gori. A opet, slatkast aftertaste. Šou :D
Nije za jutro, pošto kad spuca na kraju vožnje - završio si priču za taj dan, dakle idealno predveče negde, i tako je i praktikujem

Iskoristio sam priliku da presadim novu turu juče u finalne potove, i da dezinfikujem šator, ventove, filter i da konačno testiram novu zverku
PSX_20240829_130617.jpg

Lele... amaterski sam ga odšrafio na 100% da vidim koliko je to zapravo jako i profesionalno sam oslepeo :))
Trenutno je na 25% i 40cm udaljenosti, i daje fantastičnih 330 ppfd, dakle predivno!

PSX_20240829_131015.jpg

I to bi bilo to drugari :)
Čitamo se i gledamo opet za smoke report I finalne utiske
Ljubi brat!
::banjahanje::

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.662
11.887
356
Eto tako.

PSX_20240904_093044.jpg

Ubiše ove vrućine majko, ja ne pamtim da se nekad ovako zaređalo bez kiše i zahlađenja..
Uticaj na sušenje je vidan, nikako nisam uspeo ispod 26 C da oborim, već posle 5-6 dana su spremne za kjur iako su veliki cvetovi negde još friški pa sam ih raspodelio po teglama da održavaju vlagu i rehidriraju manje budove ponovo, i onda ćemo već luftati kad treba i kako treba :)
Yield je sasvim pristojan (očekujem da se ove cifre još malo spuste u teglama kako se dodatno budu sušili, ali to je to negde cca 200+ po biljci) i pored dovijanja i borbe sa vrućinama, obrni-okreni kako ono ide
"Kako sam se nadala - dobro sam se udala!" :D

NYCD
237 gr

PSX_20240904_093211.jpg

PSX_20240904_093348.jpg

PSX_20240904_093442.jpg

Rekao bih čak i za nijansu tvrđi cvetovi u odnosu na prethodne ture, ali možda i grešim tj želim da bude tako :D sve u svemu stabilan kultivar, otporan na stres, daje odličan yield!
Limun je ovog puta predominantan u odnosu na dizel, ali javlja se tu još mirisa u off-u, svakako ćemo sačekati još malo da se iskjura pa ide detaljan opis u smoke report-u

PSX_20240904_095025.jpg

SOMANGO
217gr

PSX_20240904_093542.jpg

PSX_20240904_094440.jpg

PSX_20240904_094336.jpg

Iako su cvetovi impozantni glede veličine - nisam postigao onu poslovičnu Somango tvrdoću gde možeš igrati klikere sa njima :)
Rekao bih da su vrućine i blizina panela na kraju ipak uzele danak, a opet - moguće i da je do ovog fenotipa pošto se drastično razlikuje u odnosu na prethodne ture, no lično mislim da su uslovi growa kumovali tvrdoći cvetova
Daleko od toga da su pufnasti ili meki (što se i vidi naravno) nego prosto, ko je gajio Somango zna sigurno na šta mislim - kultivar koji izbacuje kamen od cvetova je u pitanju :D i to mu je vrlo specifična karakteristika!

PSX_20240904_094759.jpg

Na kvarno sam čapnuo jutros mali komad i odšrafio se pošteno :D videćemo posle kjura, ali ovako na prvu rekao bih da je razlika u odnosu na prethodne ipak samo morfološka - sam high je i dalje onaj prepoznatljivi Somango "spuc'o sam te maljem" :D

Sve u svemu još jedna avantura se bliži kraju
Hvala svima na lepim rečima, savetima, a i što ste bili strpljivi da ispratite ovaj eksperimentalni grow sa mnom :)
Gledamo se i čitamo opet prilikom smoke report-a!
Bu'te dobri!
Ljubi brat!
::lulamira::

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.662
11.887
356
Hvala ekipa!

@Jolly Joker nisam načisto još, Bokashi kompost ide svakako, ali tek na zimu dok ga pripremim lepo. Ovaj trenutni grow što ide je kako rekoh gore, da testiram panel, ukrstim možda par sorti i potrošim đubrivo sa police da ne stoji :D ide to bogami ok za sad, da ne bude priča u prazno baš, evo i vizuelnih stimulacija :D

PSX_20240904_134317.jpg

Već su negde na ivici za flip da budem iskren :)
Ono što ću sigurno testirati su crvene alge, našao sam kod Kineza, a trebalo bi da su odličan izvor mikronutrijenata i enzima

PSX_20240904_133613.jpg

Tražim dobar recept za FFJ, FPJ (dakle vege) nije toliki problem u ovakvoj postavci gde su potovi od 40 litara - budemo videli :)

PSX_20240904_134410.jpg

Panel šuri, ovo je brutala. Na 45cm i 50% daje oko 600 ppfd u sredini, i 520 ~ 560 po ćoškovima, dakle veoma dobra ujednačenost. To mi baca DLI negde na 37 otprilike (18/6 naravno), što je apsolutno savršeno. Još da ispratim sa dovoljno visokom vlagom i to je to, gajim drveće :D
E sad, videćemo u cvetanju kad ga otpanjim na 75% koliko ću se izboriti sa plamenom...no dobro, zato i kažem - test grow, prosto mora tako, a na zimu već zdravlje Bože... čeka se pošiljka, biće svega (Panama red, Acapulco gold, Pineapple Chunk, Zkittlez...) i dotle stiže i Bokashi :)

Ja odoh da se prevrnem malo na ovu vrućinu

NYCD friški bud & Lavender #1 bubble hash kombo

PSX_20240904_133519.jpg

Što bi ono rekli,
Double dare motherfu*Ker :D

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.662
11.887
356
SMOKE REPORT / FINALNI UTISCI

SOMANGO

PSX_20240922_092347.jpg

Ovaj feno je zastrašujuće nešto. Što se više kjura, sve je manje dizela, ma sad ga ni nema praktično. Ali zato menta, borova šuma, spajs i neka karamela ljudi moji ja vama ne mogu opisati kako je ovo dobro.
Oštro, ujeda za nos odmah, ima onaj kiselkasti miris, ali ta karamela slatkasta nekako podvuče sve i doda zaista specifičnu notu. Kad se zapali, to je već onaj prepoznatljivi, teški miris haša - a ukus, iako nedostaje mango/citrus kao kod prethodnih fenotipa, opet ima blagu voćkastu notu, uz mentu i spajs koji dominiraju.
Sam rad je poslovični Somango malj: udara brzo i žestoko, cerebralni high na početku, gotovo psihodelično i uz obavezno zujanje u slepoočnicama, dok na kraju vodi u couchlock i obamrlost
Od ove tri do sada testirane Somine genetike, definitivno najjači strain, I nije nešto što bih preporučio početnicima

NYCD

PSX_20240922_092522.jpg

Limun, limun i samo limun
Malo dizela i bibera u off-u, ali ono što je predominantno je citrus, čak i u aftertaste-u
Mislim da je zbog Bokashi komposta, odnosno FFJ - ujednačeni su fenotipi bili kroz sve ture, dok su vrućine ovog leta bile...pa znate i sami, a opet nekako bogatiji, puniji terpen profil (kao i kod Somanga) sa daleko izraženijom citrus notom u odnosu na uobičajen dizel
Još jedna potvrda da organic po pravilu daje bolji miris, ukus i izgled - iako često na račun malo slabijeg prinosa.
High vozi i vozi. Dug rad, izrazito cerebralni high, gotovo da nema stondiranja osim ako se ne pretera.
Opravdano popularan kultivar !

Za sam kraj voleo bih da podelim svoje iskustvo sa KNF/JADAM načinom uzgoja, probaću da budem što objektivniji - mada je pomalo nezahvalno, obzirom da je samo dva growa u pitanju, pa i nisam neki autoritet po tom pitanju :D a i pomalo sam varao tu i tamo dodajući BioBizz, no dobro :)

FPJ/FFJ
(Fermented Plant Juice/Fermented Fruit Juice)

Za vege (FPJ) mi nije bilo toliko presudno, u cvetanju (FFJ) je radilo posao super !
Ponoviću još jednom, lično smatram da je kupovni NPK daleko praktičniji, obzirom da se zna tačan odnos elemenata, što ovde nije slučaj - i vrlo verovatno ću ga koristiti (FFJ) kao dopunu BioBizz-u i u budućnosti.
Ali lako se priprema i može negde doneti i prednost, ko god forsira organic I posebno living soil, zato što odrzava mikrobiologiju zemlje aktivnom i naravno utiče na % organske materije u supstratu.

BOKASHI KOMPOST

Izuzetno korisna stvar, i odličan pristup kompostiranju bez previše razmišljanja i brige, kao kod klasičnih kompostera "prevrtača", gde se stalno mora paziti na temperaturu, vlagu, količinu i odnos azota i ugljenika, gde se ne sme stavljati ništa životinjskog porekla, citrusi, luk...u Bokashi se bez briga može staviti bilo koja organska materija, zapravo što raznovrsnija, to bolja
Jedino što se mora planirati i pripremiti unapred - 20ak dana priprema Bokashi bran, i otprilike isto toliko vremenski kompostiranja u soil-u, verovatno i duže.
Mislim da su benefiti korišćenja bili očigledni u ovoj drugoj turi, curama nijednog trenutka nije falilo hrane, zapravo nisam lepo uspeo ni u fejd da ih odvučem na kraju zbog toga

SST
(Seed sprout tea)

Ne mogu da sudim kako deluje, obzirom da se sve odvija u zoni korena, ali je korisno s vremena na vreme dodati, najpre zato što su kupovni enzimi odveć skupi po pravilu, a i da se malo razmrda kolotečina
Nije nešto što je pod "morati" svakako, ali ko kuburi sa novcem, a ima semenki bilo čega što brzo i provereno niče - ovo je svakako korisna dopuna

JMS
(JADAM Microbial Solution)

Kao i kod SST, teško je doneti sud koliko je zapravo korisno obzirom da se obogaćuje sam supstrat, ali logika samog korišćenja bakterioloških kultura iz vaše okoline koje su navikle već na specifične uslove u kojima se vaš grow nalazi, kao i daleko više različitih kolonija u odnosu na kupovne proizvode koji forsiraju samo specifične kulture - to je zdrava logika po mom mišljenju :)
Loša strana je što zbog prirode pripreme (aneorobni uslovi) nije nemoguće da se namnože i štetne bakterije, tako da je idealno kombinovati sa kupovnom mikrobiologijom, pogotovu onim predatorski nastrojenim kulturama
Takođe nije nešto što je pod morati, ali može biti vrlo korisno za obogaćivanje supstrata

WCA
(Water soluble Calcium-Acetate)

Brzina pripreme i gotovo neograničen rok trajanja ga stavlja na listu "pod obavezno" - ako ništa drugo, za brzu popravku kalcijum deficita, ili za folijarno apliciranje.
Naravno, u pitanju je samo kalcijum, i ne može zameniti kupovni Cal-Mag gde imamo i mikroelemente, humičnu kiselinu, itd
Obzirom da je jak koncentrat, i koristi se kao i kupovni Cal-Mag (1ml/L), to se napravi jednom i stoji na polici dok ne zatreba

LAB
(lactic acid bacteria/lactobacillus)

Ako bih morao samo jednu stvar da izdvojim od svega što sam probao, i da preporučim kolegama growerima, to je definitivno LAB.
Ima ih i u kupovnim proizvodima (ako se ne varam Slavol je bogat lactobacillus, ali dugo već ne koristim otkad sam prešao na Syrup Strong, koji je mahom bacillus sp, možda i grešim), no lako je za pripremu, a zaista znači - tačno se vidi koliko živnu posle zalivanja, i koliko im prija. LAB su svakako osnova za Bokashi kompost (a i za FFE - fermented fruit extract, no to nisam probao ovog puta) tako da obrni-okreni, najpotrebnije od svega pomenutog !

Može dnevnik u završene vidimo se u nekoj novoj avanturi nekad!

Ljubi brat!

goran641

Aktivan Član
06.02.2022
131
344
63
60
U potpunosti se slažem sa tvojim smoke reportom. Već sam napisao ali možda je dobro da ponovim. Ove zime sam uzgajao Somango auto (auto sljučajno) i NYCD. Nakon kjura sam dao trojici izuzetno iskusnih duvača, između 30 i 50 godina iskustva, po cca 5 grama od obje sorte. I svi su istakli Somango kao mnogo bolji. Meni je ostalo samo složiti se sa njima.
Svaka čast na kompletnom dnevniku i uloženom trudu !!! I naprijed u nove radne pobjede.

Ćyro

~ Pa ćemo vidit
Poznanik Foruma
01.03.2009
1.343
9.109
258
Dalmacija
…nemam rijeci kojima bi opisao koliko volim i cjenim tvoje dnevnike.. ovo bi po meni definitivno islo u edukativni dio foruma…

Svaka ti cast covik, kapa do poda, veliki respekt za ovo sto radis. Ostavljas nevjerovatan trag na forumu, mislim da nisi ni svjestan. Netko ko pozeli raditi ovo kao ti, dovoljno je da samo otvori tvoj dnevnik i kopira korak po korak..kao sto sam ja bizu..
jos jednom, veliki veliki respekt od mene i nemoj nas dugo drzati bez novog dnevnika :)

:respect: