Moj rodjo je letos radio test sa zemljom i stavio 1 domaju u potu od 6 litra samo sa sumskim tresetom koji je imao izgled i strukturu Pot H+ malo sitnih skoro 100% trule grancice.
Izgleda da je treset bio zaista kvalitetan jer to sto je doneo kuci iz okolne sune bilo je dovoljno od 1 Juna do 20 Oktobra te biljcica nije pokazala nikakav znak nedostatka ishrane ili slicno.
Koliko je meni poznato veliki sastava crnog treseta su huminske kiseline t.e stimulatori rasta.
Znam da je kopkao i skupljao ispod pitomog Kestena koji je vid Bukve u ovo vreme ili mozda par nedelja kasnije.
Cak ju je neredovno zalivao, a na suncu je bila max 6-7 sati dnevno.Niti topirana nit nista.
Rezultat 35 gr suve i prilicno pristojne domaje.
Ocigledno da Huminske i Fulvo kiseline su jedan od bitnijih faktora u prihrani bilja pa sam uradio malo istrazivanje i skupio analize nekoliko popularnih brandova gnojiva i sastav je u vecini slican ako ne ist.
Huminske i Fulvo kiseline koje su pored ostalog i odlican PH buffer.
Na dalje svi potrebni enzimi, minerali, vitamine, kiseline su od Alfalfa ili ti Lucerke, Morske Alge, Earthworm castings, Yukka, Riblji enzimi t.e Riblji ekstrakt, Melasa ili braon secer i razni Bat Guano, Kostana brasna, obavezna Mycoriza i uglavnom to je to.
Dosao sam do zakljucka da sto vise "gnojiva" kupis to je veca sansa da nesto zabrljas.
Nabavite Huminske Kiseline i Fulvo Kiseline koje se mogu naci na nasim prostorima po znatno manjim cenama, Riblji Ekstrakt i Morske Alge i nadjite omer otapanja.
Mycoriza je obavezna.
Opet ponavljam ovo je moj utisak analizirajuci t.e trazeci adekvatna gnojiva za moje biljke i ne prihrane na osnovu testa iz prve ruke kojeg sam napomenuo ranije.
Pozdrav