Nisam uzgajao ništa od mandale, ali po dnevnicima ovdje na vutri, zaključio sam da njihove sorte uglavnom ne preferiraju puno hranjiva. Uzgajao sam neke sorte koje su doslovno nezasitne, ali bilo je i onih kojima nije trebalo puno za lijep i bujan rast. Generaliziranje po tom pitanju je pogrešno.
Ovo za dodavanje perlita, vermikulita i sl. je ok, ako se radi o već pripremljenom suspstratu za sadnju. Međutim, iz iskustva mogu reći da profesionalni suspstrati tipa Brill i Kasmann, koje sam koristio, previše zadržavaju vlagu i generalno su pre jaki da se nebi mješalo perlit. Ja sam dodavao perlit u različitim omjerima, ovisno o uvjetima u boxu, ali prosjek je cca 15%. Mrvljeni stiropor nema apsolutno nikakvu funkciju i sve to usitnjavanje i gnjavaža su uzaludni.
Nekoć sam na dno posude stavljao kamenčiće ili glinene granule za drenažu. Potpuno se slažem sa tvrdnjom da je nepotrebno. Dali je štetno ne znam.
Sa ovim fancy suspstratima nemam iskustva, pa ću ostati bez komentara na tu temu
Jedini gotovi supstrati koje sam koristio su Compo sanna i Plantela balkonia. Prva je vrhunska (univerzalna, a dobra je i za ruže, s tim da nema dovoljno N, pa je možda bolja za presađivanje), dok je balkonia srednja žalost. Teramagmu neću više komentirati. Samo sam jednom u to sadio i nikad više... jedini propali grow u životu... vjerojatno nije do same zemlje, nego do skladištenja.