U zabludi si što se tiče računa. U tvom slučaju, pri takvom spajanju ventova, povećava se pritisak.
Možeš probati, ništa te ne košta. Upališ cigaru ili mirišljavi štapić, ako se ne oseća ništa na izlazu znači da funkcioniše. Pogledaš i unutar boxa, mora filter/vent da uvlači taj dim. Mislim se, džaba ako se ne oseća napolju kad nema snagu da povuče.
Protok je bitan ali bitan je i pritisak.
Edit:
@grona
Sve piše na forumu!!!
Serijska i paralelna veza ventova.
Edit 2:
Imam PK filter koji zahtjeva barem 250m3/h
Loš izraz-zahteva. Imaš filter koji može max filtrirati 250m3/h. Ako vent povuče 400m3/h to znači da neće dobro fitrirati tj. projuriće mirisi kroz filter. Ako imaš slabiji protok, potreban ti je pritisak da bi vent povukao vazduh kroz filter.
Pod kakvom oznakom/skracenicom mogu u specifikacijama saznat stanagu pritiska
Static pressure.
da li onda pritisak mogu računat na isti način ili se nešto mjenja?
Prica je malo kompleksnija
U serijskoj vezi dva venta, pritisak će biti jači od pojedinačnog ali manje od duplo. Batali matematiku, ako funkcioniše, problem rešen.
ja airflow uopče nisam povečao, što mi je isto malo čudno
Da te raščudim... Sasvim logično da nisi povećao protok. Da prilagodom tvom razmišljanju, kao kod vode, protok povećavaš povećanjem fi cevi, u ovom slučaju vent jedan pored drugog, povećavaš otvor gde će izlaziti vazduh (paralelna veza, veći otvor, veći protok).
U serijskoj vezi, max.protok ostaje isti (isti fi ali si povećao pritisak u cevima).
ali sto ima vecu vaznost u ovom slucaju
Pritisak da bi se savladao otpor filtera. Kad ventovi savladaju taj otpor onda će povlačiti mirise kroz filter nekim protokom. Bez filtera, logično je da će biti veći protok.
EDIT#2: Ali nebi li bilo logično da sa povečanjem pritiska povečavaš i brzinu protoka, a samim time se povečava i količina zraka koka prođe kroz određen fi u minuti ili satu, tj. povečava se protok zraka u određenom vremenu?
Sad ću da kačim linkove...
www.rotron.com
Sometimes it is advantageous to use more than one fan in a system. The fans may be located in close proximity to each other, or separated by quite a distance such as a supply and exhaust fan. Most often there is some compelling reason to use more than one fan in a single system.
www.achrnews.com
Designed in Austria, Noctua's premium cooling components are renowned for their superb quietness, exceptional performance and thoroughgoing quality.
noctua.at