KOMPOST, POTPISUJEM I POTKREPLJUJEM ČINJENICAMA. (ne derem se, samo mi je milo što sam prosvetljen)
Prvo svi znamo da je organsko đubrivo najbolje. Zašto? Pa, jednostavno nije hemija. Mislim, jeste hemija al ne ONA hemija. Ne kažem da će nešto biljkama faliti sa plantelom, cvetalom i ostalim tekućinama. Ali, sama pomisao da vraćaš prirodi, odn njenoj kćerki zemlji ono što je izrodila je neprocenjivo. Reinkarnacija povrća i voća je dokazana.
Oni koji za vreme listanja i cvetanja nisu bili dobri i rano su napustili svoje utočište, bivaju proterani u jelovnik domaćih životinja. Pa kad kroz društveno koristan rad prođu bivaju vraćeni svojoj majčici Zemlji.
Svi maštaju da budu veseli i srećni nutritijenti. Čak i kad su u govnima i kada je teško...
... I onda shvatim koliko je moćno kad imaš kompost.
Pregledao sajtove da nađem npk vrednost i kad sam proračunao sve dobijem odličan odnos elemenata. Ako mislite da baljezgam i lupam, slobodno preskočite nadalje.
Dakle, za jedan običan kompost, nabrojaću samo par stvari koju može svako sebi da priušti: paradajz ( 0,9/0,27/1,25), krastavac (0/11/27), soc od kafe (2/0,3/0,4), jabuke (0,25/3,12/12), ljuska od jaja (1,19/0,38/0,14), kora narandže (0/3/27), krompir (0,35/5,33/30), banana (0/3,25/41,76).
Naravno, neće sve ovo biti u istom odnosu, jer npr ne bacaš celi paradajz već samo jednu sedminu, ne jedeš svaki dan pomorandže i ne bacaš kile soca. E, sad, sto procenata delimo sa osam jer imamo toliko materijala. Udeo svake stvari je 12,5. Neka ovo bude samo orjentir pri određivanju realnije vrednosti procenta.
Rajčica 10%
Krastavac 10%
Soc kafe 10%
Jabuke 16%
Ljuska jaja 5%
Narandža 14%
Krompir 19%
Banana 16%
Ako uzmemo ukupan npk, sabiranjem pojedinačnih vrednosti za sve, dobija se 4,69/26,65/139,55. Da se ne bi zezali sa decimalama zaokružićemo brojeve jer tačni odnosi variraju od-do, što bi se reklo i kad skratimo, dobijmo vrednost 1/5/28, što i ne deluje loše. Ali pravo rešenje, dobiće se kada izračunamo pojedinačnu vrednost svakog sastajka u zavisnosti od procenta zastupljenosti.
iznos NPK, pojedinačno= vrednost NPK * ( %/100)
Pojedinačne vrednosti iz gornjeg izraza saberemo i dobijemo realnu vrednost: 0,46/4,61/20,95. Pomnožimo sa 2,17 da dobijemo ceo broj: 1/10/45 što je i više nego odlično.
Dok sam se mučio da izračunam palo mi je na pamet da treba biti i nosača za ovo. Taj nosač je pokošena trava sa koprivom. Srećom pa sam se na vreme setio za ovo tako da se ovaj odnos bitno menja što se tiče azota, tako da je iznos 1/5/20.
DRago mi je ako ću nekom pomoći ovim radom. NEka samo ovo bude reper onima koji žele napraviti idealan odnos npk po njihovom mišljenju.
Jedina mana po meni, koju sad uočavam je nedostatak azota, ali uzet je u obzir nasumično izabrane stvari. Naravno da u kompostu mora biti malo veći procenat deteline, sa datim procentima.
EDIT: Ladno sam pisao sat i po