Ima par miseci se mislin kako ovo napisat, a da neode predaleko ko sam uvod u ovaj topic, pa san svatia da jednostavno triban sist i napisat sta kraće
, ako se eventualno postavi neko pitanje zasto je to tako, još i bolje!
Boja kod LED-a bi zahtjevala zaseban topic (to je najveci problem), u kojem se mora koristit znanje iz ovog te VutraMetar topica.
Sa "tehnicke strane" Plave i Crvene, to jest bilo koja "BOJA" LED-a nema smisla za vlastitu izradu panela i to je gubljenje vrimena, a kod nekih firmi eventualno marketinski trik u smislu potrosnje/spektra bla bla bla, jedino ima smisla raditi CRVENI panel, to jest ako se panel sastoji od iskljucivo 100% crvene boje (i to zbog eventualne uštede snage)
I ovo je moje mišljenje, te ne mora biti i vaše
Naravno kroz povijest postojale su iskljucivo crvene i žute LE diode jer se koristio drugaciji plin i silicij, al napokon ono što danas zovemo LED chip za svijetlo je moguće samo zato što je netko (jedan Japanac a ko bi drugi... hihihi) izmislio "plavi" plin, koji uz to još i sam od sebe proizvodi crvene i zelene fotone kad mu je dosadno.
Jednostavno; sve funkcionalne LE diode su u pravilu PLAVE jer nacin njihove izrade te plin koji se koristi; proizvodi najvise plavih fotona.
omjer proizvedenih fotona kod današnjih LE chipova je:
R:G:B = 30:30:40
Svaka LE dioda proizvodi fotone u ovom omjeru, neovisno o firmi koja proizvodi LE chip, to je tehnoloska stvar koja je odredjena cijenom materijala i silicija koji se koristi prilikom izrade. Te svaka LE dioda, neovisna što ona vama "odašilje na oko" crveno, zeleno ili 3200Kelvina, ona te fotone jadna uvik proizvodi, a o filteru na samom LE chipu ovisi koje fotone vi vidite "na oko"
Za nasu informaciju razlika u kvaliteti (kolicini proizvedenih fotona) izmedju skupih i jeftinih LE chipova je u kvalitetnoj izradi "nećistoće silicija" po kojima skakuću naši fotoni priko nogostupa/štoka
Kako LED daje fotone:
Ukratko ako se sjecate portira(napon) sa pocetka ovog topica, o njemu ovisi koje ce fotone on prvo pustit kroz vrata.
U svim bojanim ili kelvin LE chipovima(ovde izuzimam IR i UV LE chipove) prvi fotoni koji prolaze kroz vrata su crveni, plavi, pa zeleni.
I tu je jedina "ušteda" energije prilikom proizvodnje iskljucivo crvenog panela, jer možemo malo smanjiti napon otvora te time eventualno štediti na potrošenim wattima.
Ono što mi vidimo na oko kod:
CRVENO - ZELENO - PLAVO - 2700K - 5600K LE chipova
je filter ispred LE silicija koji određene fotone zaustavlja(kao što to radi i foto filter na photodiodi VutraMetra) te ovisno o spektralnoj krivulji filtera mi imamo dojam svijetla ili dojam određene boje.
Nadam se da nije predugo. Stvarno sam pokušao sve svest na minimum, hihihi, veselje!
A i zasto sve mora odma bit napisano....