Sto sve utjece na snagu jednog ventilatora? Da li je protocnost, dakle m3/h glavni i jedini pokazatelj snage? I da li su vjerodostojne specifikacije koje proizvodjaci ventilatora stavljaju na svoje proizvode.
Ja imam upuhni vent 100mm, platio ga 150 kn, protok zraka 105 m3/h. Prije par dana u PC shopu naisao na PC vent 120mm koji me kostao 60 kn, a snaga je 70 CFM (120 m3/h).
70 CF = 2 m3, dakle puta 60 ispada 120 m3/h
Znaci, osim sto je tiši, 19 dBA naspram ovih 37 dBA, ispada da je jeftiniji, laksi, jaci, i trosi manje struje (4.2W naspram 14W).
No da li je to zaista tako? Prema onome sto ja osjetim, nije. Ovaj od 105 m3/h pod rukom djeluje snaznije. Ipak, kada bolje razmislim, cini mi se da bi to mogla biti samo iluzija, jer je taj vent manji, pa mozda zato mlaz zraka djeluje snaznije, jer je fokusiraniji, uži, naspram ovoga ciji je mlaz širi 120mm > 100mm.
Ako su ovi podaci stvarno tocni, ispada da je sirina ventilatora od iznimne vaznosti, i da bi svi trebali birati najvecu mogucu sirinu venta koja nam odgovara, jer s tim uvelike smanjujemo cijenu, potrosnju i buku, a za jednaku snagu. Da sam bar ovo znao kad sam kupovao svoje, imam otvore od 150mm, a prodavac mi uvalio dva venta od 100mm za koje sam dao 100 eura, a moram spavati u drugoj sobi od buke.