Ivach
ovako....prije svega ovdje jesam novi all svakako nisam novi u sadnji, i ovo o čemu pričaš ( skužit ćeš po logici ) drži vodu kad imaš koliko toliko uvjete i nemaš velike oscilacije vlage i temperature.....Ovisno o mojoj lokaciji urod je bio dobar ili loš, al kad ti par uroda propadne a ne možeš si objasnit zašto onda shvatiš da bi sto posto bio siguran zašto nešto ne ide moraš biti i sto posto siguran koje stavke su ti sto posto ok da ih možeš izbacit kao uzrok. >jer da bi znao što nije ok moraš ići metodom eliminacije, pa si kažeš aha ( svjetlo mi je dobro---to nije, vlaga mi je dobra---ni to nije, temp. dobra ni to nije, ventilacija dobra ni to nije....itd ).
Slažem se s tobom da je praksa puno više od sljepe teorije al i praksa je laka kad imaš dobro složene preduvjete, tako da se tu s tobom ne slažem da se ne treba sljepo držat protoka ( npr. na takav box stavim pc ventove koji kod velike vlage ne mogu napravit ništa i šta onda, u pol rasta biljki moraš kemijat kako sad to riješit kad imaš puno većih briga i cijeli ti urod propadne ).
Sve je jednostavno dok ne nastanu problemi, a sve ovo sam i pitao prvo da nemam problema i da nešto 100% mogu isključit kao uzrok, a ko drugo zbog para jer šta će mi neki vent koji ima 500m³ i košta 600 kn, ogroman je i radi nepotrebnu buku, ako ne treba i dovoljan mi je od 100 kn koji ima 200m³ protoka i 57 Pa pritiska zraka.
Ovaj zadnji vent je dovoljan da mi napravi izmjenu svake 3 minute u tom prostoru i cijelu vent mogu riješit za max 200 do 300 kn ( po logici koju ti navodiš- ovo je i previše ), i onda dođu ljetni mjeseci i meni treba veći protok jer je hebene vlage previše i šta onda ( kupuj drugi vent, druge cijevi, stavljaj prigušivač, jači potenciomear i sto čuda ).
Ostalo nisam spominjo jer nije tema ( žarulje, ct i sl. ) al čisto da odgovorim naravno da bi stavio ct i 600 w, al opet to ovdje nije tema, ovdje je to bila ventilatori dok nismo skrenuli u tužiteljske i odvjetničke vode.
Protok zraka je jako bitan isto kao i sve ostale stavke i treba se držat ps-a, jer samo kad se držiš ps-a možeš se prilagođavat promjenjivim uvjetima i sve dok nemaš sve složeno po ps-u je čisti amaterizam i nagađanje i svako mjenjanje prostora je nanovo učenje svega iz početka jer sve što si znao se svodi na zaključivanje predhodnog prostora u kojem si bio.
born_to_be_green
znam ja da smok ne želi zlo, al reći ajd malo čitaj i nije neka pomoć od nekog ko ima grow support ispod nicka, već me podsjeća kao na osnovnu školu kad dođe novi učenik a onda neki stari i ujedno najiskompleksiraniji naleti na novog i umjesto da mu pomogne oko prilagodbe on ga još i pritišće jer je novi pa se treba dokazat i zaradit povjerenje jer novi je i po defaultu mora zaradit mjesto u ekipi s tim da će mu ovaj stari to zagorčat i otežat koliko god više bude mogo.....
A slažem se i ja u neku ruk s ivach- om, mogu ja čisto da se nađe stavit i neki 2800m³ i bacit pare bez veze
Na kraju se moram ispričat na tonu koji sam koristio jer to inače nisam ja, al preko nekih stvari nekad jednostavno ne mogu preć, mislio sam da ovdje neko nešto konkretno zna o ventilatorima ( jer je to ovdje i tema ), a da nije samo naklapanje i nagađanje i da je voljan to podijelit s drugima.....
Još jednom born_to_be_green svaka hvala jer si se potrudio pomoć.....al pošto u našim zaključcima još uvjek ostaje mjesta za pogrešku, nakon ovog silnog prepucavanja i gubljenja vremena i energije još uvjek znam tako malo o tako opširnoj temi i očigledno ću pomoć morat potražit negdje drugdje ili ju skupo platit pa učit na svojoj pogrešci...