Foto/Auto Sve na vreme za setvu 2025

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
1.274
4.303
188
43
Pozdrav svima. Pocinjem ovaj dnevnik sad,ali ce biljke ici kao i sve,tamo na prolece,kad vreme dozvoli. Kao sto naslov kaze bice fotoperiodnih i autocvetajucih. Tacan broj ne znam ali je planu 7 rupa cca 20L. Sad pocinjem dnevnik jer sam vec krenuo sa pripremom zemljista,narucio seme isplanirao neki start. Apdejtovi ce do proleca biti retki,nece ih biti ako nemaju veze sa sadnjom 2025.
Molim admine da mi ne gase dnevnik jer ce biti zavrsen. Makar mi je takav plan koji sam poceo da sprovodim u delo.
Naime danas sam se upoznao prvi put u zivotu sa granuliranim stajskim djubrivom. Kupio sam 15kg 999RSD ,tj cca 9€. Ide mala kolicina,vise nego vestak,ali opet manje nego sto sam ja mislio. 20241117_111823.jpg 20241117_122533.jpg . Iskopao sam 4 rupe na istim mestima gde su rasle ovofodisnje,samo sto sam ih prosirio i produbio. Radio sam polako i smireno. Popio sam jutros kafu sa cannamaslacem pa dok sam kopao rupe, sve vreme sam pred ocima imao lik Homera Simpsona,cak sam ga povremeno cuo kako negoduje :razvaljen::. Malo sam odmarao,ali samudarnicki radio. U svako dno rupe sam stavio po saku stajnjaka u granulama 20241117_124217.jpg i to mesao sa ono malo zemlje sto je bila u rupi i dodao jos cca 1cm zemlje i ostavio. Tj stavio zastitu u rupu da se ne obrusi,a da moze da napada sneg ili kisa. 20241117_124250.jpg
To su rupe za automatike. Iskopacu jos vrv 3 za foto. Gledao sam da se bere najkasnije sredina oktobra (listopada).
Evo seme koje bi trebalo da bude u opticaju. Poruceno je i placeno 60ak € .
Biscotti mintz -3
Auto Amnesija XXL - 4
Auto W.W. - 3
Auto stravbery haze - 3
Pineapple glue - 4.
Spremam se za kupovinu supstrata i perlita. Ima neki supstrati zovu ih 1 i 2 1 je bez dodatog NPK a 2 ima manju kolicinu. Svi su neprijatni. Doduse,juce sam se skontao sa prodavcem u poljo apoteci,dao mu lona da proba,jer kad sam trazio svasta nesto : glistenjak,dobar humus ,folija za jagode , djubrivo stajsko u granulama itd. Pitao me je za sta ni treba,rekoh za jagode i jos jedbu kulturu. Vidim njemu se zasiase oci i osmehnu se,a ja ko iz tooa za kanabis. "To brat moj,pomocicu ti kolko treba sta god hoces" . Tako da za substrat ima vremena,planirao sam potgraundH , ali da sama rec potgraund je normalna i mnogi lroizvodjaci je koriste za rasade i saksisko cvece. A ima i posebnih supstrata gde je naglasen NPK i vreme koje je potrebno da prodje do prvog ,minimalnog, hranjenja. Za Zutu Florabelu znam da je 21 dan. Ovog puta necu uzeti nju,ali yacno koju znacu na prolece. Trenutno sam obezbedio tehnicku podrsku,uzecu i broj telefona da samo pokupim kad budem u prolazu,a on ce da proverava sve sta mu zatrazim. Nasao mi je PK , izvukao iz prasine. Godinama me vracaju sa praga apoteke nemaju PK. Ovaj lik mi nasao ,ali 5kila sa dodatkom magnezijuma. Bas ono sto mi treba. Medjutim cena mu je 9000RSD cca 85€,ali mi je obecao da ima lakovanje od kilo i da ce da mqi poruci,kao i bilo sta sto mi treba,on moze da mi poruci i preporuci iskreno,bez farbanja,jer je takav dil ::listomahanje::.
Kupio sam od kineza , po meni , vrhunsku stvar. Videcemo kako ce se pokazati. 20241117_161009.jpg 20241117_161014.jpg to je jedan veci tj vislji ima visinu poklopca od 10cm i 8 ledica na vrhu gde su rupe za regulisanje vlage. Narucio sam dva zasebno,prvi koji je stigao je nizi poklopac 6cm,ima 4ledice i tanja plastika,nekvalitetnije,ali moze da vrsi neki posao 20241117_161025.jpg kod mene su trenutno feferoni,dobio u polj apot . Kao proba ,ali mislim da mi treba ispod grejac. Ovo je pored vrata,daleko od radijatora, na sobnoj temperaturi od 23-24°C u toj sobi tokom dana,samo kad spavam zatvaram prozor. Zemlja je neka obicna da kazem ,domaci supstrat,sa 5% perlita,ali crn,vlazan ima vecetvrde grumenove koji se tesko mrve,ne deluje mi puno prozracno,ali ima i sitnog granja tako da moze da prodje. Tj videcu na paprikama prvo. Ali do proleca stice i grejac od kineza. Posle reklamiram kao ovu posudu i imam povracaj 89%novca za3 min bez povracaja predmeta,moze razlog koji oces,ali je limitirano na broj oaketa po isporuci,ja sam za jednu isporuku od cca 2000 povratio1200 kredita koji su mi popust za drugi put kad kupujem. Umesto 1000,skidaju mi 800 kredita,a 200 sa racuna u banci. Extra.
Do nove godine ocekujem jos 2-3 porudzbine od kineza,1 isto od kineza,ali samo seme crnih jagoda i jednu iz mislim brazila ako ne i neke nama bkize evrooske zemlje. Narucio sam preko Linda seeds . Najvise njihove strejnove preko 20% THC a CDB me ne interesuje posebno,moze da ga ima slobodno,dokle god ima puno THCa. Takodje sam gledao sto krace vreme,svim biljkama da bude slicno. Nisam pazio mnogo na visinu,jer vec imam unapred pripremljene treninge , kao sto je SOG. Imam i makaze za topiranje koje ce biti obavezne za foto,a koristicu ih i za auto. Volim da topiram automatike,naucio me kolega radioaktivni koji svaki topira il FIMuje. Spremam kineske "krivine" za LST drzi granu pod 90° ,takodje trebam da uzmem od kineza orioremljene zice za LST sto se pobadaju u zemlju duboko da lepo drze. To mi je neophodno za automatike,ili da sam napravim 20ak komada. Verujem da imam zicu,da je isecem,ispravim,iskrivim,izoliram gde ce imati kontakt sa biljkom,iskrivim u L i pustim 15-20cm duzine. Bolje nego kinezi,jeftinije i sto je free šiping,al isti dan kad narucim,eventualno 2 dana.
Veliki pozdrav svima. Vidimo se kad ostanem sa manje zaliha,treba da mi izdrzi do avgusta,ali bice tesko. Mozda se vidimo i skorije,ako vreme dozvoli da iskopam jos rupa, za fotose,da budu vece,sa vecim medjusobnim razmakom i vise stelth. Naravno rupe ce ici verovatno malo vece nego za autose,bar 30L,mozda nece moci prevelika dubina,ali ce ici dosta u sirinu,kao i sama biljka.
Ne bih sad o djubrivima ,ali planiram fitofertov program od pocetka do kraja,bar na nekoj biljci za probu,a na ostalima da ide standardno Plantela i sve oratece ce ici od Fitoferta,jer imaju proverene mikroelemente,kao razne druge stvari. Pesticidi i fungicidi su od nekog treceg proizvodjaca ali cu koristiti Afirrm i Svitch sa min. uljem. To znam za sada. Inace u rasadniku imam mesta za 12 semenki velicine rupe su velicine 3x3cm dubine cca 6-7cm. Za prvih 7 dana sigurno,mozda i neki dan duze,videcemo kako ce funkcionisati.
Pozdrav od mene iz Shumadije

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
1.274
4.303
188
43
Sad gledam ove papricice sto sam posejao i razmisljam,sabiram se i dolazim do zakljucka da na tom mestu nije povoljna temperatura,niti ce ikad biti,osim leti,ako ne upalimo klimu. Iz tog razloga sam nasao kod kineza prostirku za grejanje 20x30 na USB, 10ak €. Da skupim 1700,to je minimum i da narucim,to ce se desiti,nadam se pre 12og meseca.
Moram da lepo premerim sve da mi stanu oba rasadnika na tu podlogu,jer mi treba i za jagode ::volimj::. Idem takodje sa pravljenjem humusnika i pravicu svoj humus,jer imam uslova,cekam termometar. Ne znam dal moze humus da se radi i zimi,trebalo bi jer je pola na suncu,a pola u senci. Pocecu, dokle god ima sunca on ce da "radi" ,materijal cu skupljati od svoje kuce,keva ce da skuplja i sestricina i to samo i iskljucivo delove voca i povrca i ljuske od jajeta,banane mogu i cele,bez citrusa,ne znam zasto,ali mislim da citrusova kora nije ok za humus. Ako gresim ispravite me da ne budem u neznanju. Hvala. Odo da radim. Brm-brm

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
1.274
4.303
188
43
Eto danas sam kupio zicu da postavim na zemlju,gde ce biti kompost,da ne dodju krtice. Napravicu oko 1,5x1,5x1. Keva obecala da ce da reciklira za mene,a kuva za sebe njene roditelje i za ocuhovu majku,nepokretnu + za nju i svecu,a forsira povrce,tako da cu od nje imati,od svoje kuce i jos od sestricine,mala ali nezanemarljiva kolicina. Postoji neki rastvor koji se poprska da ubrza proces raspadanja i da moze da se pocne sad,bice vruc,ako sve bude kako treba,ne bi trebalo da zaledi. Tako sam ja to sve isplanirao,uskoro stize termometar digitalni do 300-400°C na znam tacno,ali je za kuvanje,moze za ulje,za koje se spremam takodje sledece godine da napravim. Vent imam,samo kuvalo za rizu da nadjem povoljno,malo,pola litra moze.
Eto bice malo pripreme ove godine,prilrema zdrave i jake zemlje puno makro i mikro elemenata,skoro pa 100% organik,ali opet ,trebalo bi da dobijem finu kolicinu humusa. On se mesa sa zemljom jer je jak?
Ili ide normalno,umesto zemlje?

• Sviđa mi se
Reactions: rastagenetic

Jolly Joker

Compost your enemies!
Prijatelj Foruma
14.10.2010
1.484
9.148
258
To što ti praviš je kompost, humus je nešto drugo, sem ako kod nas isto zovu. To iz kuhinje uglavnom nije dosta. Pogledaj kod Wendigo bokashi kompost koji je bolji za tu količinu.

Da bi bio vruć, morao bi tih 1.5x1.5x1 napuniti manje-više od jednom i onda se to zaleti kako treba. Šta je u ovo vreme lako nakupiti je suvog lišća i ako si u mogućnosti to natrpaj koliko možeš. Ako imaš pristup stajnjaku, red njega pa red lišća i slažeš, i imaš do sledeće godine super kompost. Stajnjak samo ako znaš čime hrane stoku jer ima sad nekih sranja kojima prskaju svašta pa završi u senu i preživi i stomak životinje i kompostiranje a posle pravi probleme većini biljaka.

Ako napuniš lišćem i stajnjakom, to će upasti brzo pa možeš to iz kuhinje dodavati slobodno.

Kod mene u kompost idu i citrusi i grane kojekakve od orezivanja i kosti i 100 čuda. Na proleće prosejem to i šta je preživelo ide na dno sledeće gomile. Uglavnom pomeram kompost po bašti jer to mesto gde je bio bude najbolja zemlja pa i tim poboljšavam zemlju. Kažem to u slučaju da planiraš to imati blizu biljaka.

Super je ovo što si krenuo ranije razmišljati, iako me isprva nasmejalo! :D

Sretno poželim tamo kad zatreba! ;) :respect:

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.661
11.884
356
To za citruse (i luk, meso i bilo šta životinjskog porekla) se najpre odnosi na vermikompost, glistenjak, je l'. Crvi to baš ne vole
Klasičan je super, ali ipak se mora paziti na odnos azota i ugljenika, toplotu, mora da se periodično prevrće.. a ja sam lenj čovek npr :D zato je Bokashi mama za kuhinjske otpatke i manje količine - ostaviš, ne pipaš, gotovo za tri, četiri nedelje plafon :)
Mislim i jedno i drugo je odličan pristup, nema šta :)

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
1.274
4.303
188
43
Ide prvo zica protiv krtica,pa sitno htanje,pa suva trava,pa kuhinjski otpadci bez citrusa i mesa i kostiju,pa red stajnjaka od krave,paletiran 100% bez nekih bolesti,pa red sitne zemlje pa poprskam sa tecnoscu,koju cu vam reci kako se zove,kad je kupim. Ona je da ubrza kompostiranje da moze zimi opusteno. Ja se ne nadam jakoj zimi,a za pocetak ce biti mali prostor za kompost, dok ne udjem skroz u materiju,pa cu sledeci mozda na drugo mesto jer sto kaze kolega @Jolly Joker ,tu je najjaca zemlja. Mozda tu bude dve sezone,drugi,veci na drugo mesto da odatle vadim zemlju na prolece kad mi bude trebala za jagode :lol::respect::vutra:
Drago mi je da je dnevnik ,iako rano zapocet ,ima prodju kod kolega,jer se ja pripremam cele godine za sezonu. Svima sam dojadio po kuci jer samo o tome pricam ::listomahanje::

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.661
11.884
356
Na kraju će morati podforum da se pravi samo za njega :D
Ili nek otvori u brutal off topic jednu "Igorče" temu, i udri :D
Ide prvo zica protiv krtica,pa sitno htanje,pa suva trava,pa kuhinjski otpadci bez citrusa i mesa i kostiju,pa red stajnjaka od krave,paletiran 100% bez nekih bolesti,pa red sitne zemlje pa poprskam sa tecnoscu,koju cu vam reci kako se zove,kad je kupim
Ja ću ti još jednom pomenuti - odnos azota i ugljenika je bitan (dakle specifičan odnos treba ubosti), odgovarajuća toplota i da se kompost prevrće.. ja se nadam da si proučio malo to dublje, nije to samo prekriješ zemljom i - op! kompost :) mislim, može i tako da uspe, ima baštovana koji baš tako rade, ali može biti kontraproduktivno...
Cela poenta komposta su mikroorganizmi i bakterijske kulture koje treba da te razlažu organsku materiju za biljku...ako ne prevrćeš kompost redovno, može se desiti da se zagreje u sredini i do 100 C, pobije ti sve što miče :D

Sretno

Igorče

Član iz separea.
Poznanik Foruma
14.04.2016
1.274
4.303
188
43
Hvala kolega na strlljenju i ukazivanje na problem oko komposta. Radujem sse ako moze da zimi dostigne temperaturu za razlaganje,bese 60ak °C? Citao sam i jos citam razne forume i stranice,jutjub i sl ,kako se i gde radi kompost. U nedelju idem da pocnem sa realizacijom projekta KOPOST :bocni:: . Imam vas,a imam i tehnicku podrsku polj apotekara i jedne od jacih i bolje opremljenih poljo apoteka. Tu nameravam da nabavim sve sto mi je potrebno od djubriva i supstrata,preko perlita do poslastica za pse :zvezda:::rofl:. Imaju sve , a ja imam psa koji mi cuva kucu. IMG_0530.JPG
Zove se loli ,a odaziva se samo kad imas hranu,ovako ne ferma nikog,nece da sedne legne,pravi se mrtav i sl :rofl: i on ponekad pirne. Ne voli,al da me ispostuje ::volimj::.
Sakupljanje otpada je vec pocelo,na 3 mesta,dva su malo jaca,jedno je jedna osoba sama ,slabo kuva,ali jede banane i jaja,dovoljno. Imacu od nje kalijum i kalcijum za kompost. Sad cu napraviti tablicu sta namirnice sadrze u sebi,tj sta daju kompostu od makro elemenata ,a sta od mikro elemenata. Uskoro (samo sto nije,u SRB je) stize termometar sa dugackom sondom za kuvanje,ali moze i za kompost. Vile imam za prevrtanje.
Imam i pitanje. Dal valja da se u kopost ubasi mrvljena pecena cigla? Znam da ide u neke supstrate,nailazio sam vece parcice,a verujem da cigla moze da resi problem rastresitosti kao i viska vlage,tj da izbaci iz sebe vlagu kad je to biljci potrebno,ili gresim?

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.661
11.884
356
Sad cu napraviti tablicu sta namirnice sadrze u sebi,tj sta daju kompostu od makro elemenata ,a sta od mikro elemenata.
E to ti kažem :)
Okvirno samo, ne mora "u cent" što bi rekli :) bitno je taj odnos N i C da se ubode, da pokrene proces i da gomilaš dobre, ne loše mikroorganizme. Toplota supstrata je zapravo taj proces, tako i znaš da se nešto zbiva :D

Nisam baš siguran za ciglu, koliko je pametno. Ali nikad nisam ni probao, pa ne mogu da sudim. Gline svakako ne sme previše da ide u supstrat :)

Ajd sretno. Lep ti taj pas :)

• Sviđa mi se
  • Love
Reactions: Igorče and Bizzzo