Danas mi baš starci bili u gostima i tako pričam sa starim. Čovjek u 56-godini života ima sto bolesti. Najveći problem mu predstavlja dosta progresivan oblik
Charcot-Marie-Toothova bolesti ili ti
CMT. Prilično zajebana bolest za koju službeno još nema lijeka. Naime radi se o odumiranju perifernih živaca. Bolest najčešće zahvaća noge, odnosno naduža distalna živčana vlakna, dolazi do odumiranja perifernih živaca i samim time slabe mišići. Uz to sve muku muči sa
Glaukomom, vid mu slabi i dioptrija mu se povećava iz mjeseca u mjesec, što bi uskoro moglo dovesti do potpune sljepoće. Žali mi se da je dobio kapi prije godinu dana ali mu ne pomažu a u zadnje vrijeme više nemože ni TV da gleda.
I tako pošto je stari ljubitelj nogometa ja ga naložim da ostane samnom gledati tekmu, i još mi veli da mu oči suze i nemože gledati TV duže od 3,4 minute. Laganini mi otjerali staru, ja izvadio teglicu vutice i reko stari sad ćeš ti da pogledaš samnom tekmu bez da trepneš. Smotao nam ja jednog finog, nisam htjeo pretjerati da starog ne bacim u over. Popušili mi frulu i stari bez beda odgledao cijelu tekmu (još smo jednu skršili u poluvremenu), i bilo nam je baš lijepo
Čisti dokaz kako efektivno vutra dijeluje kod glaukoma i koliko olakša život takvim ljudima. Još sam mu smotao dvije frule i dao da ponese da ima sutra za tekmu pogledati, al me naložio da mu ovaj tjedan moram doći posaditi par sijemenki, pa će i on u dvorištu da malo growa.
I rekao mi je: "vidiš vidiš, ipak je dobro što sam te napravio, bar neke koristi od tebe", haha stari zajebant. Eto odmah se i ja osjećam bolje čim sam uspijeo pomoći nekome i biti svjedok učinkovitosti naše nam drage biljčice. Tko zna možda mu povremeno duvanje i ublaži simptome CMT-a, al to budemo vidili s vremenom.