Pomozite braćo forumaši, je li šta od ovih dole jestivo i po mogućstvu ukusno?
U potpunosti se slazem s @budalin-ovim zakljuckom, jest da mi djeluje pregrubo, ali je opravdano.mogu slobodno reći, ruglo od posta u ovoj temi.
Pupavki ima vise vrsta, neke su delicija a neke smrtno otrovne. A dve ludare one nase crvene, hahaha, taj rod nema, ima jedna crvena iz roda pupavki, jedna iz roda vrganjevki al odozdo, jedna iz roda krasnica isto odozgo ali to nema veze za tebe je ludara ta vaša crvena ismijah se da valjabila je tu i pupavka (ona loptasta) dve ludare one naše crvene
Svi prirucnici za branje jestivih gljiva zapocinju upozorenjem da beres na sopstvenu odgovornost i da uopste ne beres ako nisi 100% siguran sta beres!Plaše me svi ti silni vodiči i literature, jer svugdje upozoravaju da ako nemaš iskustva da nikako ne smiješ brati sam već sa nekim tko ima iskustva, što znači da ne smiješ ništa brat dok te netko iskusniji ne poduči.Volio bih znati više, ali nema me tko podučiti...slikam i proučavam.
Nije bas sve onako kako piše evo ja sam recimo samouk sto se gljiva tiče, nikad ni sa kim nisam starijim isao i pričao jer njihova polemika vodi dotle da se vrganjevke koje poplave na prerezu ne jedu, to jest da su otrovne, inače ti gljivari znaju samo za lisičarku, vrganj, suncanicu, blagvu a vecina ih zove rujnicom, rujnicu i zeku, otprilike to su neki njihovi vidici
E to sam htio čut, znači malo ipak kenjkaju
Prijatelju, ti stariji i jesu ostarili jer su brali samo one za koje su sigurni da su jestive, a to i jeste bitno u citavoj prici. I kod mene blagvu zovu rujnicom, ali to nije opasno po zivot. Opasno je kad bijelu pupavku zovu suncanicom.Malo vise ipak
Nije da nije opreza nikad dosta, ali da zamjenis vrganj ili neku iz tog roda vrganjevki za ludaru recimo, ma to je nemoguce, ali opet ako poznajes neke karakteristike ma i da ih ne poznajes ne bi ubrao nesto sto smrdi onda recimo smrčke i hrčke, pa nije moguce zamjeniti pčelinje saće i mozak, mislim moras biti idiot onda sunčanicu i haringaču, haringača je bar 4 puta manja od sunčanice a ni stručak nije ni sličan, onda recimo zeku i pupavku zelenu, zeka ne raste iz jajeta, prosto, pripada rodu rusula a ne amanita i to je odvodi daleko od karakteristika pupavki, onda lisičarka i zavodnica, pa samo pogledaj listice kod zavodnice i brazde kod lisičarke i sve ce ti biti jasno, onda miris lisičarke, to je nesto fantasticno, voćno, prelijepo ne shvatam kako neko zamjeni za zavodnicu, vjerovatno nedovoljno proučenosti karakteristika
Samo se ti Badi baci na čitanje i lutanje prirodom u potrazi za necim sto mislis da si naucio, pa proucavaj u prirodi, miriši, gricni one za koje se savjetuje probati ih slobodno, malo žvaći pa pljuni, neke će biti ljute kao čili, neke gorke kao pelin al sve je to rokenrol neke ce pustiti bijelo mlijeko, neke crveno kao krv, neke narandzasto, neke opet ljuto a neke slatko, priroda je čudo