pozdrav treba mi pomoc a nisam bas pametan..imam box 1.5 * 0.5* 1.5 i unutra je 400w hps zanima me hoce li biti dovoljan vent TT 145-180 m/s jer nebi htio imati glasan ventilator. Molim vas da mi netko odgovori na pitanja : Hoce li mi ta kombinacija smanjtii temp u boxu ako stavim vent u raznini lampe tj pored da odvodi zrak? I jel jako uništi vlagu taj ventilator koji odvodi jer sad mi je oko 40-50% i ne zelim da ga kupim pa da mi cijela vlaga ode u krasan znate kaj .,,,,
edit: Cuo sam da su blauberg turbo jako tihe turbine al jel velika razlika medu njome i ove koje sam ja naveo po zvucnosti? ova koju sam naveo znam da je mi je dostupna a za ovu drugu nisam sguran
Nebi ti preporucio ovu koju si naveo.Nisam imao dobrih iskustava sa njima.Jedna mi radila relativno dobro u granicama normale a druga nakon kojeg dana pocela da lupa kao da vlak prolazi.Ustvari ono sta mogu ja rec za te ventove je da nisu neke izrade i da groz dva growa cuju se duplo jace.
A sta se Bluberga tice nemam iskustva al u opisu proizvodaca pise kolko decibela db proizvodi.Pa si mozes usporedit jacinu buke od venta do venta.Iz mog iskustva ti mogu preporucit da si uvijek uzmes jaci ventilator nego sto ti treba.I onda nekim potencijometrom smanjis okretaje.Samim time i smanjujes buku samog venta.Pri izracunu pazi da ti se kompletan zrak u boxu izmjeni svakih pet minuta.Na taj izracun dodaj jos 20,30% vise ako koristis karbonski filter.Jer logicno i on zacepi protok zraka.Eto nadam se da sam ti bar malo pomogao
Taj tvoj s ebay-a je isto neka glupost zato i ne radi jer od 60-100 nije zadovoljavajuči rad ako se več stavlja potenciometar.
Mojih 2 centa:
Blauberg ventilator sam spojio na nižu brzinu pa preko potenciometra kako bih ga utišao i smanjio protok zraka. Kod potenciometra, ako zamislim skalu od 0-100 do cca 60 se ne dešava ništa (pretpostavljam da je napon prenizak da bi uopće pokrenuo vent), 60-100 se može riktati. Na 100 pretpostavljam da ne smanjuje napon tj. da je 220V i vent radi punom snagom. Puni naziv potenciometra je "2000W AC 50-220V 25A Adjustable Motor Speed Controller Voltage Regulator PWM UB".
Preporuku sam dobio na elektroničarskom forumu, a tražio sam baš konkretno za model venta iz linka (BB TURBO-E 125).