Sušenje i "curing" metoda

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Dr. Greeenthumb

Aktivan Član
18.10.2016
168
325
63
Meni je problem što će jedna biljka biti gotova nekoliko dana prije druge dvije, pa nemam gdje s njom...da su gotove sve u isto vrijeme onda bi maknuo lampu i okačio ih u box neka se suše uz laganu cirkulaciju zraka i milina.

kipo

Aktivan Član
14.02.2017
312
3.605
143
Znalo mi se cesto to dogodit, uzmes dodatni box za susaru i tjt, msm mozes i iznad lampe susit al onda ti je temp 26-27?

• Sviđa mi se
Reactions: npk

Dr. Greeenthumb

Aktivan Član
18.10.2016
168
325
63
Ne mogu sada još u jedan box investirat :D
Probam ovako s kutijom, to mi se čini kao najbolja opcija ili me možda posluži sreća pa da uspijem sve zajedno skinuti, pa sam onda miran, ali čisto da imam plan ako bude tako kako mislim da će biti.

Srale7

Aktivan Član
23.10.2018
236
697
93
39
Potrazio sam na forumu ali nisam uspio naci, naime susio sam na dosta vecoj temperaturi nego inace (6.mjesec umjesto kao i inace 3. mjesec) i sve mi se lagano presušilo, tj nakon stavljanja u staklenke nije se vratila ona vlaga koja je trebala. Moja greska, imao sam strku u zivotu i nisam stigao svaki dan provjeravat vlagu suhe materije.

Kako najjednostavnine i najučinkovitije vratiti vlagu? Osjeti se da je suha, okus je fin, ali peče/reze po grlu sto mi je katastrofa :D

Unaprijed hvala i LP

Stipe

Urednik
Moderator
20.03.2014
12.271
35.857
2.698
Weed California USA
komad korice nekog agruma (limun, naranca...)
svjezi list necega (salata, vutra, kelj, zelje...)
....mozes i npr mokru maramicu naljepit na stjenku tegle

....i pustis cca 24h u zatvorenoj teglici. bitno je da nije natiskano sve u teglici. polovica tegle bi bilo super da je puna.
works every time.

• Sviđa mi se
Reactions: Jolly Joker

Srale7

Aktivan Član
23.10.2018
236
697
93
39
Budem probao jednu od ovih metoda, inace kad je sve ok normalno koristim one jastučiće za vlagu i stvarno su super, cijelu godinu razina vlage u staklenkama je jednaka i okus je isti.

Poslednja izmena od urednika:

Trulyo

Aktivan Član
Poznanik Foruma
01.02.2019
1.029
5.355
258
Ja ove godine nikako nemogu osusiti cvjetove, neznam mozda sam skrenuo sa uma. :D

Dakle skinem biljke, zemlja skroz suha. Odrezem fan listove, ali ostavim male, odrezem biljku na nekoliko grana i objesim u boksu, od ventilatora samo ispusni sta vuce.

Znaci zadnjih par godina uvijek se osuse u roku 6-10 dana, ove godine iako temperatura oko 28-30 u toj prostoriji (u boksu par C manje) - nakon 12 dana susenja male stabiljke vec lagano pucaju kod vijanja, ali hedici nisu suhi.
Prije 2 dana sam odvojio hedove od stabiljki i stavio na mrezu u veliku kartonsku kutiju, takoder sve u boksu. Pomalo se susi, vidi se nakon 2 dana, ali zasto sad ovako dugo treba?
Da, jako jako je masna, malu ju primis i metalni grinder se drzi za prst kao na ljepulu.
Igra li masnoca biljke ulogu u brzini susenja?

Da, visoka je vlaga bila vani, cak jedanu granu sam morao skinuti tjedan prije zbog sumnje na pljesan. Ostale grane tip top.

0Marac0

Poznanici Foruma
Poznanik Foruma
01.05.2017
2.436
17.846
358
Tako i preporučuju....
Najbolji uvjeti!
Ameri to kažu 60/60 samo misle pod ferenhajt 60°F i 60% vlaga. 5% gore dolje ne igra veliku ulogu ako je između 60-70%

Znaci zadnjih par godina uvijek se osuse u roku 6-10 dana, ove godine iako temperatura oko 28-30 u toj prostoriji (u boksu par C manje) - nakon 12 dana susenja male stabiljke vec lagano pucaju kod vijanja, ali hedici nisu suhi.

Prije 2 dana sam odvojio hedove od stabiljki i stavio na mrezu u veliku kartonsku kutiju, takoder sve u boksu. Pomalo se susi, vidi se nakon 2 dana, ali zasto sad ovako dugo treba?

Da, jako jako je masna, malu ju primis i metalni grinder se drzi za prst kao na ljepulu.

Igra li masnoca biljke ulogu u brzini susenja?
Ne igra masnoča ulogu,nego vlaga,čak i ako je temperatura 28° ,a vlaga 70% neče se osušit samo tako. Najbolje je kako sam gore kolegi napisao,a vremenski isto ovisi jel obješana cijela biljka,skinuta sa glavne grane,poskidani vrhovi sa grana,sve to igra ulogu. Ako ih sušiš cijele,objesiš u kartonsku kutiju,samo ti karton povuče dosta vlage. Uglavnom,neko idealno vrijeme sušenja je 10-14 dana,tako klorofil ishlapi totalno,a miris i okus se samo pojačavaju,jer se takvim sušenjem očuvaju terpeni koji su večinom zaslužni za miris!
Prošlo ljeto sam isto dulje sušio,ali u boxu na 70% vlage i to je bila jedna od bolje osušenih biljaka. Nažalost,nikome se ne daje za box samo za sušenje,ja koristim stare koje ne koristim za uzgoj. I ono najbitnije,moraju biti u mraku!
Neka slobodno neko doda,ako sam nešto zaboravio,jer sušenje i curjanje,promjene vrhove nevjerojatno. Neki čak kažu,da loše sušenje može uništit vrhove. Tipa sušenja sa fenom,tj suše ju na suncu,samo da se što prije osuši,a uzgajali ju 5 mjeseci i sad im je 3,4 dana puno:)

Poslednja izmena:

satarush

Aktivan Član
11.07.2019
290
1.083
143
Evo malo znanosti iza sušenja, vezano za najbolju mogucu kvalitetu i maksimalno ocuvanje svega što volimo.
susenje.jpg
Ja se ove godine odlucio za Lotus Drying, tzv. low & slow metoda (na niskim temperaturama duze susenje , oko 2 tjedna) u papirnatim škarniclima (vrećice za hranu, voće). Radi se u frižideru (bez ledenice, po mogućnosti low frost ili no frost). frižideri imaju relativnu vlažnost između 30 i 50%, sto na niskim temperaturama je ok, jer niske temperature sprecavaju razvoj plijesni. frižider se postavi na temperaturu od 5 stupnjeva.

1) Zašto u frižideru? na niskim temperaturama bolje je očuvanje terpena, kanabinoida, boje cvjetova. već iznad 21-22 C se gube neki terpeni.
2) zašto u papirnim vrećicama a ne direktno grane ili biljku objesit u frizideru? frižider zbog načina na koji radi i izmjenjuje zrak paleći kompresor da bi hranu očuvao svježom, pri radu kompresora i izmjene zraka jako povuče vlagu, što može dovesti do povlačenja vlage iz cvijeta i presušivanja cvijeta prerano. zato su tu vrećice kojima papir pomaže da rad frižidera ne izvuče im svu vlagu, a u vrećicama vlaga se postupno smanjuje kroz dane do željenog rezultata.
Neki rade i u kutijama za pizzu, navodno je još bolje iskorišten prostor, lakše se hendlaju i provjeravaju cvjetovi, a lakše ih je i okrenut naopačke bez da uopće ih dirate (samo preokrenete kutiju)

Postupak:
Ide harvest, zatim ameri koji uzgajaju outdoor peru cvjetove (?!) , nježno provuku ih kroz vodu, otopinu vode s limunom (neki i s peroksidom), zatim objese 4 sata na zraku da se ta površinska voda makne. tvrde da se na taj način, osim što se čisti od prašine, kukaca, razvoja plijesni i nametnika, još ravnomjernije suše cvjetovi. ovo nije iskustveno , ovo je samo što sam čitao.
Ja sam to preskočio jer sadim indoor, nemam ljubimaca da bi mi neke dlake , prašina, kukci, ličinke ili slično ušlo i utjecalo na grow.
nakon harvesta se trimaju samo fan listovi i listovi na kojima nema trihoma, ovo ostalo ide unutra. ovisno o prostoru i preraspodjeli, mogu se stavljat citave grane i cvjetovi na njima, no za bolju iskoristivost prostora moze se i odvojit cvjetove od grane (ili ostavit 1-3 cm grancice uz cvijet).
Napomena: trimat će se kasnije (ako ima potrebe) kad se osuši.
U papirnate vrećice (veličina ovih klasičnih za voće ili tzv lunch-bag) ide cca 30g cvijeta svježeg. nemojte više od tog tako da cvijet ima prostora i zraka oko sebe u vrećici. iz prepune vrećice riskirate sljepljivanje cvjetova, plijesan , neravnomjerno sušenje . ja cvjetove postavim na dulju stranu vrećice, poanta je rasporedit ih bez dodirivanja (ovi prozračni cvjetovi čak i mogu se malo dodirivat) i ispunit površinu vrećice. Kad ste položili i rasporedili 30g cvijeta u vrećicu vrećicu zatvorite tako da ste ju raširili i presavinuli na vrhu.. to širenje vrećice daje cvjetovima prostora da se suše polako , a papir ne da da vlaga izađe van prebrzo. ako je vrecica previse spljoštena i nedate joj da ima zraka u njoj, em riskirate "flat spotove" tj slijeganje cvjetova na onoj strani na kojoj su položeni, em ne dajete dovoljno zraka unutar vrećice da budovi imaju svoju mikroklimu pri sušenju.
Vrećice idu u frižider (niska temperatura) i time počinje sušenje.
Pažnja! ne gurajte vrećice do kraja frižidera, da vrećice ne budu u kontaktu s leđima frižidera. tamo je kompresor , tamo se zna zadržati kondenzat na putu prema svojoj ladici za odvod, nekad i smrznuti, a papir će vam povući tu vodu pa time i donijeti više vlage cvjetovima. vec 2 centimetra od kraja frižidera i dobri ste. ako vrećice dodiruju bočne stranice ili vrata, tu ste ok, tu nema rizika (osim ako baš imate neki nestandardan frižider)
Ako vam je prvi put, u prva 2-3 dana provjerite vrećice da li ste ih dobro postavili da ne diraju leđa frižidera, provjerite i cvjetove u njima, odmaknite ih ako su se spojili , ne želite to. Preokrenite bud na drugu stranu jer nakon 2-3 dana ćete vidjet da imatih flat spotova. Nije to ništa strašno, jednostavno bud pod težinom se sliježe na onu stranu na koju je položen. nije ni opasno, samo je stvar estetike, a već toliko cjepidlačim(o), onda želimo da budovi budu što bliže prirodnoj formi a ne spljoštenoj.
ostalo je više manje to. nakon toga imate još 10-12 dana sušenja, jednom u danu preokrenete vrećice naopačke tako da nisu stalno na istoj strani. kasnije je i manja potreba ih provjeravat jer se budovi smanje jer se suše, pa u tim vrećicama ima više mjesta. čekate 10-12 dana još da bude gotovo. Primijetit ćete i sami kada "grančica puca" , no to uzmite kao okvirni orjentir.
prava provjera bi bila da ako mislite da je gotovo, izvadite jednu vrećicu iz frižidera, pustite ju na sobnoj temperaturi sat-sat ipo, stavite cvjetove u teglu s malim higrometrom i pogledajte do kuda se penje vlaga i na kojem iznosu se stabilizira... ako je preko 65% , vraćaj ih nazad u frižider na još dan dva... ako ste na 63-62, to je ciljna ravnina, skidajte i u tegle.
prozračnim budovima treba 7-10 dana, ovim debelim masnim i velikim treba i 2 do 3 tjedna da dođu do te razine. provjera je ista kao što sam naveo iznad.

Neki vele da je to ujedno i curing metoda i da curing nije potreban, neki koji ih skinu sa 65-68% vlažnosti ih još malo cureaju povremenim otvaranjem tegli dok ne dodu do željene razine vlažnosti.
Meni je prvi put pa ću vidjet di sam kad dođem do te faze.
to bi bilo to.
20240723_143345.jpg 20240723_143342.jpg 20240723_143415.jpg

Poslednja izmena:

Ćyro

~ Pa ćemo vidit
Poznanik Foruma
01.03.2009
1.355
9.184
258
Dalmacija
Prvi put vidim, zvuci interesantno. Updejtaj nas i dalje negdje kako je ispalo.
Ja opet radim na klasican nacin, vlagu ciljam oko 60% a temp mi je sada oko 20. Tesko ide nize jer ljeto.. gore tt100vuce van u filter a dolje pasivan usis kraj kojeg stoji ovlazivac i odrzava vlagu. Ventove unutra ne stavljam. Samo taj protok kroz pasivni usis pa gore do turbine mi je dovoljan. Nekih 7-10 dana kontam da ce visit. Zimi kada susim izvucem i dva tjedna al tad temp bude oko 16-17.
Poslije toga idu u vakum crne tegle s bovedom 58-62%. Prvi dan otvorim i provjerim, ako je to to zatvaram i ne diram dok ne idem pusit. I tad natrpam u malu teglicu 20ak grama da velike ne otvaram za svaki splif. Bude skroz ok.
IMG_8486.jpeg
IMG_8459.jpeg

satarush

Aktivan Član
11.07.2019
290
1.083
143
Nakon 8 dana susenja u frizideru sam Izvadio cvjetove iz dvije papirne vrece, stavio u teglu sa termometrom na sobnoj temperaturi i cekat cu jedan dan da vidim do kuda se penje vlaga. Izvadeni cvjetovi su prozracni, njima treba prije da ss osuse, ovi deblji i tvrdi su jos u frizideru.

Napomena za one koji bi se okusali: nemojte se prepast kod dnevne ili dvodnevne kontrole cvjetova i okretanja vrecica u frizideru, ako se na dodir cvjetovi cine presuseni (crispy) i djeluju kao da ih rukom možete skroz smrviti (nemojte ih mrviti). Budovi se na sobnoj temperaturi "dobiju mazad", vlaga prema vanjskom dijelu cvijeta se vrati nazad. U stvari, taman kad mislite da ste sve fulali i uništili, e tad je dobro. Svakako treba imat osjecaja kojeg se dobije kroz iskustvo, i da ne morate svaki dan gledat, ali za prvi put, nista ne prepustam slucaju dok i sam ne dobijem osjecaj.
Testiranje možete radit i preko senzora vlažnosti za mekana drva (10-13% je ciljana vrijednost) ja to nemam, ali ide i ovako kako sam naveo iznad.
Nakon 4-5 sati od vadenja testnih cvjetova, vlaznost je dosla do 64%, sto je skroz ok, mozda cak i brzo za 8 dana susenja na niskim temperaturama, ali i razumljivo jer su tesstirani budovi s dknjeg dijela biljke koji nije direktno bio izlozen svjetlu. Vec sad se vidi ocuvanje boje, vidljivi su i trihomi na sugar listovima, drago mi je da nisam puno trimao. Ako treba, to se može i prije grindera rjesavat.
Cekamo 24 sata da vidimo dokle se vlaga penje... Ciljamo 62-65%.
Ako prede 65 %-67% moze jos na dan u friziider , ako je vise, mozda i dva... Nakon toga opet test u teglama prije curinga u teglama ili u Grove bags vrecicama. Ako su u ciljanoj vlažnosti, mozemo ih sami burpat otvaranjem tegli i kroz par dana "namjestit" ih da dodu do zeljnih 62-60% kad su spremne za dugotrajnije skladistenje (ja cu gurnut tamo bovedu/integru).
Tada mozemo i ostale te manje i sloredne budove vadit iz frizidera, a ove vece, deblje i masnije stavit taj dan ili dan kasnije na testiranje i pratit do kuda su oni dosli s vlagom.

20240729_131750.jpg 20240729_190153.jpg 20240729_190119.jpg 20240729_190100.jpg 20240729_190048.jpg

satarush

Aktivan Član
11.07.2019
290
1.083
143
... Nastavak...
Pustio sam ovu testnu zatvorenu teglu preko noci na sobnoj temperaturi, stabilizirala se na 70% sto jos nije dovoljno, dakle kako sam i rekao, cvjetovi idu nazad u papirnu vrecicu i u frizider na jos 2-3 dana pa cu testirati opet.

satarush

Aktivan Član
11.07.2019
290
1.083
143
Nakon 13 dana od stavljanja u frizider, radio ponovno testnu teglu, nakon 24 h je dosla do 60% vlaznosti i tada sam odlucio da vadim sve van iz frizidera (14 dana od dana pocetka susenja), jos malo otrimao i pakirao u Grove bags vrecice za curing i za skladištenje. Koristim i dalje frizider samo sam ga sad dignuo na 12-13 stupnjeva da se ocuvaju terpeni koliko je moguce i da cvjetovi budu maksimalno ocuvanim.
U neke od grove bags vrecica sam stavio i termometar, i vidim da je vlaznost unutra kod nekih 50-55%, malo sam se uplasio da sam ih presusio, Nadao sam se da ce bit 60-62 kod svih, al sta je tu je, mislim možda ubacit bovedu/integru 62% da to malo digne ili mozda koji svjezi list od druge biljke u boxu da malo podigne vlagu. Pitanje je li uopce potrebno i jesu li mheraci bas toliko tocni, al velim, kad cjepidlacim, onda idem do kraja :D
ZA rješenje s boveda/integra regulatorima vlage, ne znam kako funkcionira sa grovebags koji reguliraju vlagu da bude u rangu 58-62%, ali na nacin da ne dodaju vlagu, nego samo ispustaju visak iznad 62%, to cu malo proucit i raspitat se, i tako ne mogu nabavit nista prije utorka....
Zivjeli

Prilozi

• 20240804_194501.jpg
    20240804_194501.jpg
    227,3 KB · Pregleda: 22
  • 20240804_194540.jpg
    20240804_194540.jpg
    255,7 KB · Pregleda: 20
  • 20240804_194612.jpg
    20240804_194612.jpg
    275,3 KB · Pregleda: 22
  • 20240804_194627.jpg
    20240804_194627.jpg
    266,8 KB · Pregleda: 23
  • 20240803_140811.jpg
    20240803_140811.jpg
    246,3 KB · Pregleda: 23
18.08.2016
202
65
28
41
Jel dovoljno da rastvorim prozor u prostoriji gdje susim(u mraku) zbog strujanja zraka ili moram ventilator?
Jos imam problem neznam kolika je vlaznost,prosli put sam susio automat i za 2 dana mi se osusio cijeli kao da je bio 10 dana,mislim da nesto tu nije okej a neznam sta

satarush

Aktivan Član
11.07.2019
290
1.083
143
Prozor je dovoljan, ako struji zrak u prostoriji, tipa da imas otvoreno s dvije strane pa da malo "vuce" propuh.
Ovo za susenje u dva dana, i to je moguce. Nije savrseno, ali nije jednostavno imat savrsene uvjete, zato sam ja i pribjegao ovoj gore metodi.
To sto "nije ok" vrlo vjerojatno je kombinacija nesavrsene temperature i vlage na kojoj se susilo. Pogledaj onaj graf gore pa ces vidit gdje bi se ti mogao smjestit, vrlo vjerojatno je visoka temperatura, 25C i vise ako si u ovo neko ljetno doba susio, tu bez obzira na vlagu vec dolazi do ubrzavanja cijelog procesa vadenja vlage iz cvjetova. Jos ako si skidao grane s cvjetovA ili susio na mrezi u tako toplim uvjetima, onda pogotovo...
Kako god, ako si zadovoljan proizvodom kojeg si sam napravio, svaka čast na uspjehu i trudu, uzivaj, ne sekiraj se i ne zamaraj previse, osiguraj koliko mozes da cvjetovi se ne pretvore u prah prebrzo (curing, tegle, mozda boveda/integra) da traju sto dulje . Za nove eksperimente od susenja, ocuvanja terpena, thca, dio od sljedecg growa odvoji i probaj eksperimentirati i poboljsavati pristup pa usporedi i vidi jel ides u dobrom smjeru ili ne, opet ces ti prosuditi jesi li zadovoljan... Na kraju, za tvoj proizvod jedino se tebe pita i ako si ti zadovoljan to i je najbitnije.