Odstranjivanja mirisa iz aktivnog ispuha odlično se obavlja i klasični filter klime/kabine automobila, sa aktivnim ugljem. Za RENO MEGANE košta oko 15-ak eura (može za bilo koji drugi automobil, bitno je samo da je dimenzijama odgovara raspoloživoj ventilacijskoj rozetni.). Smjestite ga u pravougaonu ventilacijsku rozetnu, kakve se prodaju u trgovinama na odjelima na kojima kupujete i ventilatore. Rozetna koju sam koristio (230 x 235 mm / Ø150mm) košta oko 5,00 eura i načinjena je od lima. Jedna joj je strana kvadratnog oblika (230 x 235 mm) a na drugu paše alu, fleksibilna cijev Ø150mm. Istina, potrebno je kupiti ventilator sa nešto većim kapacitetom izduva (protokom zraka/min), jer filter sa aktivnim ugljem stvara otpor protoku zraka. Također, voditi računa da kvadratna strana rozetne dimenzijama odgovara dimenzijama kvadratne rešetke ventilatora, da bi se sve lijepo uklopilo. Rozetnu, između čijih rešetki ste ugradili filter, okrenuti kvadratnom stranom ka rešetci ventilatora (rešetke ventilatora su također većinom kvadratnog oblika) a jedno za drugo možete jednostavno fiksirati običnom širokom ljepljivom trakom. Spoj odraditi ne žaleći trake, jer je bitno da dobro dihtuje. Kod izbora ventilatora je bitno također pronaći najbolji odnos između protoka zraka i buke koju ventilator stvara. Na izlaz ventilatora navući alu. fleksibilnu cijev koju izbacite van prostora koji hoćete štititi od mirisa. Ventilator možete priključiti preko prekidača ili preko tajmera. Ovako sređen sklop je najbolje ugraditi u plafon boxa, jer tada sakuplja zagrijeni i mirisom obogaćen zrak koji se gomila u višim sferama a sve skupa izgleda kao dobar klima uređaj
Sada, za one koji sumljaju u učinkovitost:
U novoizgrađenom boxu dimenzija 1 x 1 x 2 m (d x š x v) sam ugradio ovlaživač iz samogradnje a pošto sam ga ubacio u limeno kućište koje sam također sam radio od napojne jedinice staroga PC-a, odlučio sam ga prebojati u lijepu zelenu boju
Koristio sam klasični zeleni autolak za koji svi znamo kako "miriše", pogotovo u zatvorenom malom prostoru... Odmah nakon lakiranja kućišta ovlaživača sam uključio tako formiran i ugrađen ispuh i stao mirisati izduv iz fleksibilne alu cijevi. Za nepovjerovati, ali filter klime/kabine sa aktivnim ugljem za RENAULT MEGANE je apsorbobao sav smrad autolaka. Dakle, rezultat je bio impresivan. Nije se osjetio niti trag smrada autolaka, pa sam siguran da će i u slučaju "mirisa" našeg bilja odraditi odličan posao...
Cjenovnik "projekta" izgleda otprilike ovako:
-
Ventilator VF-AC6 (230V; 1.350 o/min.; 290m3; dim. rešetke 230 x 238 mm) -
15,00 eura
-
Ventilacijska rozetna, limena (230 x 235 mm / Ø150mm) -
5,00 eura
-
Filter klime/kabine sa aktivnim ugljem -
15,00 eura
-
Alu. fleksi cijev Ø150mm, 1.000mm/2.000mm -
9,00 eura
-
Široka samoljepljiva traka -
2,00 eura
UKUPNO: 46,00 eura ...... a fercera ko ZMAJ
Sada idem malo pregledati stanje u boxu pa napravim i neku fotku za samograditelje
Živjeli.