@cobbreti rado ću s tobom podijeliti svoje iskustvo s ishranom i na linku kojeg ti je hazeri poslao imaš super savjete od drugih članova.
Ja sam nekako shvatila da je ishrana jako jako bitna, kako za samu regeneraciju organizma, tako i za stvaranje alkaline sredine koja nepovoljno utiče na dalji razvoj kancera.
Na internetu možeš pronaći doszta tabela sa namirnicama koje su alkalne, koje su neutralne - dakle nemaju značajniji alkalizirajući efekat ali ni negativan učinak dodatnog zakiseljavanja, te namirnice koje utiču na povišenje kiselosti.
U ovome se, po mom mišljenju, treba držati nekih temeljnih principa ili formule "back to basics". To znači da treba striktno izbjegavati svu hranu koja je industrijski prerađivana, tj. sve one sastojke koji su vještački tipa - emulgatori, pojačivači okusa, razi aditivi, umjetni zaslađivači, bijeli šećer, rafinirano brašno i sl. Crveno meso također treba u kompletu izbaciti iz ishrane jer ono da bi se obradilo, iziskuje snažno crlpljenje oksigena, slabi stanice i zakiseljava kompletan organizam, mesne prerađevine koje su dodatno zatrovane dimljenjem i aditivima da i ne spominjem...
Bijelo meso tipa piletine je ok konzumirati s vremena na vrijeme, ali treba paziti da je iz organskog uzgoja, da nije hranjeno koncentratom i sl... isto vrijedi i za jaja. Što se tiče ribe, plava riba je jako poželjna - pazite i birajte ribu koja nije sa farmi i zagađenih mora kao što su sjeverna mora, zemlje porijekla tipa Kambože, Tajlanda i sl. Ako možete, birajte plavu i bijelu ribu iz naših mora, lovljenu.
Što se tiče mliječnih proizvoda, treba ih također svesti na minimalne količine i birati također organske i posne proizvode.
Dakle, alkalna ishrana ili dijeta je utemeljena na konzumiranju alkalnih namirnica, prosta je i raznovrsna.
Ono što treba da se nađe na svakodnevnom meniju su:
1. svježe voće i povrće iz organskog uzgoja - kupite blender i miksajte smoothije kombinacija voća i povrća za doručak i užinu, budite kreativni! Moj najdraži je - svež crveni kupus, blitva/spanač/kelj, đumbir, cvekla, mrkva, maline, banane. Slobodno kombinirajte u smoothije možete stavljati i chia sjemenke koje su super izvor nezasićenih masnih kiselina i proteina. Povrće kuhano ili pečeno u rerni - nemoj samo prekuhavati kako se hranjivi sastojci ne bi uništili.
2. Ugljikohidrati - biramo one ugljikohidrate koji se odmah metaboliziraju u energiju koja se sagorijeva, a ne u šećer.
Što se tiče kruha - mi generalno svodimo žitarice na minimum, ali pravimo svoj od cijelog zrna - heljda, malo integralnog brašna i sl. Ako ne znaš sam, u bio radnjama i u dm-u imaš razne integralne varijante kruha, samo gledaj sastav jer neki imaju u dodatku neka sladila, uzimati onaj koji nema. Dalje, dobra je divlja riža, qinoa - sjajan prilog i za punjenje umjesto riže, krompir može nekad, griz je isto neutralan i super zamjena za brašno u nekim varijantama kolača bez šećera.
3. proteini - jako bitno je da pacijent konzumira proteine kako ne bi gubio mnogo na mišićnoj masi. Ovdje pored bio ribe i piletine idu svakako sve mahunarke, grah, leća, brokula, šparoge, prokule i sl. SLANUTAK - sjajan izvor svega i alkalizirajući je - od njega možeš praviti humus, sekunda u blenderu, čorba - isto kao grah se pravi, može i u salatama. Gljive - uvesti u redovitu ishranu naročito shiitake gljive, bokovače i sl.
5. Sol i začini - zamijeniti himalajskom solju koja je izrazito alkalizirajuća, izbaciti vegetu i ostale mikseve začinske koji imaju aditive, biber ograničiti na minimum, kafu baš ako mora malo ali radije zamijeniti zelenim čajem. Od začina možeš sve koristiti što je prirodno i organski - peršun, celer, menta, matičnjak... koristiti dosta luka i bijelog luka. Acceto di balsamico i vinsko sirće zamijeniti limunovim sokom ili bio jabukovim sirćetom koje također sadrži alkalizirajuća svojstva.
6. Ulja - Djevičansko maslinovo je sjajno, sve češće uvoditi kokosovo ulje. Inače kokosovom ulju se pripisuju i antitumorski efekti, dobro je za imunitet i svašta nešto. Bučino ulje, laneno ulje, ulje od konopljine sjemenke.
7. Sladila - jako bitan momenat! Mnogi od nas ne shvataju koliko je bijeli šećer ili šećer generalno loš i koliko zapravo stvara ovisnost. Pacijentima koji su skloni bili konzumiranju slatka će možda ovo najteže pasti, ali postoji kompromis!
Stevia - obavezno uvesti ali paziti da se radi o čistoj steviji, a ne o miksu s drugim sladilima tipa dekstroze i sl. Stevia ima snažan alkalizirajući efekat i sjajna je zamjena za šećer, mada u početku treba vremena da se čovjek privikne na nju. Može se koristiti i za kolače ali treba paziti na omjer jer je ona generalno slađa od šećera! Dalje, u ograničenim količinama mi koristimo i prah od kokosovog cvijeta - izgleda identično kao smeđi šećer i ima nizak glikemijski indeks, pogodan je za pravljenje kolača.
Umjetne zaslađivače (aspartam i sl.) strogo izbjegavati jer su kancerogeni, proizvode za dijabetičare dobro skenirati na ove uljeze!
8. Suplementi - koristiti suplemente za jačanje imuniteta - prirodni sok od aronije, slatki pelin, nooni i sl. Što se tiče meda, ja sam tu još pomalo nesigurna jer med ima poprilično visok glikemijski indeks. Ako imaš organski med, ograničiti ga na minimum ako pacijentica baš baš ima želju za medom.
I sada da odgovorim konkretnim primjerom šta se pojede otprilike za jedan dan (sve nastojimo da je organsko i da odgovara gore navedenim kriterijima):
DORUČAK - ide prvo smoothie pa onda ili slatka quinoa kaša - zaslađena pekmezom bez šećera (možeš ga naći u svim bio radnjama, samo gledaj sastav) ili neki griz ili eventualno šnita kruha sa posnim sirom.
MEĐUOBROK - mrkva, neka voćka ili opet neka povrtna/voćna smoothie kombinacija.
RUČAK - balans proteina gore pomenutih i povrća - riba s povrćem iz rerne, čorba od slanutka/leće ili povrća samo. Pileća prsa sa malo krompira ili nekim drugim lagano termički obrađenim povrćem, salata - u salate kombiniraj šta ti je volja.
MEĐUOBROK - isto kao ono gore samo varijacije na temu.
VEČERA - što je ostalo od ručka ili salata, gledamo da bude što više svežeg uvečer.
Treba malo vremena da se osoba navikne, ali jednom kad se prešaltaš skroz na ovakvu ishranu, shvatiš sve njezine benefite. Moj savjet je da se i ti prebaciš na ovu ishranu zbog podrške. Samim time ćete oboje početi istraživati i biće vam interesantnije i lakše. Ja sam se isto sada kompletno prešaltala na ovu ishranu i super se osjećam!
Ono što valjda ne trebam da napominjem su stvari koje su apsolutni tabu - konzumacija alkohola u bilo kojem obliku, nikotin, droge i sl...
Da li ti supruga ima neke druge zdravstvene probleme, tipa sa srcem i sl.? tu bi konsultacija sa liječnikom dobro došla jer je mom cou kardiolog rekao da postepeno izbacuje lijekove za tlak i sl. kada je saznao da je na RSO protokolu.
Sve u svemu, nadam se da sam ti barem malo pobogma, znam da nije lako, ali tu smo da dijelimo iskustva i savjete. Slobodno piši ako imaš nekih dodatnih pitanja oko alkalne ishrane, RSO protokola, izvještavaj o napretku i samo opušteno i poztivino! Najbitnija od svega je disciplina, drži se RSO protokola, ne preskačite doze, držite se alkalne ishrane i neka supruga što više odmara, postepeno će biti u stanju da se bavi i fizičkim aktivnostima što je jako bitno - ostati mentalno i fizički fit!
Zeleni pozdrav!