UPDATE_23.02.2020.
Vege_dan 49.
Pozdrav drustvo. Izvinjavam se sto se ne javljam sedmicno kao sto sam zelio, stalno sam na terenu, ali su mi vasi savjeti pomogli da ustanovim problem i intervenisem. Nadam se na vrijeme. Kao prvo, manja bilja je izbacena iz box-a, zbog vise razloga, pa je iskoristena za detaljnu dijagnostiku.
Mnogo sam se posvetio ovom growu i znam da sam obezbjedio idealne uslove (temperatura ugodnih 22-24 iznad vrhova, te 25-28 na dnu pota.Vlaga stalno oko 50 gore i 40 dole) pa ipak vidim i ja da to ne ide kako treba. Stoga sam se odlucio da provalim tacno sta je uzrok i nakon detaljne dijagnostike ustanovio sam niz gresaka koje sam pravio od samog pocetka i koje su na koncu dovele do sadasnjeg stanja. Da napomenem, biljka je patuljasta i ima prekratke internode.
Prva greska i sto se kasnije ispostavilo, kljucna greska je bila sto sam posadio klice u Plantelinu BIO start zemlju, jer osim sto je ocigledno jaka i nepodobna za nasu bilju, vec joj je i struktura/tekstura potpuno drugacija od Klasmanove, pogotovo glede upijanja i miksanja. Naime, u pocetni mix je stavljen zeolit koji je dodatno zadrzavao vlagu i u kombinaciji sa BIO Start zemljom napravio grumen blata sa vrlo malo vode. Nakon presadjivanja u potH taj grumen Bio Start-a je ostao dosta vlazniji i bukvalno zabetonirao. Tu se korijen poceo gusiti i ja sam onda pogorsao stanje dodatnim obilnim zalijevanjem, koje je btw, druga greska. Finalni mix je dobro podnio ona 3 litra, dosta je zemlja prozracna iako je vlazna, ali onaj grumen je zakocio korijen.
E sad, pretpostavio sam da i druga, iako je naprednija, ima isti problem samo sto je bolje podnijela. Od zadnjeg update-a samo sam je jednom zalio po rubu sa 1.5 l vode.
Kratke internode pripisujem genetici vise nego jacini i temperaturi svjetla. Primjetio sam da je prilikom nicanja, kada tek pocnu izbijati kotiledoni ispod ljuske, zajedno sa kotiledonima izbio i prvi set listova. Znaci bez razmaka izmedju sto mi je bilo vrlo cudno i tek sad vidim da to nije bas cest slucaj na forumu. A kasnije, zagusen korijen je samo nastavio trend. Sada vidim da se internode povecavaju i skoro su duplo duze nego na pocetku. Svijetlo je i dalje na 100W, 40 cm vrhova, btw.
Na kraju, treca greska, odnosno vise kao razlog zasto izgleda mala je rigorozan trening na koji sam bio prisiljen zbog kratkih internoda. Uzmite u obzir da sam joj uradio jedan vid mainlining-a jer sam joj u dva navrata nakon prva dva topiranja skinuo po tri node sa sve cetiri glavne grane, sto znaci da sam je osakatio za 24 potencijalna sporedna vrha u prvih mjesec dana zivota sto ga dodje na 3/4 lisne mase. Sve u namjeri da je razvucem sto vise jer su listovi bili jedan na drugom. Ona trenutno ima 14 glavnih vrhova i novih 16 koji se tek zalijecu, a planiran je novi supertopping kroz par dana. Stablo je debelo kao mali prst i biljka izgleda zdrava i raste. Veliko pitanje je da li da izguram ovu do kraja ili da pocnem ispocetka jer tacno znam gdje sam zajebao. Svaki savjet je pozeljan. Evo slike od sinocnjeg vezanja i danas radi usporedbe i gif od zadnjih 9 dana progresa. Sutra je u planu voda, jer je pot lagan skroz ali opet, mozda pustim jos dan dva.