I ja bih da kažem par stvari - PRO et CON što bi rekli
PRO - azot iz urina je lako dostupan biljkama, i zapravo znatno se brže i bolje asimilira nego onaj iz klasičnih mineralnih đubriva. Takođe i dobar izvor fosfora, pa i kalijuma
CON - soli (natrijum), teški metali, toksini i svašta nešto čega ima u urinu (ne zaboravite da su ipak u pitanju štetne materije koje organizam izbacuje), plus što reče koleginica, ipak živimo u vremenu kada je đubrivo i lako dostupno, i relativno jeftino
No, ja kolegu razumem potpuno i znam da je u pitanju samo eksperiment, tako da sa te strane potpuno podržavam
Uzgred, zanimljivost koju možda niste znali, a tiče se pronalaska fosfora -
Hening Brand, alhemičar koji je živeo u 17.veku je verovao da boja mokraće potiče od zlata koje se ispira iz ljudskog tela
pa je rešio to i da dokaže tako što je iz okolnih sela, i obližnjeg vojnog garnizona sakupio nekoliko HILJADA litara mokraće koju je besomučno destilovao (mogu misliti kako mu je kuća mirisala tih dana) iznova i iznova dok nije dobio neku bljutavu tamnu smesu koja ne liči ni na šta, a ponajmanje na zlato
Razočaran, ugasio je sveću i krenuo na spavanje, kad je uočio da smesa sija zeleno u mraku
Iako u prvom trenutku toga nije bio svestan, zapravo je otkrio novi element putem destilacije mokraće: fosfor
Sad potpuno ima smisla što je simbol za isti P (pee)
Sretno u nastavku Jolly!!