Pozdrav ekipo,
evo za sve one u nedoumici oko potrošnje struje sa HPS žaruljom, konkretno 400W sa pripadajućom prigušnicom i "upaljačem".
Naravno da je spajanje po već objašnjenoj shemi nužno: faza-prigušmica-starter-žarulja-nula. To je najjednostavniji i najbrži način stavljanja u pogon potrebne žarulje. Ono na što želim skrenuti pozornost je potrošnja struje (snage) u takvom sistemu. Naime uz ovakvo spajanje pri spomenutoj žarulji, bez kondenzatora, kod uključivanja struja iznosi i do 6A (napon napajanja 235-240V). Nakon 15-ak min. kada se žarulja zagrije, struja pad na 4.3A (oko 1010W minimum).
To su mjerene vrijednosti bez dodanog kompenzacijskog kondenzetora koji se inače spaja PARALELNO fazi i nuli našeg sistema.
Sa dodanim kondenzatorom vrijednosti 45-50uF (ja sam išao i preko 65uF, al ne znam točno, pročitao sam vrijednosti, skurio sam instr. jbg.) vrijednost struje drastično se smanji kao i potrošnja.
Kod dodanog kond. odgovarajuće vrijednosti moguće je spustiti startnu struju na čak 2A (hladna žarulja, oko 480W), a nakon par minuta ona padne na 1.85A, ali se poslije stabilizira na cca 2.1A (oko 500W, ovisno o ulaznom naponu).
Zaključak:
Za one koji brinu o potrošnj, svakako je preporučljivo uložiti u kondenzator.
Tu morate biti oprezni jer ne valja ni preveliki kond. Morat ćete vjerovatno kombinirati više paralelnih kond. da dobijete najbolji omjer, što je najbolje mjeriti jer i napon igra ulogu.
Ove stvari nemojte raditi napljugani ako niste 100% sigurni što radite, tu su visoki naponi i velike snage koje vas mogu dobrano ozlijediti, stoga OPREZ.
I jako važno!
Ni slučajno nemojte spajati elektrolitske kondenzatore u ovaj sistem (one koji imaju označen minus), doći će do eksplozije koja jako smrdi, a može o oči oštetit!!!