Naišla sam na jedan zgodan tekst o uzgoju automatika i odlučila ga prevesti i staviti ovdje, možda pomogne nekome za generalne smjernice uzgoajanja automatika. Autor ovog teksta tvrdi da ima mnogo iskustva s automaticima te da se ovakav ritam uzgoja pokazao kao najučinkovitiji. Mislim da bi svakom početniku ovaj tekst poslužio kao dobar vodič. Sudeći po tekstu, glavna stvar koju sam zeznula je ta da sam nutrijente počela davati prekasno (uostalom, isto su mi i savjetovali ljudi tu na forumu), te je trebalo davati nutrijente za rast sve do 7. ili čak 8. tjedna, a tek onda za cvjetanje. Uglavnom, ne znam da li je ovaj tekst "točan", ali evo ga tu, pa nek se jave iskusni groweri i kažu da li ovo ima smisla smatrati dobrim vodičem:
Životni ciklus autoflower kanabisa
Tjedan 1. - 3.
Kad biljke izniknu iz zemlje nalaze se u stadiju sadnica i prvo imaju „lažne“ listove - kotiledone. Prvi set listova koji se pojavi ima samo jedno „pero“, dok idući set može imati jedno ili tri. Kad se drugi set pojavi rast će se početi ubrzavati jer će novi listovi davati sve veću mogućnost fotosinteze. Taj proces se nastavlja – što je više listova to će rast biti brži. Ovisno o vrsti zemlje koja se koristi, mogu se upotrijebiti blaga gnojiva za vegetaciju prvi puta u drugom tjednu rasta. U trećem tjednu većina automatika će pokazati spol – muške biljke će početi proizvoditi „jaja“ za pelud, a ženke će pokazati pistile.
Tjedan 4. - 6.
Biljke sada ulaze u fazu predcvjetanja. Ovo je vrijeme kada bi trebale pokazati erksplozivan rast, često i oko 2,5 cm vertikalnog rasta dnevno. U ovo vrijeme dogotiti će se većina vertikalnog rasta. Mnogi ljudi ovdje pogreše što prestaju davati nutrijente za rast i počnu davati za cvjetanje, jer pretpostave da je vrijeme za to zbog pojave pistila. To nije točno! Ako se u ovo vrijeme daju nutrijenti za cvjetanje vertikalni rast će stati i biljka će sve iskoristiti za rast cvijetova. Ako želite da vam biljke ostanu niskog rasta ili želite da ranije budu gotove, onda bi svakako trebali u ovom vremenu zamijeniti nutrijente za rast s onima za cvjetanje. Ali ako želite izvući što je više moguće od biljaka, nastavite im davati nutrijente za vegetaciju sve dok ne vidite da je vertikalni rast usporio i prestao. Ovisno o strainu, to će se dogoditi negdje u 5. ili 6. tjednu.
Tjedan 7. - 9.
Do sada vertikalni rast prestaje i već ste trebali promijeniti nutrijente, tj. prestati s vegetativnim i početi davati nutrijente za cvjetanje. Cvjetovi će se početi popunjavati i dobivati na težini, postajati zbijeni. Pistili će mijenjati boju iz bijele u smeđu, narančastu, crvenu i sl. Do sada bi biljke trebale razviti i prilično jak miris. Prema kraju ove faze veliki primarni i manji sekundarni listovi će početi žutjeti. To je znak da se biljka približava kraju života.
Tjedan 10. – 11.
U ovo vrijeme nutrijente treba prestati davati i treba zalijevati samo sa običnom pH reguliranom vodom kako bi se nutrijenti flushali iz zemlje, što izmeđuostalog poboljšava okus biljke za konzumaciju. Žutilo listova će se nastaviti jer će biljka iz njih crpiti energiju. S vremenom će se posušiti i otpasti. Sada će već i mali listovi koji izlaze iz budova početi žutjeti. Sada znamo da je vrijeme za harvest.
Mnogi ljudi uzimaju u obzir naputke proizvođača sjemena koji govore da automatici završe za 8 – 9 tjedana pa smatraju da je 11 tjedana predugo. Takve tvrdnje proizvođača znaju zavarati. Ako počnete davati nutrijente za cvjetanje u 3. ili 4. tjednu onda bi biljke mogle završiti u vrijeme kako proizvođači navode, ali u tom slučaju nećete iskoristiti puni potencijal biljaka, biti će manje i dati će manje uroda. Naravno, uvijek ima varijacija u rastu, ovisno o strainu, okolišu, nutrijentima, zemlji i ostalim uvjetima, ali ovo je generalni vodič koji bi trebao dati ideju kako najbolje uzgojiti autoflower kanabis.