Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Gljivari, jeste svi na plaži ili šta je u pitanju? Ja ću još malo da spamujem...
Ja sam ceo dan danas proveo u šumi, ima svega! Krasnica u raznim bojama uključujuči golubače, zatim zlatače, puhare, ćuranovih repova, lisičarki, judinih ušiju, vrganja, sunčanica... Ja sam teški amater što se tiče gljiva ali majka priroda izgleda ceni trud!
Evo par slika.
Ove puhare su mi jedne od omiljenih gljiva. Kad se ispeku kako treba budu kao pašteta od gljiva u hrskavom omotu. Jednom sam se zajebao pa ih pekao cele pa ih je pola završilo po meni, kuhinji i plafonu kad su krenule da pucaju. Od tada ih bar prepolovim.
Vise puta je ponavljano, ako se postavljaju slike otrovnih gljiva u temu "Branje jestivih gljiva" da se napomene kako je rijec o otrovnoj gljivi.
Neko ce viditi sliku, bez ikakvog opisa u prilogu i zakljuciti da je jestiva, zahvaljujuci naslovu teme.
Muhara je potencijalno veoma otrovna gljiva. Ako se termicki ne obradi kako treba njena konzumacija moze dovesti do kome!
U vrlo rijetkim slucajevima dovela je i do smrtnog ishoda.
Mada nije ni izbliza otrovna kao neke druge vrste, ipak je otrovna i ne spada u jestive gljive.
Razumijem razlog pojedinaca da je konzumiraju, ali 99% onih koji citaju na temu o jestivim gljivama razlog je upravo jestivost i nista vise.
Na mojim prostorima ova godina je bila qurac sto se tiče gljiva, nisam se dva-tri puta posteno najeo. Ljeto je bilo tako pakleno i suvo da je sprzilo micelij i treba vlage i vlage da se oporavi, bogme do godine izgleda nista.
Kako ste vi prosli, vidim niko se nije nesto proslavio, po neka suncanica i kod mene i rusula, ali vrganji, lisicarke i to 0 bodova. Dvaput jeo.
Ja danas malo bacio oko ali nista od vrganja, istina bio u nekoj nizinskoj sumi i tu su bile slabe sanse ipak mislim da se treat popet na malo nadmorske visine za nac ih sada. Sretno svima u potrazi