Oprostite braćo,žestoko sam skrenuo sa puta,čim sam doživio da me brat Venlo upozorava
Oprostite što pominjem rokanje,uvijek sam imao problem sa viškom iskrenosti! Vjerovatno ću jednog dana popiti neki ban
al ne zamjeram,sigurno ću ga zaslužiti
kad kontrole nemam! A u medjuvremenu,hajde da napravimo adekvatan on topic,tj povratak na temu. Jednom se povela rasprava šta bi ko radio da se marihuana legalizuje....ja bih definitivno spravljao hedovaču,jer sam ubijedjen da bih radio dobar posao. A propo tvoje sugestije Powere, da može doći do negativnih pojava u rakiji zbog dugotrajnog držanja,razradio bih par detalja.....malo radi iskupljenja zbog prethodnog klizanja,a malo više radi doprinosa forumu
Do oktobra ima vremena za daljne razrade,i još po koju finesu...ali suma sumarum,ovako bi sve trebalo da izgleda....
Domaće tradicionalne rakije koje važe za najzdravije su kajsija i jabuka!!!
Domaće tradicionalne rakije sa prefinjenom aromom i mirisom su rakija od krušaka i od dunja!!! Idealna opcija bi bila organik uzgojena vutra,a ako ne onda svakako DOBRO ISKJURANA vutra,jer sam mišljenja da višku hlorofila apsolutno nema mjesta u rakiji!!! Uzmimo dunju ili krušku recimo,rakije sjajnog mirisa i ukusa,vrlo pitke i lako spravljive.... Odvoje se nekih 3 litra od preko 72 stepena,što bi bila njena početna snaga prilikom destilacije,ako ste proces skladištenja i fermentacije kljuka odradili kako valja i trebuje! Rakiju naliti u staklenu flašu ( od 5 l) i ostaviti je da dozri. Važno je naglasiti da čep ne treba potpuno zatvarati,već ostaviti dovoljno lufta,da bi vazduh mogao ulaziti. Dakle, nasuti 3 l rakije u flašu od 5 l,i dozvoliti vazduhu da polagano ulazi i odpočne proces esterifikacije ! To je spor proces vezivanja acetal-dehida (daje neugodan ukus i miris) sa etil-alkoholom,što za rezultat ima dobijanje prijatnih aroma i mirisa. Ovaj proces treba da traje barem 4 sedmice. Potom slijedi dodavanje potpuno umrvljene mase,od najboljih cvjetova marihuane. Kome je žao da stavlja hedove u rakiju neka doda osušeno i iskjurano trim lišće,ili pola pola!!! Količinu marihuane neka svako odredi prema sopstvenom osjećaju i nahodjenju .... Vrijeme koje će vutra provesti u rakiji odredite sami,ali budite sigurni da nećete pogriješiti ako to bude izmedju 15-21 dana! Ni 33 dana ne zvuči loše
ali ovu odluku prepuštam vama,i vašem osjećaju! Rakija treba da bude dobro zatvorena,uskladištena u mraku,a kompletnu smješu treba redovno dobro promućkati. Kada prodje željeno vrijeme držanja vutre u rakiji,valja pristupiti cijedjenju iste. Najbolji način je kroz cjediljku za čaj,u kombinaciji sa gazom. Rakija je čista,i sada je valja razblažiti sa destilovanom vodom....to se radi na način koji sam opisao nekoliko postova prije! Power je ispravno primijetio kada je rekao da može doći doći do neželjenih nusproizvoda u rakiji,koje marihuana eventualno može ispustiti! Tu prije svega mislim na neugodan miris,kisjelkast ukus,i odredjeni nedefinisani šmek. Sve ovo bi tretman sa destilovanom vodom trebao da otkloni,jer to mu je i primarna namjena.....osim spuštanja jačine rakije na željeni nivo,dest voda treba da harmonizuje odnose unutar rakije,dodatno ukloni tzv "više" alkohole koji su eventualno ostali poslije procesa esterifikacije. Valja napomenuti da voda za pegle i sl nije baš najsrećnija opcija,pa bi svakako najbolja opcija bila da po svršetku pečenja rakije sami destilujete vodu,jer je ova voda poprilično "meka", tj ima nizak nivo kalcijumovih i magnezijumovih soli koje samo dodatno zamućuju rakiju. Ukoliko dest voda ne ukloni svaki negativni nusproizvod (eventualni), onda možete uraditi sledeće :
1. Radi otklanjanja neprijatnog mirisa,otvarati flašu zbog provjetravanja
2. Male količine aktivnog uglja,ili čistog kalcijumovog karbonata uklanjaju kako neprijatne mirise tako i kisjelkast ukus!!! Ali ovo su prije svega tretmani koji se primijenjuju na "čistoj" rakiji,ne hedovači. Ako ste spravili dobar kljuk,i dobro ga destilirali,za ovim nećete imati potrebe! I čistu rakiju,i hedovaču ćete najlakše detoksirati sa jednom JABUKOM!!! Domaća i neprskana jabuka svakako je najlakši,najdostupniji i najefikasniji način za ovaj proces za kojim ćete možda morati da posegnete! NAČIN PRIMJENE : Jabuku isjeći na četvrtine,oguliti,ukloniti spice....zatim ih dobro oprati i nanizati na konac. Staviti ovo sve u rakiju na par dana,i promijeniti nekoliko jabuka u procesu detoxa. Iznenadićete se količinom smrada koju će jabuka emitovati kad je izvadite iz radže/hedovače! Ovo bi trebalo da riješi sve vaše probleme........
Eto,nadam se da smo se adekvatno vratili na temu. Još jednom izvinjenje zbog kršenja pravilnika,kojeg nikako da naučim.... vjerujem da sam se bar malo iskupio,a pred Bogom...to tek predstoji,i dug put je preda mnom,nadam se