Ja sam ga nabavio iz Subotice. Hidrogel 660. Na uputstvima piše da za kontejnere upotrebljava omjer 3-4 kg na 1m3 substrata, ilitiga 300-400 grama na 100 lit.
Još nisam definitivno odlučio, ali razmišljam zamiješati po uputama, pa napuniti rupu mixom, zasaditi biljku u taj mix, i prekriti sa još substrata, pa na vrh suhog lišća.
Mene je zapao 10 eur za kg, i to stvarno nije skupo, s obzirom na uloženo-dobiveno.
Ovo je uputstvo sa njihove stranice. (malo se razlikuje od onog što su meni poslali)
NAČIN PRIMENE HYDROGELA :
Primenjuje se u zavisnosti od namene. Za revitalizaciju terena inkorporira se sa površinskom zemljom na dubini od 10 – 15 cm sa količinom od 300 g/m2. Za zasnivanje travnjaka upotrebljava se unošenjem u zemljište na dubini 5-6 cm u količini od 1 kg / 100 m2 zemljišta. Za proizvodnju rasada se meša u supstrat zemljišta 5 kg / m3. Ako se vrši rasađivanje biljaka, tada se umače korenov sistem u gel smešu praškastog oblika, ili se u rupu gde će biti zasadjena biljka stavlja od 5-15 g, što zavisi, da li je povrtarski rasad ili je voće. Ako se sredstvo unosi sa setvom u redove, to se čini sa sejalicama koje imaju depozitore, gde se unosi kristalni oblik, sam ili pomešan sa nekim insekticidom. Količina se kreće u zavisnosti od kulture, za repu 30-40 kg/ha, za peršun, papriku, paradajz i do 40 kg / ha. Ukoliko je doza povećana ona doprinosi, ne samo čuvanju vlage,
nego i sprečava stvaranje pokorice na zemljištu.