Branje jestivih gljiva

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

Ćyro

~ Pa ćemo vidit
Poznanik Foruma
01.03.2009
1.343
9.109
258
Dalmacija
Evo nakon 10ak godina gljivarenja, moj prvi gljivarski nozic :)
Ima par centi mjeru, pincetu, nazubljeni tupi dio za ciscenje peteljke od zemlje, ostricu i cetkicu :)
Deset godina gljivarim a i jace, a tek neki dan uberem post mislim od kolege honde, nozic na slici i odma me pukla spoznaja i nadjem si i narucim :)
Drvo masline a dio gdje je cetka, rosewood.
IMG_9453.jpeg
IMG_9454.jpeg
S nozicem je dosao i maleni kartonski nazovimo to “flayer” s par info o nozu i opcenito o branju, koje nisam bio svjestan. Mislio sam skroz drukcije pa cu je upisat ovdje, jer eto korisne informacije za berace.

- Posljednje regulacije kazu da pri branju, gljivu nebi smjeli sjeci pred zemlju, nego prstima uhvatit sto nize dolje i izmigoljit je ljevo-desno i iscupat. Zasto? Neznam..

- ubranu gljivu cistimo odmah nad mjestom gdje smo je ubrali. Cistimo je nazubljenim tupim djelom noza od zemlje i odsjecemo dno gdje je kroijen i cetkicom pocistimo i to odmah navise mjesta gdje je ubrana. Na taj nacim pomazemo rasprsiti spore za iduci narastaj na mjestu koje je dokazano plodno tlo za gljivu.

Jesam malo dosadan al stacu takav sam :cool:
IMG_9455.jpeg

beštija

Prijatelj Foruma
16.03.2012
4.723
30.334
2.598
Svalbard
Posljednje regulacije kazu da pri branju, gljivu nebi smjeli sjeci pred zemlju, nego prstima uhvatit sto nize dolje i izmigoljit je ljevo-desno i iscupat. Zasto? Neznam..
tak dio sto ostane u zemlji istrune a s njim i micelij koji je prethodno pao. Ja berem sve gljive na taj nacin i obrezano bacim malo dalje od mjesta gdje sam ubrao. Naravno prije toga lupim jednom do dvaput po klobuku ako se rasirio da izade micelij.
Dobar nozic Cyro, ja koristim onaj najmanji kuhinjski vulgaris. Imam jedno 4-5 razlicitih za gljive ali rijetko koristim.

Jolly Joker

Compost your enemies!
Prijatelj Foruma
14.10.2010
1.484
9.149
258
Ja zadnje što sam čitao za to da li seći ili čupati je da je skroz svejedno. Razlika je kao izmedju branja jabuke sa peteljkom i da ostaviš peteljku na drvetu. Drvetu je svejedno.

Bilo je i nekih testova toga i zaključak je taj neki.

A i kad skontaš šta sve micelijum radi, bilo bi čudno da mu smeta tako neka sitnica.

• Sviđa mi se
Reactions: Ćyro and beštija

beštija

Prijatelj Foruma
16.03.2012
4.723
30.334
2.598
Svalbard
Moguce da, tumace jedni ovako a drugi onako. Misljenja sam takoder da je njima svejedno inace ih vise ne bi bilo. Zivotinja kad jede ne pazi je li iscupala ili pregrizla na pola. Meni je lakse iscupat pa se uspravitini onda ocisiti nego dolje cucati i to pazljivo odradivati. Kad ima puno robe i beraca u sumi za takve stvari ni nema vremena inace ces naci maunu :D