ne treba gledati kripto kao cjelinu kada se gleda uspjeh ili neuspjeh. mislim da CBDC nije 'ubojstvo za kripto' direktno, vec su to sve jace AML/KYC regulative koje se uvode posljednjih godina. ne cini mi se da je cilj unistiti kripto (a pritom najvise mislim na bitcoin) vec ga je cilj ukrotit i staviti pod kontrolu. unistavanjem to jest veoma jakim udarom na cijenu i reputaciju bi se poceli gubiti dijelici infrastukture koja je gradjena da podrzi kripto i priblizi ga masi korisnika. ta infrastruktura se sigurno na neki nacin moze prenamjeniti da sluzi mocnicima umjesto da sluzi ljudima. banalan primjer, ogroman pad cijene bitcoina i kripta bi za posljedicu imao i gasenje velikog broja bitcoin bankomata zbog ne toliko velike isplativosti, samim time se oslabljuje infrastruktura. umjesto toga, moze se uvesti mogucnost kupovine bitcoina sa euro CBDC-om na tim istim bankomatima. istina da se radi o valutama koje bi obe bile digitalne pa nema smisla ici na fizicku lokaciju, osim ako se ne koristi euro CBDC offline metoda placanja koja bi po njihovom planu trebala sacuvati vise privatnosti nego klasicna online uplata. slazem se mozda nije najbolji primjer, ali razmisljam u tom smjeru. nove regulative ne idu u korist bitcoinu, ali bitno je da ljudi razumiju kako bitcoin moze pomoci u rjesavanju problema.
nisam siguran dali moze igrati ulogu, ali nekada je dobro imati konkurenciju, suprotnost, yin-yang, dobar i zao.
kao relevantnu situaciju mozemo uzeti pokusaj guranja e-naira CBDC-a i ogranicavanje kolicine papirnatog novca koji se moze podici sa regularnih cash bankomata. ako netko nije upratio stranicu dvije unazad, desavalo se u Nigeriji pocetkom ove godine.
naravno da se moze dogoditi to sto govoris, i mozda ce tako i biti. institucije su usle u bitcoin i sve je vise spot ETF-ova, a u oktobru planiraju uvodjenje jos njih desetak.
prvi bitcoin block je iskopan za vrijeme recesije 2008 godine, a do sada jos nismo vidjeli kako reagira tijekom nekog slicnog razdoblja, izuzev covida, samo sto je u tom razdoblju pratio vecinu ostalih indeksa.
nastavio sam pratit seminare i situaciju sa planiranjem infrastrukture za digitalni euro. seminare vodi Evelien Witlox, koja i vodi cijeli euro CBDC projekt. koliko sam uspio istraziti u kratko vremena, Evelien je bila glavna za placanja karticama i opcenito placanja u ING banci, u Holandiji.
trenutni plan euro CBDC-a nije izbacivanje casha iz uporabe, vec da podrzi ekonomiju. vise u videu iznad. ima i interesantnih pitanja. nakon skoro dvije godine faze istrazivanje, u oktobru ove godine dolazi odluka hoce li i kako nastaviti sa projektom.