Jel moze neko da mi kaze kada se stavlja flash?
i mene zanima isto,kad se stavlja? flush..?
Ako mislite na "flush" tehniku, koju ne bih baš opisala kao nešto što se "stavlja" već kao nešto što se "radi". Onda to zavisi od par faktora:
1. Na koji način gajiš biljke (supstrat);
2. Koji je način hranjenja biljke bio (tip đubriva i doziranje);
3. Zašto radiš flush (da li je flush na završetku odnosno pre-harvest ili ga radiš iz nekog drugog razloga).
Kapiram da o tome ima negde na forumu pa ću biti kratka i obuhvatiti da biljke gajiš u zemlji, sa nekim standardnim načinom prihrane i da radiš pre-harvest flush.
Flush se u tom slučaju radi odprilike 2 nedelje pre nego što ih ubereš. Što nije uvek lako pogoditi i zahteva malo trial&error učenja. Jer ako kreneš prerano, biljke će isuviše vremena provesti bez hrane. Ako kreneš prekasno, nutrijenti ostaju u biljci (što je loše posebno ako koristiš veštačku prihranu).
Neka preporuka je da imaš TDS merač kojim možeš da izmeriš PPM. Poenta flusha jeste da PPM vode koji daješ bude isti kao PPM runoff-a. Ja to iskreno nikada nisam uspela da postignem.
Moja neka tehnika je da ~2 nedelje pre branja uradim flush (odprilike 2x više vode nego što obično stavljam). Onda u međuvremenu im dajem samo vodu. I onda poslednje zalivanje isto uradim malo jači flush. To u mojoj glavi biljkama možda ostavlja neku prihranu, a opet uspeš da se oslobodiš nutrijenata iz zemlje.
BITNA stvar koju bih napomenula jeste da iako se radi flush da bi trebalo voditi računa o Ph-u vode koji koristiš za to.
Može li malo pitanje? Često pročitam da pri presađivanju biljka treba biti u istoj ravni zemlje, tj da se ne dodaje gornji sloj.
Vidim da ti i savjetujes da stavi zemlju na dno posude. Sta ce dobiti time i zašto je pogrešno, da kažem, donasuti zemlje na površinu?
Sada sam otišla na prethodnu sliku gde si okačio ovo. Ako misliš da ti je koren ispunio i obuhvatio zemlju koja je trenutno u saksiji možeš da poslušaš onoga ko te je savetovao da podigneš biljku i da dodaš zemlju na dno. (nisam sigurna u kojoj je fazi biljka, deluje mi da ulazi u cvetanje?, ovo bi se tehnički računalo kao presađivanje)
Nema poente da dodaješ zemlju na vrh. Koren tu sigurno neće doći. Poenta zemlje je da bude supstrat u kojem može da raste koren.
Moj savet ti je da ubuduće ne sadiš ovako biljke duboko u saksiju. Kada ih sadiš napuni saksiju zemljom skoro do vrha (i naravno neka biljka bude pri vrhu). Ja ostavim malo prostora (1cm ili manje) čisto da sebi olašam zalivanje.
Jedan od problema sa kojima možeš da se susretneš kada ostaviš ovoliko prostora u saksiji jeste visok nivo vlage u tom delu. A to želiš da izbegneš, posebno u cvetanju.