To su puževi ziher brstili. Protiv puževa prirodnim putem se jako teško boriti, pogotovo u godini puževa kako nazivaju ovu godinu. Morate biti konstantni i ponavljati postupak često. Bijeli luk i kopriva su insekticidi a puž nije insekt i njega to ne zamara.
Prirodni putevi usporavanja iliti spriječavanja puževa su ti prsteni oko biljki od pepela, zrnate soli, oštre piljevine, soca od kave, kamenog brašna, bakrenih limova minimalne visine 20cm. koji se ukopavaju u zemlju 5 do 10cm dubine u prsten oko biljke.
Bakreni lim dijeluije na principu da kada puž se krene penjati opiči ga elektricitet pa izbjegava prelazak (lim mora biti pravilno ukopan).
Oštra piljevina se zabija u puževa stopala i iritira ga pa ga na taj način odbija.
Zrnata sol peče puževima stopala pa je samim time izbjegavaju.
Soc od kave je u većoj količini toksičan za puževe pa ih samim time i usporava te ubija, ali je slabije efikasno kod vrsta vinogradarskog puža.
Kameno brašno i pepel funkcioniraju na način da isušuju puževa stopala te ga samim time dehidriraju, odbijaju a ako zaglavi u tome i ubijaju od dehidracije.
Drugi način su ti klopke za puževe koje radiš od piva. Poznato je da puževi vole pivo i taj ih miris iznimno privlači. Klopke radiš da ukopaš u zemlju u blizini biljke neku posudu, malo dublju, i da viri iz zemlje samo par milimetara, unutra usipaš malo piva i puževi ti dolaze i utapaju se u pivi.
Ako se neki čude u vezi stopala, puževi ih imaju, ono balavo dole sa točkicama se naziva stopalo i ako ih jedete stopala odstraniti obavezno :vb_kez: .
Silom prilika morao sam objaviti rat puževima prirodnim putem bez pužomora jer ne želim da ostala bića poput ježeva, žaba, fazana, kuna ili lisica stradaju, pa sam se izučio.
Ima još meoda pa ako ne pomogne niš navedeno budem stavio sliku moje ljoze do koje moji puževi moraju doći preko mnogih prepreka a i ako pređu do nje više nisu ni za ku*ac
.