Meni
Forumi
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
♫ Radio
Dnevnici
Dnevnici Vanjskog Uzgajanja
Dnevnici Unutrašnjeg Uzgajanja
Završeni Vanjski Dnevnici
Završeni Unutrašnji Dnevnici
Novo
Popularne teme
Nove poruke
Najnovije aktivnosti
Članovi
Trenutno prisutni
Forumi
Prijava
Registracija
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
Meni
Install the app
Install
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Oprema za Unutrašnji uzgoj
Ventilatori
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice.
Trebali biste nadograditi ili koristiti
alternativni pregledač
.
Poruka
<blockquote data-quote="milutin" data-source="post: 183158" data-attributes="member: 26373"><p>Sto sve utjece na snagu jednog ventilatora? Da li je protocnost, dakle m3/h glavni i jedini pokazatelj snage? I da li su vjerodostojne specifikacije koje proizvodjaci ventilatora stavljaju na svoje proizvode.</p><p></p><p>Ja imam upuhni vent <strong><span style="color: #008000">100mm</span></strong>, platio ga <strong><span style="color: #008000">150 kn</span></strong>, protok zraka <strong><span style="color: #008000">105 m3/h</span></strong>. Prije par dana u PC shopu naisao na PC vent <strong><span style="color: #0000cd">120mm</span></strong> koji me kostao <span style="color: #0000cd"><strong>60 kn</strong></span>, a snaga je 70 CFM (<strong><span style="color: #0000cd">120 m3/h</span></strong>).</p><p></p><p>70 CF = 2 m3, dakle puta 60 ispada 120 m3/h</p><p></p><p>Znaci, osim sto je tiši, <strong><span style="color: #0000cd">19 dBA</span></strong> naspram ovih <strong><span style="color: #008000">37 dBA</span></strong>, ispada da je <strong>jeftiniji, laksi, jaci, i trosi manje struje</strong> (4.2W naspram 14W).</p><p></p><p>No da li je to zaista tako? Prema onome sto ja osjetim, nije. Ovaj od 105 m3/h pod rukom djeluje snaznije. Ipak, kada bolje razmislim, cini mi se da bi to mogla biti samo iluzija, jer je taj vent manji, pa mozda zato mlaz zraka djeluje snaznije, jer je fokusiraniji, uži, naspram ovoga ciji je mlaz širi 120mm > 100mm.</p><p></p><p>Ako su ovi podaci stvarno tocni, ispada da je sirina ventilatora od iznimne vaznosti, i da bi svi trebali birati najvecu mogucu sirinu venta koja nam odgovara, jer s tim uvelike smanjujemo cijenu, potrosnju i buku, a za jednaku snagu. Da sam bar ovo znao kad sam kupovao svoje, imam otvore od 150mm, a prodavac mi uvalio dva venta od 100mm za koje sam dao 100 eura, a moram spavati u drugoj sobi od buke.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="milutin, post: 183158, member: 26373"] Sto sve utjece na snagu jednog ventilatora? Da li je protocnost, dakle m3/h glavni i jedini pokazatelj snage? I da li su vjerodostojne specifikacije koje proizvodjaci ventilatora stavljaju na svoje proizvode. Ja imam upuhni vent [B][COLOR=#008000]100mm[/COLOR][/B], platio ga [B][COLOR=#008000]150 kn[/COLOR][/B], protok zraka [B][COLOR=#008000]105 m3/h[/COLOR][/B]. Prije par dana u PC shopu naisao na PC vent [B][COLOR=#0000cd]120mm[/COLOR][/B] koji me kostao [COLOR=#0000cd][B]60 kn[/B][/COLOR], a snaga je 70 CFM ([B][COLOR=#0000cd]120 m3/h[/COLOR][/B]). 70 CF = 2 m3, dakle puta 60 ispada 120 m3/h Znaci, osim sto je tiši, [B][COLOR=#0000cd]19 dBA[/COLOR][/B] naspram ovih [B][COLOR=#008000]37 dBA[/COLOR][/B], ispada da je [B]jeftiniji, laksi, jaci, i trosi manje struje[/B] (4.2W naspram 14W). No da li je to zaista tako? Prema onome sto ja osjetim, nije. Ovaj od 105 m3/h pod rukom djeluje snaznije. Ipak, kada bolje razmislim, cini mi se da bi to mogla biti samo iluzija, jer je taj vent manji, pa mozda zato mlaz zraka djeluje snaznije, jer je fokusiraniji, uži, naspram ovoga ciji je mlaz širi 120mm > 100mm. Ako su ovi podaci stvarno tocni, ispada da je sirina ventilatora od iznimne vaznosti, i da bi svi trebali birati najvecu mogucu sirinu venta koja nam odgovara, jer s tim uvelike smanjujemo cijenu, potrosnju i buku, a za jednaku snagu. Da sam bar ovo znao kad sam kupovao svoje, imam otvore od 150mm, a prodavac mi uvalio dva venta od 100mm za koje sam dao 100 eura, a moram spavati u drugoj sobi od buke. [/QUOTE]
Verifikacija
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Oprema za Unutrašnji uzgoj
Ventilatori
Bottom