Meni
Forumi
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
♫ Radio
Dnevnici
Dnevnici Vanjskog Uzgajanja
Dnevnici Unutrašnjeg Uzgajanja
Završeni Vanjski Dnevnici
Završeni Unutrašnji Dnevnici
Novo
Popularne teme
Nove poruke
Najnovije aktivnosti
Članovi
Trenutno prisutni
Forumi
Prijava
Registracija
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
Meni
Install the app
Install
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Unutrašnje Uzgajanje
Sušenje i "curing" metoda
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice.
Trebali biste nadograditi ili koristiti
alternativni pregledač
.
Poruka
<blockquote data-quote="satarush" data-source="post: 793397" data-attributes="member: 69460"><p>Evo malo znanosti iza sušenja, vezano za najbolju mogucu kvalitetu i maksimalno ocuvanje svega što volimo.</p><p>[ATTACH=full]512223[/ATTACH]</p><p>Ja se ove godine odlucio za Lotus Drying, tzv. low & slow metoda (na niskim temperaturama duze susenje , oko 2 tjedna) u papirnatim škarniclima (vrećice za hranu, voće). Radi se u frižideru (bez ledenice, po mogućnosti low frost ili no frost). frižideri imaju relativnu vlažnost između 30 i 50%, sto na niskim temperaturama je ok, jer niske temperature sprecavaju razvoj plijesni. frižider se postavi na temperaturu od 5 stupnjeva.</p><p></p><p>1) Zašto u frižideru? na niskim temperaturama bolje je očuvanje terpena, kanabinoida, boje cvjetova. već iznad 21-22 C se gube neki terpeni.</p><p>2) zašto u papirnim vrećicama a ne direktno grane ili biljku objesit u frizideru? frižider zbog načina na koji radi i izmjenjuje zrak paleći kompresor da bi hranu očuvao svježom, pri radu kompresora i izmjene zraka jako povuče vlagu, što može dovesti do povlačenja vlage iz cvijeta i presušivanja cvijeta prerano. zato su tu vrećice kojima papir pomaže da rad frižidera ne izvuče im svu vlagu, a u vrećicama vlaga se postupno smanjuje kroz dane do željenog rezultata.</p><p>Neki rade i u kutijama za pizzu, navodno je još bolje iskorišten prostor, lakše se hendlaju i provjeravaju cvjetovi, a lakše ih je i okrenut naopačke bez da uopće ih dirate (samo preokrenete kutiju)</p><p></p><p>Postupak:</p><p>Ide harvest, zatim ameri koji uzgajaju outdoor peru cvjetove (?!) , nježno provuku ih kroz vodu, otopinu vode s limunom (neki i s peroksidom), zatim objese 4 sata na zraku da se ta površinska voda makne. tvrde da se na taj način, osim što se čisti od prašine, kukaca, razvoja plijesni i nametnika, još ravnomjernije suše cvjetovi. ovo nije iskustveno , ovo je samo što sam čitao.</p><p>Ja sam to preskočio jer sadim indoor, nemam ljubimaca da bi mi neke dlake , prašina, kukci, ličinke ili slično ušlo i utjecalo na grow.</p><p>nakon harvesta se trimaju samo fan listovi i listovi na kojima nema trihoma, ovo ostalo ide unutra. ovisno o prostoru i preraspodjeli, mogu se stavljat citave grane i cvjetovi na njima, no za bolju iskoristivost prostora moze se i odvojit cvjetove od grane (ili ostavit 1-3 cm grancice uz cvijet).</p><p>Napomena: trimat će se kasnije (ako ima potrebe) kad se osuši.</p><p>U papirnate vrećice (veličina ovih klasičnih za voće ili tzv lunch-bag) ide cca 30g cvijeta svježeg. nemojte više od tog tako da cvijet ima prostora i zraka oko sebe u vrećici. iz prepune vrećice riskirate sljepljivanje cvjetova, plijesan , neravnomjerno sušenje . ja cvjetove postavim na dulju stranu vrećice, poanta je rasporedit ih bez dodirivanja (ovi prozračni cvjetovi čak i mogu se malo dodirivat) i ispunit površinu vrećice. Kad ste položili i rasporedili 30g cvijeta u vrećicu vrećicu zatvorite tako da ste ju raširili i presavinuli na vrhu.. to širenje vrećice daje cvjetovima prostora da se suše polako , a papir ne da da vlaga izađe van prebrzo. ako je vrecica previse spljoštena i nedate joj da ima zraka u njoj, em riskirate "flat spotove" tj slijeganje cvjetova na onoj strani na kojoj su položeni, em ne dajete dovoljno zraka unutar vrećice da budovi imaju svoju mikroklimu pri sušenju.</p><p>Vrećice idu u frižider (niska temperatura) i time počinje sušenje.</p><p>Pažnja! ne gurajte vrećice do kraja frižidera, da vrećice ne budu u kontaktu s leđima frižidera. tamo je kompresor , tamo se zna zadržati kondenzat na putu prema svojoj ladici za odvod, nekad i smrznuti, a papir će vam povući tu vodu pa time i donijeti više vlage cvjetovima. vec 2 centimetra od kraja frižidera i dobri ste. ako vrećice dodiruju bočne stranice ili vrata, tu ste ok, tu nema rizika (osim ako baš imate neki nestandardan frižider)</p><p>Ako vam je prvi put, u prva 2-3 dana provjerite vrećice da li ste ih dobro postavili da ne diraju leđa frižidera, provjerite i cvjetove u njima, odmaknite ih ako su se spojili , ne želite to. Preokrenite bud na drugu stranu jer nakon 2-3 dana ćete vidjet da imatih flat spotova. Nije to ništa strašno, jednostavno bud pod težinom se sliježe na onu stranu na koju je položen. nije ni opasno, samo je stvar estetike, a već toliko cjepidlačim(o), onda želimo da budovi budu što bliže prirodnoj formi a ne spljoštenoj.</p><p>ostalo je više manje to. nakon toga imate još 10-12 dana sušenja, jednom u danu preokrenete vrećice naopačke tako da nisu stalno na istoj strani. kasnije je i manja potreba ih provjeravat jer se budovi smanje jer se suše, pa u tim vrećicama ima više mjesta. čekate 10-12 dana još da bude gotovo. Primijetit ćete i sami kada "grančica puca" , no to uzmite kao okvirni orjentir.</p><p>prava provjera bi bila da ako mislite da je gotovo, izvadite jednu vrećicu iz frižidera, pustite ju na sobnoj temperaturi sat-sat ipo, stavite cvjetove u teglu s malim higrometrom i pogledajte do kuda se penje vlaga i na kojem iznosu se stabilizira... ako je preko 65% , vraćaj ih nazad u frižider na još dan dva... ako ste na 63-62, to je ciljna ravnina, skidajte i u tegle.</p><p>prozračnim budovima treba 7-10 dana, ovim debelim masnim i velikim treba i 2 do 3 tjedna da dođu do te razine. provjera je ista kao što sam naveo iznad.</p><p></p><p>Neki vele da je to ujedno i curing metoda i da curing nije potreban, neki koji ih skinu sa 65-68% vlažnosti ih još malo cureaju povremenim otvaranjem tegli dok ne dodu do željene razine vlažnosti.</p><p>Meni je prvi put pa ću vidjet di sam kad dođem do te faze.</p><p>to bi bilo to.</p><p>[ATTACH]512225[/ATTACH][ATTACH]512226[/ATTACH][ATTACH]512227[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="satarush, post: 793397, member: 69460"] Evo malo znanosti iza sušenja, vezano za najbolju mogucu kvalitetu i maksimalno ocuvanje svega što volimo. [ATTACH type="full" alt="susenje.jpg"]512223[/ATTACH] Ja se ove godine odlucio za Lotus Drying, tzv. low & slow metoda (na niskim temperaturama duze susenje , oko 2 tjedna) u papirnatim škarniclima (vrećice za hranu, voće). Radi se u frižideru (bez ledenice, po mogućnosti low frost ili no frost). frižideri imaju relativnu vlažnost između 30 i 50%, sto na niskim temperaturama je ok, jer niske temperature sprecavaju razvoj plijesni. frižider se postavi na temperaturu od 5 stupnjeva. 1) Zašto u frižideru? na niskim temperaturama bolje je očuvanje terpena, kanabinoida, boje cvjetova. već iznad 21-22 C se gube neki terpeni. 2) zašto u papirnim vrećicama a ne direktno grane ili biljku objesit u frizideru? frižider zbog načina na koji radi i izmjenjuje zrak paleći kompresor da bi hranu očuvao svježom, pri radu kompresora i izmjene zraka jako povuče vlagu, što može dovesti do povlačenja vlage iz cvijeta i presušivanja cvijeta prerano. zato su tu vrećice kojima papir pomaže da rad frižidera ne izvuče im svu vlagu, a u vrećicama vlaga se postupno smanjuje kroz dane do željenog rezultata. Neki rade i u kutijama za pizzu, navodno je još bolje iskorišten prostor, lakše se hendlaju i provjeravaju cvjetovi, a lakše ih je i okrenut naopačke bez da uopće ih dirate (samo preokrenete kutiju) Postupak: Ide harvest, zatim ameri koji uzgajaju outdoor peru cvjetove (?!) , nježno provuku ih kroz vodu, otopinu vode s limunom (neki i s peroksidom), zatim objese 4 sata na zraku da se ta površinska voda makne. tvrde da se na taj način, osim što se čisti od prašine, kukaca, razvoja plijesni i nametnika, još ravnomjernije suše cvjetovi. ovo nije iskustveno , ovo je samo što sam čitao. Ja sam to preskočio jer sadim indoor, nemam ljubimaca da bi mi neke dlake , prašina, kukci, ličinke ili slično ušlo i utjecalo na grow. nakon harvesta se trimaju samo fan listovi i listovi na kojima nema trihoma, ovo ostalo ide unutra. ovisno o prostoru i preraspodjeli, mogu se stavljat citave grane i cvjetovi na njima, no za bolju iskoristivost prostora moze se i odvojit cvjetove od grane (ili ostavit 1-3 cm grancice uz cvijet). Napomena: trimat će se kasnije (ako ima potrebe) kad se osuši. U papirnate vrećice (veličina ovih klasičnih za voće ili tzv lunch-bag) ide cca 30g cvijeta svježeg. nemojte više od tog tako da cvijet ima prostora i zraka oko sebe u vrećici. iz prepune vrećice riskirate sljepljivanje cvjetova, plijesan , neravnomjerno sušenje . ja cvjetove postavim na dulju stranu vrećice, poanta je rasporedit ih bez dodirivanja (ovi prozračni cvjetovi čak i mogu se malo dodirivat) i ispunit površinu vrećice. Kad ste položili i rasporedili 30g cvijeta u vrećicu vrećicu zatvorite tako da ste ju raširili i presavinuli na vrhu.. to širenje vrećice daje cvjetovima prostora da se suše polako , a papir ne da da vlaga izađe van prebrzo. ako je vrecica previse spljoštena i nedate joj da ima zraka u njoj, em riskirate "flat spotove" tj slijeganje cvjetova na onoj strani na kojoj su položeni, em ne dajete dovoljno zraka unutar vrećice da budovi imaju svoju mikroklimu pri sušenju. Vrećice idu u frižider (niska temperatura) i time počinje sušenje. Pažnja! ne gurajte vrećice do kraja frižidera, da vrećice ne budu u kontaktu s leđima frižidera. tamo je kompresor , tamo se zna zadržati kondenzat na putu prema svojoj ladici za odvod, nekad i smrznuti, a papir će vam povući tu vodu pa time i donijeti više vlage cvjetovima. vec 2 centimetra od kraja frižidera i dobri ste. ako vrećice dodiruju bočne stranice ili vrata, tu ste ok, tu nema rizika (osim ako baš imate neki nestandardan frižider) Ako vam je prvi put, u prva 2-3 dana provjerite vrećice da li ste ih dobro postavili da ne diraju leđa frižidera, provjerite i cvjetove u njima, odmaknite ih ako su se spojili , ne želite to. Preokrenite bud na drugu stranu jer nakon 2-3 dana ćete vidjet da imatih flat spotova. Nije to ništa strašno, jednostavno bud pod težinom se sliježe na onu stranu na koju je položen. nije ni opasno, samo je stvar estetike, a već toliko cjepidlačim(o), onda želimo da budovi budu što bliže prirodnoj formi a ne spljoštenoj. ostalo je više manje to. nakon toga imate još 10-12 dana sušenja, jednom u danu preokrenete vrećice naopačke tako da nisu stalno na istoj strani. kasnije je i manja potreba ih provjeravat jer se budovi smanje jer se suše, pa u tim vrećicama ima više mjesta. čekate 10-12 dana još da bude gotovo. Primijetit ćete i sami kada "grančica puca" , no to uzmite kao okvirni orjentir. prava provjera bi bila da ako mislite da je gotovo, izvadite jednu vrećicu iz frižidera, pustite ju na sobnoj temperaturi sat-sat ipo, stavite cvjetove u teglu s malim higrometrom i pogledajte do kuda se penje vlaga i na kojem iznosu se stabilizira... ako je preko 65% , vraćaj ih nazad u frižider na još dan dva... ako ste na 63-62, to je ciljna ravnina, skidajte i u tegle. prozračnim budovima treba 7-10 dana, ovim debelim masnim i velikim treba i 2 do 3 tjedna da dođu do te razine. provjera je ista kao što sam naveo iznad. Neki vele da je to ujedno i curing metoda i da curing nije potreban, neki koji ih skinu sa 65-68% vlažnosti ih još malo cureaju povremenim otvaranjem tegli dok ne dodu do željene razine vlažnosti. Meni je prvi put pa ću vidjet di sam kad dođem do te faze. to bi bilo to. [ATTACH alt="20240723_143345.jpg"]512225[/ATTACH][ATTACH alt="20240723_143342.jpg"]512226[/ATTACH][ATTACH alt="20240723_143415.jpg"]512227[/ATTACH] [/QUOTE]
Verifikacija
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Unutrašnje Uzgajanje
Sušenje i "curing" metoda
Bottom