JA sam se nesto informisao , prociato carinski zakon za srbiju ,
ima par bitnih stavki na koje treba pripaziti
Vrednost koja moze proci je 75e , ali to je od privatnog lica, ako je is shopa onda je max vrednost 50e , sve preko toga mora da se carini , sto znaci mora carinski postupak sto skoro garantuje otvaranje i proveru . Nekako mi se chini da vecina poshiljki koje su pale su pale zbog tog razloga , preslo vrednost od 50e
Vrednost postarine ulazi u vrednost paketa , tj u tih 50e , sto ostavlja prostora za menke u zavisnosti od postarine do 30-40e
Neki kazu da se za otvaranje mora zvati primalac , to nije istina , mogu da otvore i otvorice bez vas
Ako se uzima za komercijalne svrhe nista ne moze proci bez carine , to je za firme ,ali i fizicka lica spadaju pod firme ako chesto istovetne artikle uzimaju, ili uzimaju vise artikala koji ocigledno nisu za domacinstvo .Tj vece kolicine . A koje su to to oni odredjuju jer se zakonom ne moze bas sve obuhvatiti .
Dakle , male kolicine obavezno , secam e neko je narucivao 3 puta po 100e sve mu je palo , eto zasto .
Tako mi deluje
Takodje treba odredjena papirologija da se uradi skraceni carinski postupak , to pomaze .
U sustini posalju se informacije o paketu i najavi se paket i rezervise parcela , na taj nacin sve je uradjeno ceka se samo paket koji najverovatnije nece biti ni pogledan ako je ispod 50e, dakle sa postarinom.
To su neka moja saznanja iz citanja zakona , nisam strucnjak mozete sami procitati za jos informacija .