Najzanimljiviji podaci o evoluciji

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

zola

Aktivan Član
11.12.2012
264
613
93
34
Jamaica
Nilskim konjima su najblizi rodjaci kitovi.

Ljudi su blizi simpanzama nego sto su simpanze bliske drugim majmunima.

OSe su blize mravima nego pcelama.

Ptice su dinosaurusi , tako da nije tacno da su svi dinosaurusi izumrli.

Do pre 100 000 godina postojalo je najmanje 5 vrsta ljudi ( od kojih neke mozemo da nadjemo u nasem genomu sada ).

Najveca genetska ranolikost je u Africi , sto je ocekivano jer najveca ranolikost ce biti tamo gde je vrsta nastala , sto se dalje ode od Afrike to je raznolikost manja , plus Afrikanci ciji preci nisu napustili Afriku su jedini koji nemaju Neandertalski DNK , a tamo su i najstariji ljudski fosili.

Ko se seti jos zanimljivih informacija nak napise :)

Ćyro

~ Pa ćemo vidit
Poznanik Foruma
01.03.2009
1.343
9.109
258
Dalmacija
Ok, idea za temu mi se svidja. Sve sto navodis je tocno, zaboravio/la si rec najvazniju po meni, paradajiz nije povrce, nego voce :p
Dalo bi se temu mozda prosirit na zanimljive cinienice i npr simbiozne veze u prirodi.
I predci slonova su nekad plivali u moru.
Kucna macka koja godinama zivi u stanu i nikad nije bila vani, dovoljno joj je tri dana na ulici da joj se svi divlji instinkti probude i da je vise po nicemu nemozes prepoznat. Ako prezivi tri dana postaje 1/1 ulicna.

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.661
11.887
356
Pojedini morski sisari (orke i delfini zapravo) su prešli evolutivni "prag" koji im omogućava povratak na kopno - drugim rečima više ne mogu evoluirati u kopnene životinje (podsećanja radi pre oko 250 miliona godina su njihovi preci šetali kopnom, i ipak odlučili da se vrate u okeane, dok smo mi nastavili da se mlatimo po zemlji :D)
Detaljnije:

Sa druge strane, pojedine vrste ajkula su posle cca 200 miliona godina "mirovanja" (ajkule se u evolutivnom smislu nisu mnogo menjale poslednjih 200~250 miliona godina, samo su se smanjivale) odlučile da ipak malo "šetkaju" kopnom, jer zašto da ne :D

Dajmo im desetak - dvadesetak miliona godina i šetaće plažama a vrlo verovatno postanu i full slatkovodne, jer zašto da ne :D

Veselo bome :)

zola

Aktivan Član
11.12.2012
264
613
93
34
Jamaica
Zar nisu rodjaci kitova presli nazad u more ( jer svaciji rodjaci su dosli iz mora ) pre 50ak miliona godina , ne 250 ?

Wendigo

Blackamas Foot
Prijatelj Foruma
15.02.2021
1.661
11.887
356
Moguće, nisam proveravao da budem iskren. Menja li to nekako poentu, ili...? :)

Edit: rekoh pre 250 mil godina šetali kopnom :) nisu se odmah vratili nazad sigurno. Mada, opet kažem - nisam ni proveravao, tako se sećam

• Sviđa mi se
Reactions: Ćyro and zola