Pozdrav svima.
Upravo sam pročitao ovu temu po drugi put, i mislim da sam prilično shvatio suštinu rada sa LED sijalicama. Ali, pošto ovo radim prvi put (muka me naterala, stari mi ima tri metastaze na mozgu, bez da moze da se pronadje primarni, jer su mu svi skener nalazi dobri), treba mi malo saveta od iskusnijih.
Naime, u temi "medicina, ulja...etc", piše da treba kombinovati nekoliko indica i jednu sativu.. znači treba mi bar 5 biljki. 5 biljki jednako 2 m2.
Pošto nisam ograničen prostorom..to jest jesam ograničen na nekih 15m2 kolika je površina podruma (visina je 2m), ja sam zamislio da grow napravim u jednom delu i to na nekih 2, pa možda i 3 m2 zbog lakše manipulacije i provetravanja.
Po vašim savetima sam zamislio da za svaki m2 napravim po jedan panel sa 25-30 sijalica..jer ako je razmak izmedju ose 20 cm, to znači da na jedan metar dužine ide 5 kom 5x5=25. Znači dva ili tri takva panela, čisto da bih lakše mogao da ih pomeram i menjam nešto ako zatreba.
Ako bi bilo 25, onda bi stavljao 17 kom na 2700K i 8 kom na 6000+K, a ako bi bilo 30, onda bi bilo 20-10. Inače sve ovo govorim za sijalice od 10W.
Voleo bih da čujem i neko poredjenje LED na e27 i pravljenje panela od COB.. Na e27 mi deluje daleko jednostavnije, a možda je na COB bolje.
Da li vi mislite da je to dobar model, da li bi nešto promenili?
Da li je praktično da privih 15-20 dana radim u nekom manjem grovu i manjim saksijama, pa kad ih presadim onda prebacim u veliki_
Hvala unapred.