Meni
Forumi
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
♫ Radio
Dnevnici
Dnevnici Vanjskog Uzgajanja
Dnevnici Unutrašnjeg Uzgajanja
Završeni Vanjski Dnevnici
Završeni Unutrašnji Dnevnici
Novo
Popularne teme
Nove poruke
Najnovije aktivnosti
Članovi
Trenutno prisutni
Forumi
Prijava
Registracija
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
Meni
Install the app
Install
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Oprema za Unutrašnji uzgoj
LED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice.
Trebali biste nadograditi ili koristiti
alternativni pregledač
.
Poruka
<blockquote data-quote="zlotvor" data-source="post: 343130" data-attributes="member: 3794"><p>Već su ti odgovorili, ali da ponovimo - ugrađene su LED ukupne snage 900W, ali se pogone na pola snage ili manje. To je stari trik kojim se produžava radni vijek dioda, smanjuje radna temperatura i povećava efikasnost.</p><p></p><p>Meni je upravo na stolu jedna LED lampa koju planiram uskoro upogoniti, tj. upravo radim test izdržljivosti prije nego ju ugradim u ormar. Nazivna snaga je 32x3W=96W, ali prava snaga joj je 65W zato što ledice pogonim sa 620mA umjesto nazivnih 1000mA.</p><p>Da ih pogonim sa 1000mA ne bih mogao ohladiti "hladnjak" na koji su montirane i vrlo brzo (10-15 minuta) bi izgorile. Sad ih hladim sa jednim ventilatorom 92mm i drži temperaturu cca 10C iznad ambijentalne. Kad bi koristio ispravno dimenzionirani hladnjak i pravilno montirane diode mogao bih ići na max. snagu, ali bih više izgubio nego dobio jer bi pala efikasnost. </p><p>Pod efikasnošću mislim na količinu svjetla u odnosu na utrošenu energiju i proizvedenu toplinu. Generalno gledano, bolje je imati dvije od 3W i pogoniti svaku sa 1.5W nego imati jednu od 3W i pogoniti ju na punoj snazi. Te dvije na 1.5W će zajedno dati više svjetla i manje se grijati nego jedna na 3W. Sve te podatke imaš i u datasheetovima boljih proizvođača.</p><p></p><p> Isto kao P.M.P.O. 450W za kućnu "HI-FI" liniju koja u sebi ima dva zvučnika od 5-6W. Marketing!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="zlotvor, post: 343130, member: 3794"] Već su ti odgovorili, ali da ponovimo - ugrađene su LED ukupne snage 900W, ali se pogone na pola snage ili manje. To je stari trik kojim se produžava radni vijek dioda, smanjuje radna temperatura i povećava efikasnost. Meni je upravo na stolu jedna LED lampa koju planiram uskoro upogoniti, tj. upravo radim test izdržljivosti prije nego ju ugradim u ormar. Nazivna snaga je 32x3W=96W, ali prava snaga joj je 65W zato što ledice pogonim sa 620mA umjesto nazivnih 1000mA. Da ih pogonim sa 1000mA ne bih mogao ohladiti "hladnjak" na koji su montirane i vrlo brzo (10-15 minuta) bi izgorile. Sad ih hladim sa jednim ventilatorom 92mm i drži temperaturu cca 10C iznad ambijentalne. Kad bi koristio ispravno dimenzionirani hladnjak i pravilno montirane diode mogao bih ići na max. snagu, ali bih više izgubio nego dobio jer bi pala efikasnost. Pod efikasnošću mislim na količinu svjetla u odnosu na utrošenu energiju i proizvedenu toplinu. Generalno gledano, bolje je imati dvije od 3W i pogoniti svaku sa 1.5W nego imati jednu od 3W i pogoniti ju na punoj snazi. Te dvije na 1.5W će zajedno dati više svjetla i manje se grijati nego jedna na 3W. Sve te podatke imaš i u datasheetovima boljih proizvođača. Isto kao P.M.P.O. 450W za kućnu "HI-FI" liniju koja u sebi ima dva zvučnika od 5-6W. Marketing! [/QUOTE]
Verifikacija
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Oprema za Unutrašnji uzgoj
LED Light Emitiong Diode / COB, E27, Zeus, Hans, Osram, Quantum, Samsung...
Bottom