Ekipa, nemogu se nikako odlučiti što da radim, novce za gotovi panel nemogu trošiti, imam druga ulaganja, to možda iduće ljeto tek.
Pošto mi je plan 1m2 prostora, gledao sam 3 solucije (odmah da kažem da gotovi LED paneli su isključeni, kvalitetni su mi preskupi).
1.) Prva solucija je obična panel led žaruljama, ili u grla ili radi uštede bez grla, izvaditi sve iz žarulje i direktno pospojiti (vidio u boksu kod člana Igorče, koliko se sjećam). No ako idem na ovu soluciju, morao bih se držati 320/m2, cca 30 žarulja, ovisi o cijeni od 300-400kn. Panel i žice su mi nula kuna troška, toga svega uvijek ima doma. Prednost je što si uvijek mogu zamjeniti žarulju koja izdahne.
2.) Gledao sam ove COB-ove sa sjenilima, hladnjakom i svime na sebi. Isto mi to dosta košta, ispada me oko nekih 30-40 dolara za neki normalniji cob i to do maks 100w snage. Dakle trebao bih barem 3 ovakva, ako ne i 4 od 60w. Trošak oko 1000kn, ali je plung and play.
3.) Razmatram situaciju da naručim posebno cob led chipove, i sam radim panel na aluminiju + PC ventovi. Ovako nešto:
Greetings folks I got this DIY Cob grow light from a guy who sells them pretty cheap. 200w, 4x50w COB, a big ass heat sink and 2 PC fans. You can get the picture of its size based on the images. Quite powerfull for the price, but I think it need some improvement. After some research, I...
www.rollitup.org
Sa ovim načinom bih išao na 60-80w po biljci (realno gledajući), kombinacija 40+40w (3k + 6k) ili čak direktno 80w iznad jedne biljke.
Cijena? Ima jeftinih, po dolar i pol, ali neka sredina je oko 3-5 dolara po komadu (skoro da razlike nema kod odabira jačine).
Najjeftinije mi ispada uzeti 80w chip, PC vent+heatsinc i to pospojim i imam gotovi proizvod za možda 100kn po komadu.
PC vent i heatsinc ima već po cca 50kn (7 eura).
Jel ja šta krivo razumijem za ovu točku 3? Bune me ti driveri, svi ih spominjete, a ovi chipovi od 220w piše da idu direktno u utičnicu.
Pretpostavka je da uzimate 12V chipove i onda driver da možete regulirati jačinu?