Meni
Forumi
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
♫ Radio
Dnevnici
Dnevnici Vanjskog Uzgajanja
Dnevnici Unutrašnjeg Uzgajanja
Završeni Vanjski Dnevnici
Završeni Unutrašnji Dnevnici
Novo
Popularne teme
Nove poruke
Najnovije aktivnosti
Članovi
Trenutno prisutni
Forumi
Prijava
Registracija
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
Meni
Install the app
Install
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Uzgoj FAQ
Električna struja i ostala pitanja
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice.
Trebali biste nadograditi ili koristiti
alternativni pregledač
.
Poruka
<blockquote data-quote="braind" data-source="post: 693667" data-attributes="member: 68955"><p>Pozdrav ekipo,</p><p>evo za sve one u nedoumici oko potrošnje struje sa HPS žaruljom, konkretno 400W sa pripadajućom prigušnicom i "upaljačem".</p><p>Naravno da je spajanje po već objašnjenoj shemi nužno: faza-prigušmica-starter-žarulja-nula. To je najjednostavniji i najbrži način stavljanja u pogon potrebne žarulje. Ono na što želim skrenuti pozornost je potrošnja struje (snage) u takvom sistemu. Naime uz ovakvo spajanje pri spomenutoj žarulji, bez kondenzatora, kod uključivanja struja iznosi i do 6A (napon napajanja 235-240V). Nakon 15-ak min. kada se žarulja zagrije, struja pad na 4.3A (oko 1010W minimum).</p><p>To su mjerene vrijednosti bez dodanog kompenzacijskog kondenzetora koji se inače spaja PARALELNO fazi i nuli našeg sistema.</p><p>Sa dodanim kondenzatorom vrijednosti 45-50uF (ja sam išao i preko 65uF, al ne znam točno, pročitao sam vrijednosti, skurio sam instr. jbg.) vrijednost struje drastično se smanji kao i potrošnja.</p><p>Kod dodanog kond. odgovarajuće vrijednosti moguće je spustiti startnu struju na čak 2A (hladna žarulja, oko 480W), a nakon par minuta ona padne na 1.85A, ali se poslije stabilizira na cca 2.1A (oko 500W, ovisno o ulaznom naponu).</p><p>Zaključak:</p><p>Za one koji brinu o potrošnj, svakako je preporučljivo uložiti u kondenzator.</p><p>Tu morate biti oprezni jer ne valja ni preveliki kond. Morat ćete vjerovatno kombinirati više paralelnih kond. da dobijete najbolji omjer, što je najbolje mjeriti jer i napon igra ulogu.</p><p>Ove stvari nemojte raditi napljugani ako niste 100% sigurni što radite, tu su visoki naponi i velike snage koje vas mogu dobrano ozlijediti, stoga OPREZ.</p><p>I jako važno!</p><p>Ni slučajno nemojte spajati elektrolitske kondenzatore u ovaj sistem (one koji imaju označen minus), doći će do eksplozije koja jako smrdi, a može o oči oštetit!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="braind, post: 693667, member: 68955"] Pozdrav ekipo, evo za sve one u nedoumici oko potrošnje struje sa HPS žaruljom, konkretno 400W sa pripadajućom prigušnicom i "upaljačem". Naravno da je spajanje po već objašnjenoj shemi nužno: faza-prigušmica-starter-žarulja-nula. To je najjednostavniji i najbrži način stavljanja u pogon potrebne žarulje. Ono na što želim skrenuti pozornost je potrošnja struje (snage) u takvom sistemu. Naime uz ovakvo spajanje pri spomenutoj žarulji, bez kondenzatora, kod uključivanja struja iznosi i do 6A (napon napajanja 235-240V). Nakon 15-ak min. kada se žarulja zagrije, struja pad na 4.3A (oko 1010W minimum). To su mjerene vrijednosti bez dodanog kompenzacijskog kondenzetora koji se inače spaja PARALELNO fazi i nuli našeg sistema. Sa dodanim kondenzatorom vrijednosti 45-50uF (ja sam išao i preko 65uF, al ne znam točno, pročitao sam vrijednosti, skurio sam instr. jbg.) vrijednost struje drastično se smanji kao i potrošnja. Kod dodanog kond. odgovarajuće vrijednosti moguće je spustiti startnu struju na čak 2A (hladna žarulja, oko 480W), a nakon par minuta ona padne na 1.85A, ali se poslije stabilizira na cca 2.1A (oko 500W, ovisno o ulaznom naponu). Zaključak: Za one koji brinu o potrošnj, svakako je preporučljivo uložiti u kondenzator. Tu morate biti oprezni jer ne valja ni preveliki kond. Morat ćete vjerovatno kombinirati više paralelnih kond. da dobijete najbolji omjer, što je najbolje mjeriti jer i napon igra ulogu. Ove stvari nemojte raditi napljugani ako niste 100% sigurni što radite, tu su visoki naponi i velike snage koje vas mogu dobrano ozlijediti, stoga OPREZ. I jako važno! Ni slučajno nemojte spajati elektrolitske kondenzatore u ovaj sistem (one koji imaju označen minus), doći će do eksplozije koja jako smrdi, a može o oči oštetit!!! [/QUOTE]
Verifikacija
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Uzgoj FAQ
Električna struja i ostala pitanja
Bottom