Meni
Forumi
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
♫ Radio
Dnevnici
Dnevnici Vanjskog Uzgajanja
Dnevnici Unutrašnjeg Uzgajanja
Završeni Vanjski Dnevnici
Završeni Unutrašnji Dnevnici
Novo
Popularne teme
Nove poruke
Najnovije aktivnosti
Članovi
Trenutno prisutni
Forumi
Prijava
Registracija
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
Meni
Install the app
Install
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Oprema za Unutrašnji uzgoj
DIY - LED Grow Panel - propisno
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice.
Trebali biste nadograditi ili koristiti
alternativni pregledač
.
Poruka
<blockquote data-quote="3131011" data-source="post: 451072" data-attributes="member: 47922"><p>Ne moramo kopirati HID spektar (i ne trebamo). Bitno je da svjetlost u vegetativnoj fazi (faza razvoja vegetativnih organa; stablo, list, korijen, grane, pupoljci...) dobija vise svjetla u kome preovladjuje crveni spektar (mora biti i oko 1/4 plavog spektra jer je on povoljan za razvoj listova) a u generativnoj fazi (razvoj cvjetnih pupoljaka i cvjetova) da biljka dobija vise svjetlosti plavog spektra (opet vazi da oko 1/4 svjetla bude u crvenom spektru). Ono sto je drugar Stephen u svom istrazivanju utvrdio je da nikako ne mozemo da se oslonimo na podatke o LUMENIMA koje navode NO NAME proizvodjaci LED STRIP rasvjete jer oni odstupaju od pravih vrijednosti i do 3-4 puta. Ja sam trenutno skoncentrisan na HIGH POWER LED 50W/32-36V/4000LUMEN pa ako su odstupanja i 50% to se moze lako nadoknaditi sa 3-4 komada. Gledam kako bi bilo izvodljivo Curent Adjustabile Suplay ili da prilikom stimanja struje napajanja (podrazumijeva se da + napajanja ide na prvu LEDaru u nizu a minus napajanja na poslednju u nizu, na taj nacin vrsimo ravnomjernu distribuciju struje u paralelnom spoju kao i ravnomjerno zagrijavanje). Ovo sto sam naveo (cudno mi je da to Stephan nije skuzio) je neophodno jer LED kao i sve ostale Si diode imaju pozitivnu temperaturnu karakteristiku (sto se vise grije tim vuce vise struje i sve tako dok ne izgori) pa onda dioda u paralelnoj vezi koja se grije vise od ostalih, na sebe preuzima vise struje i to ide sve do njenog izgaranja. Znaci bitno nam je da imamo potreban spektar a njega cemo najednostavnije nastimati sa kombinacijom crvenih i plavih high power led. Ajde razmotri nacin kako da plasiramo "porciju" struje bas onoliko koliko nam iznosi zbir potrosnje u jednom paralelnom spoju (npr. u jednoj grani u kojoj su paralelno spojene 3 LED po 50W da u tu granu plasiram tacno onoliko struje koliko je potrebno za rad dioda, u ovom slucaju matematika bi bila sledeca: 150W:12V=12.5A. Ako imam strujni izvor od npr. 200W tj. 12V/16.6A kako da na moje ledare dovedem bas onih potrebnih 12.5A ?)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="3131011, post: 451072, member: 47922"] Ne moramo kopirati HID spektar (i ne trebamo). Bitno je da svjetlost u vegetativnoj fazi (faza razvoja vegetativnih organa; stablo, list, korijen, grane, pupoljci...) dobija vise svjetla u kome preovladjuje crveni spektar (mora biti i oko 1/4 plavog spektra jer je on povoljan za razvoj listova) a u generativnoj fazi (razvoj cvjetnih pupoljaka i cvjetova) da biljka dobija vise svjetlosti plavog spektra (opet vazi da oko 1/4 svjetla bude u crvenom spektru). Ono sto je drugar Stephen u svom istrazivanju utvrdio je da nikako ne mozemo da se oslonimo na podatke o LUMENIMA koje navode NO NAME proizvodjaci LED STRIP rasvjete jer oni odstupaju od pravih vrijednosti i do 3-4 puta. Ja sam trenutno skoncentrisan na HIGH POWER LED 50W/32-36V/4000LUMEN pa ako su odstupanja i 50% to se moze lako nadoknaditi sa 3-4 komada. Gledam kako bi bilo izvodljivo Curent Adjustabile Suplay ili da prilikom stimanja struje napajanja (podrazumijeva se da + napajanja ide na prvu LEDaru u nizu a minus napajanja na poslednju u nizu, na taj nacin vrsimo ravnomjernu distribuciju struje u paralelnom spoju kao i ravnomjerno zagrijavanje). Ovo sto sam naveo (cudno mi je da to Stephan nije skuzio) je neophodno jer LED kao i sve ostale Si diode imaju pozitivnu temperaturnu karakteristiku (sto se vise grije tim vuce vise struje i sve tako dok ne izgori) pa onda dioda u paralelnoj vezi koja se grije vise od ostalih, na sebe preuzima vise struje i to ide sve do njenog izgaranja. Znaci bitno nam je da imamo potreban spektar a njega cemo najednostavnije nastimati sa kombinacijom crvenih i plavih high power led. Ajde razmotri nacin kako da plasiramo "porciju" struje bas onoliko koliko nam iznosi zbir potrosnje u jednom paralelnom spoju (npr. u jednoj grani u kojoj su paralelno spojene 3 LED po 50W da u tu granu plasiram tacno onoliko struje koliko je potrebno za rad dioda, u ovom slucaju matematika bi bila sledeca: 150W:12V=12.5A. Ako imam strujni izvor od npr. 200W tj. 12V/16.6A kako da na moje ledare dovedem bas onih potrebnih 12.5A ?) [/QUOTE]
Verifikacija
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Oprema za Unutrašnji uzgoj
DIY - LED Grow Panel - propisno
Bottom