Meni
Forumi
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
♫ Radio
Dnevnici
Dnevnici Vanjskog Uzgajanja
Dnevnici Unutrašnjeg Uzgajanja
Završeni Vanjski Dnevnici
Završeni Unutrašnji Dnevnici
Novo
Popularne teme
Nove poruke
Najnovije aktivnosti
Članovi
Trenutno prisutni
Forumi
Prijava
Registracija
Nove poruke
Sve teme
Najnovije teme
Nove poruke
Meni
Install the app
Install
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Oprema za Unutrašnji uzgoj
DIY - LED Grow Panel - propisno
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice.
Trebali biste nadograditi ili koristiti
alternativni pregledač
.
Poruka
<blockquote data-quote="3131011" data-source="post: 451012" data-attributes="member: 47922"><p>Diskusiju cemo nastaviti posle konektovanja na gorenavedeni link.</p><p>Za svaki slucaj evo kako doci do njega: GOOGLE > LED SMD STRIP 5630 DATASHEET > Understanding LED Strip Lights/Stephen's Suff.</p><p>Zamolio bih nekog od kolega sa foruma ko se dobro snalazi sa engleskim jezikom da prevede text, trebace nam svima.</p><p></p><p>Dok bude trajalo gore navedeno, ja cu pokusati da malo pojasnim stvari oko botanike (po zanimanju sam poljoprivredni inzenjer) a oko elektronike ce mi pomoci [USER=51315]@adrion[/USER] pa cemo to zajedno nekako izgurati, nadam se.</p><p></p><p>Prvo bih naveo da trebamo u drugi plan staviti (a mozda uopste ne razmatrati W), evo zasto:</p><p>-vati su snaga izrazena iz relacije P=U*I (W=V*A) i predstavlja potencijalni RAD u koji se pretvara ENERGIJA. To sa stanovista botanike (citaj: GAJENE BILJKE) i nema neki znacaj. Ta energija se pretvara velikim dijelom u toplotu (toplotna disipacija) koja se javlja na samom svjetlosnom izvoru, velikim dijelom u toplotu koja se javlja na provodnicima usled Ohm-skog otpora, gubitaka usled nesavrsenosti svjetlosnog izvora (Efficasy lighting source) te UV i IR spektra zracenja koji nam nije potreban (takodje predstavlja gubitak sa botanickog stanovista) i na kraju nam ostane spektar svjetlosti koji nam odgovara za odredjenu feno fazu gajenja biljke. Taj dio pretvorene energije koji nam je koristan i neophodan je dosta mali i da ne bude zabune, na ovom mjestu dolazimo do LUX-a i LUMENA jer cemo samo tako govoriti o jedoj te istoj stvari i nece biti nesporazuma. Dakle da ponovimo, LUX je jacina svjetlosti koga proizvede jedna svijeca (1 candel) a LUMEN je kolicina svjetlosti od jednog LUX-a koja se sa svjetlosnog izvora rasporedi na povrsini od jednog kvadratnog metra. Lumene mozemo uporediti sa onim sto za covjeka predstavlja hrana (mada biljka hranjive materije uzima preko korijena ali bez ove "hrane" uginula bi u roku - odmah). Ta "hrana" je svjetlosna energija i ona u stvari predstavlja KOLICINU svetlosne energije koja se rasprostire po jedinici povrsine (citaj: LISTA) a pomocu koje biljka u hloroplastima koji sadrze hlorofil vrsi hemijsku pretvorbu mineralnih materija i vode uz potrosnju ugljen dioksida (CO2) u polisaharide i kiseonik. Takodje ta "hrana" mora da zadovoljava i u pogledu kvalitete a to je onaj svjetlosni spektar o kojem je vec bilo rijeci. Znaci KOLICINA i KVALITET svjetla su u korelativnom odnosu i imaju svoje limite koji su odredjeni fenotipom i genotipom same biljke.</p><p> Dakle ako je napisano da za uspjesan rast i razvoj nase biljke treba obezbijediti izmedju 25000-35000 LUMENA svjetlosti ciji spektar zadovoljava talasnu duzinu 400-700nm (ili 2700-6500 K) onda je na nama da te svjetlosne uslove obezbijedimo. U Indoor uslovima gajenja sa HPS sijalicom smo zadovoljili sve te uslove i onda se postavlja pitanje ZASTO se uopste bacemo sa LEDarama. Pa postoji bar nekoliko valjanih razloga za to. Tu je prije svega komoditet u rukovanju u odnosu na nezgrapne, velike i lomljive sijalice koje zahtijevaju posebnu paznju u rukovanju, zatim kod LED rasvjete ne dolazimo u dodir sa visokim naponima opasnim po zivot, nije nam potreban balast (zapaljivac, prigusnica) koja je teska koliko i dva grow box-a, ne treba nam COOL TUBE i slicna s*anja, uslovi gajenja nam ne nalikuju na finsku saunu, vrhove biljaka mozemo pustiti do samog izvora svjetlosti bez bojazni od ozegotina, mogucnost brze dislokacije groww box-a u slucaju "potrebe".... ....... i ima toga jos ali da ne odem off topic. Uglavnom da za ovaj put zakljucim i konstatujem:</p><p> -ako obezbijedimo sjvetlosne uslove koje ispunjava i HPS dobicemo istu kolicinu (uz manji utrosak energije) i kvaitet VUTRE.</p><p> -LED rasvjeta nije sveti gral i ne treba se olako zalijetati prateci podatke koji su navedeni o karakteristikama LEDara na sajtovima poput e-bay, Bang good, Alibaba i ostali Ali..... Na sajtu koji sam na pocetku naveo se nalazi mini istrazivanje jednog dobrog znalca iz ove oblasti te ga treba uzeti bezrezervno u nasem daljem radu.</p><p> -Od proizvodjaca LED rasvete za nase potrebe (da se razumijemo, dnevnu sobu ce nam obasjavati LED STRIP bez obzira ko je proizvodjac) ali za nase potrebe dolaze u obzir: SAMSUNG, PHILIPS, EDISON OPTO i mozda jos LED LUXOR. Sve ostalo sto se moze naci na ovim sajtovima koje sam naveo treba prekalkulisati i to na nacin da svaku pojedinu karakteristiku podijelimo sa koeficijentom 3 ili 5.</p><p></p><p>[USER=51315]@adrion[/USER]</p><p>ovom prilikom sam se bavio samo STRIP rasvjetom. Rezultate pojedinacnih LEDara cu objaviti za koji dan.</p><p></p><p>Za sada toliko. Idemo dalje ka konacnom resenju (neka se niko ne zavarava da ce biti jeftino) koje ce nam gajenje uciniti zadovoljstvom.</p><p></p><p>Pozdrav 3131011</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="3131011, post: 451012, member: 47922"] Diskusiju cemo nastaviti posle konektovanja na gorenavedeni link. Za svaki slucaj evo kako doci do njega: GOOGLE > LED SMD STRIP 5630 DATASHEET > Understanding LED Strip Lights/Stephen's Suff. Zamolio bih nekog od kolega sa foruma ko se dobro snalazi sa engleskim jezikom da prevede text, trebace nam svima. Dok bude trajalo gore navedeno, ja cu pokusati da malo pojasnim stvari oko botanike (po zanimanju sam poljoprivredni inzenjer) a oko elektronike ce mi pomoci [USER=51315]@adrion[/USER] pa cemo to zajedno nekako izgurati, nadam se. Prvo bih naveo da trebamo u drugi plan staviti (a mozda uopste ne razmatrati W), evo zasto: -vati su snaga izrazena iz relacije P=U*I (W=V*A) i predstavlja potencijalni RAD u koji se pretvara ENERGIJA. To sa stanovista botanike (citaj: GAJENE BILJKE) i nema neki znacaj. Ta energija se pretvara velikim dijelom u toplotu (toplotna disipacija) koja se javlja na samom svjetlosnom izvoru, velikim dijelom u toplotu koja se javlja na provodnicima usled Ohm-skog otpora, gubitaka usled nesavrsenosti svjetlosnog izvora (Efficasy lighting source) te UV i IR spektra zracenja koji nam nije potreban (takodje predstavlja gubitak sa botanickog stanovista) i na kraju nam ostane spektar svjetlosti koji nam odgovara za odredjenu feno fazu gajenja biljke. Taj dio pretvorene energije koji nam je koristan i neophodan je dosta mali i da ne bude zabune, na ovom mjestu dolazimo do LUX-a i LUMENA jer cemo samo tako govoriti o jedoj te istoj stvari i nece biti nesporazuma. Dakle da ponovimo, LUX je jacina svjetlosti koga proizvede jedna svijeca (1 candel) a LUMEN je kolicina svjetlosti od jednog LUX-a koja se sa svjetlosnog izvora rasporedi na povrsini od jednog kvadratnog metra. Lumene mozemo uporediti sa onim sto za covjeka predstavlja hrana (mada biljka hranjive materije uzima preko korijena ali bez ove "hrane" uginula bi u roku - odmah). Ta "hrana" je svjetlosna energija i ona u stvari predstavlja KOLICINU svetlosne energije koja se rasprostire po jedinici povrsine (citaj: LISTA) a pomocu koje biljka u hloroplastima koji sadrze hlorofil vrsi hemijsku pretvorbu mineralnih materija i vode uz potrosnju ugljen dioksida (CO2) u polisaharide i kiseonik. Takodje ta "hrana" mora da zadovoljava i u pogledu kvalitete a to je onaj svjetlosni spektar o kojem je vec bilo rijeci. Znaci KOLICINA i KVALITET svjetla su u korelativnom odnosu i imaju svoje limite koji su odredjeni fenotipom i genotipom same biljke. Dakle ako je napisano da za uspjesan rast i razvoj nase biljke treba obezbijediti izmedju 25000-35000 LUMENA svjetlosti ciji spektar zadovoljava talasnu duzinu 400-700nm (ili 2700-6500 K) onda je na nama da te svjetlosne uslove obezbijedimo. U Indoor uslovima gajenja sa HPS sijalicom smo zadovoljili sve te uslove i onda se postavlja pitanje ZASTO se uopste bacemo sa LEDarama. Pa postoji bar nekoliko valjanih razloga za to. Tu je prije svega komoditet u rukovanju u odnosu na nezgrapne, velike i lomljive sijalice koje zahtijevaju posebnu paznju u rukovanju, zatim kod LED rasvjete ne dolazimo u dodir sa visokim naponima opasnim po zivot, nije nam potreban balast (zapaljivac, prigusnica) koja je teska koliko i dva grow box-a, ne treba nam COOL TUBE i slicna s*anja, uslovi gajenja nam ne nalikuju na finsku saunu, vrhove biljaka mozemo pustiti do samog izvora svjetlosti bez bojazni od ozegotina, mogucnost brze dislokacije groww box-a u slucaju "potrebe".... ....... i ima toga jos ali da ne odem off topic. Uglavnom da za ovaj put zakljucim i konstatujem: -ako obezbijedimo sjvetlosne uslove koje ispunjava i HPS dobicemo istu kolicinu (uz manji utrosak energije) i kvaitet VUTRE. -LED rasvjeta nije sveti gral i ne treba se olako zalijetati prateci podatke koji su navedeni o karakteristikama LEDara na sajtovima poput e-bay, Bang good, Alibaba i ostali Ali..... Na sajtu koji sam na pocetku naveo se nalazi mini istrazivanje jednog dobrog znalca iz ove oblasti te ga treba uzeti bezrezervno u nasem daljem radu. -Od proizvodjaca LED rasvete za nase potrebe (da se razumijemo, dnevnu sobu ce nam obasjavati LED STRIP bez obzira ko je proizvodjac) ali za nase potrebe dolaze u obzir: SAMSUNG, PHILIPS, EDISON OPTO i mozda jos LED LUXOR. Sve ostalo sto se moze naci na ovim sajtovima koje sam naveo treba prekalkulisati i to na nacin da svaku pojedinu karakteristiku podijelimo sa koeficijentom 3 ili 5. [USER=51315]@adrion[/USER] ovom prilikom sam se bavio samo STRIP rasvjetom. Rezultate pojedinacnih LEDara cu objaviti za koji dan. Za sada toliko. Idemo dalje ka konacnom resenju (neka se niko ne zavarava da ce biti jeftino) koje ce nam gajenje uciniti zadovoljstvom. Pozdrav 3131011 [/QUOTE]
Verifikacija
Objavite odgovor
Forumi
Uzgajanje Marihuane
Oprema za Unutrašnji uzgoj
DIY - LED Grow Panel - propisno
Bottom