Evo ne znam gdje da pocnem prvo, upravo sam zavrsio turu ulja i jos sam pod dojmom i jedva cekam da podjelim sa vama. Pa da krenem onda redom. Kupio sam ovaj tjedan destilator za vodu nominalno ali moze se korisiti i za isparavanje alkohola, pravljenje etricnih ulja i druge stvari. Ja sam se sada fokusirao na izradu rso ulja. Vjerujem da svi koji zive u stanovima i vecim zajednicama imaju problema sa mirisom prilikom izrade ulja jer isparavanje alkohola zna biti brutalno takoder popraceno sa dobro znanim mirisom drage nam biljke. Da bi se to sve izbjeglo postoji rijesenje. Gore spomenuti destilator za vodu isparava alkohol bez dodatnih mirisa i icega. Dovoljna je kuhinjska napa da samo izvlaci ta minimalna isparavanja. Uredaj je prilicno jednostavan za uporabu. Prilikom kupnje je bitno da kupite uredaj koji na sebi ima regulaciju temperature. Vecina ih se krece od 78 do 108c. Alkohol sam isparava vec na 79c pa sam ja koristio 80c da budem siguran da je to to. Grijanje na spomenutih 80c se odvija relativno brzo slicno kao na indukcijskim plocama. Vutru isperete u alkoholu i procjedite od necistoca i sitnih cestica. Ja osobno koristim cijedilo na koje stavim komad 50 mikronskog platna a na njega naslazem one tanke vatice za lice i to zaustavi sav nepozeljan materijal i gotovo je u roku 5min za 3-4L alkohola. Na taj nacin nema beskonacnog filtriranja na filtere za kavu.
Prociscenji alkohol sipate u destilator, provjerite da je guma sjela da dihta dobro. Nastimate temperaturu na 80c i gledate kako se magija desava. Moj uredaj je klasificiran na 1,5L po satu kada se prociscava voda. Sa alkoholom to ide malo brze i za neke 3,5L mi je trebalo oko 2h. Nakon dva sata ostalo mi je oko 3 deci koje sam prebacio u kuhalo za rizu i zavrsio za cas. Sam destilator nije pogodan da se ide do kraja sa isparavanjem jer se nista ne vidi unutra kad je zatvoren pa nemate kontrolu nad procesom. Mozete vi u njemu do kraja ici ali meni je ovako bilo puno lakse i organiziranije za raditi i sigurnije na kraju krajeva.
Za ulje sam koristio 280gr koje je vec bilo koristeno za izradu hasha ali ispralo se nesto inod toga. Dodao sam jos friskih hedova po 50gr lavender og i 50gr big buda te 15gr hasha od amnesia haze. Dobio sam na kraju 50ml ulja i jednu cajnu zlicicu punu koju sam odmah ubacio u kokosovo ulje i rastopio za cokoladice.
Slobodno pitajte ako budete imali dodatnih pitanja u vezi procesa i reci cu vam samo da vise nista nije isto nakon ovoga. Kakav lezeran pristup i bez grca hoce li tko sta osjetiti.
Prociscenji alkohol sipate u destilator, provjerite da je guma sjela da dihta dobro. Nastimate temperaturu na 80c i gledate kako se magija desava. Moj uredaj je klasificiran na 1,5L po satu kada se prociscava voda. Sa alkoholom to ide malo brze i za neke 3,5L mi je trebalo oko 2h. Nakon dva sata ostalo mi je oko 3 deci koje sam prebacio u kuhalo za rizu i zavrsio za cas. Sam destilator nije pogodan da se ide do kraja sa isparavanjem jer se nista ne vidi unutra kad je zatvoren pa nemate kontrolu nad procesom. Mozete vi u njemu do kraja ici ali meni je ovako bilo puno lakse i organiziranije za raditi i sigurnije na kraju krajeva.
Za ulje sam koristio 280gr koje je vec bilo koristeno za izradu hasha ali ispralo se nesto inod toga. Dodao sam jos friskih hedova po 50gr lavender og i 50gr big buda te 15gr hasha od amnesia haze. Dobio sam na kraju 50ml ulja i jednu cajnu zlicicu punu koju sam odmah ubacio u kokosovo ulje i rastopio za cokoladice.
Slobodno pitajte ako budete imali dodatnih pitanja u vezi procesa i reci cu vam samo da vise nista nije isto nakon ovoga. Kakav lezeran pristup i bez grca hoce li tko sta osjetiti.