Destilator za pripremu ulja by Beštija

Hempatia Soma iGrow Hemps garden

beštija

Prijatelj Foruma
16.03.2012
4.723
30.332
2.598
Svalbard
Evo ne znam gdje da pocnem prvo, upravo sam zavrsio turu ulja i jos sam pod dojmom i jedva cekam da podjelim sa vama. Pa da krenem onda redom. Kupio sam ovaj tjedan destilator za vodu nominalno ali moze se korisiti i za isparavanje alkohola, pravljenje etricnih ulja i druge stvari. Ja sam se sada fokusirao na izradu rso ulja. Vjerujem da svi koji zive u stanovima i vecim zajednicama imaju problema sa mirisom prilikom izrade ulja jer isparavanje alkohola zna biti brutalno takoder popraceno sa dobro znanim mirisom drage nam biljke. Da bi se to sve izbjeglo postoji rijesenje. Gore spomenuti destilator za vodu isparava alkohol bez dodatnih mirisa i icega. Dovoljna je kuhinjska napa da samo izvlaci ta minimalna isparavanja. Uredaj je prilicno jednostavan za uporabu. Prilikom kupnje je bitno da kupite uredaj koji na sebi ima regulaciju temperature. Vecina ih se krece od 78 do 108c. Alkohol sam isparava vec na 79c pa sam ja koristio 80c da budem siguran da je to to. Grijanje na spomenutih 80c se odvija relativno brzo slicno kao na indukcijskim plocama. Vutru isperete u alkoholu i procjedite od necistoca i sitnih cestica. Ja osobno koristim cijedilo na koje stavim komad 50 mikronskog platna a na njega naslazem one tanke vatice za lice i to zaustavi sav nepozeljan materijal i gotovo je u roku 5min za 3-4L alkohola. Na taj nacin nema beskonacnog filtriranja na filtere za kavu.
Prociscenji alkohol sipate u destilator, provjerite da je guma sjela da dihta dobro. Nastimate temperaturu na 80c i gledate kako se magija desava. Moj uredaj je klasificiran na 1,5L po satu kada se prociscava voda. Sa alkoholom to ide malo brze i za neke 3,5L mi je trebalo oko 2h. Nakon dva sata ostalo mi je oko 3 deci koje sam prebacio u kuhalo za rizu i zavrsio za cas. Sam destilator nije pogodan da se ide do kraja sa isparavanjem jer se nista ne vidi unutra kad je zatvoren pa nemate kontrolu nad procesom. Mozete vi u njemu do kraja ici ali meni je ovako bilo puno lakse i organiziranije za raditi i sigurnije na kraju krajeva.

Za ulje sam koristio 280gr koje je vec bilo koristeno za izradu hasha ali ispralo se nesto inod toga. Dodao sam jos friskih hedova po 50gr lavender og i 50gr big buda te 15gr hasha od amnesia haze. Dobio sam na kraju 50ml ulja i jednu cajnu zlicicu punu koju sam odmah ubacio u kokosovo ulje i rastopio za cokoladice.
Slobodno pitajte ako budete imali dodatnih pitanja u vezi procesa i reci cu vam samo da vise nista nije isto nakon ovoga. Kakav lezeran pristup i bez grca hoce li tko sta osjetiti. :wave:

IMG_6019.jpeg IMG_6020.jpeg IMG_6021.jpeg IMG_6023.jpeg IMG_6024.jpeg IMG_6035.jpeg IMG_6036.jpeg IMG_6037.jpeg IMG_6041.jpeg IMG_6045.jpeg IMG_6046.jpeg IMG_6047.jpeg

beštija

Prijatelj Foruma
16.03.2012
4.723
30.332
2.598
Svalbard
Da, Jolly dobro si primjetio. Zaboravio sam napisati da dobiven alkohol se moze ponovno korisiti za sljedeci put. :thumb:
Ostalo sve je jednostavno zatvori i ako sipas npr 3L u njega cekas da ispari 2,5L alkohola nazad u spremnik. Na tom dijelu se moze otvoriti i pogledati koliko je jos ostalo. Ja sam odradio zadnji dio u kuhalu za rizu sa mozda 3 deci start. Za nekih 15 min sam bio gotov sa uljem. Napa mi je sve izvukla van tako da sam kasnije samo proluftao i to je to.

Bizzzo

~ Fly Me To The Moon ~
Urednik
Moderator
11.02.2008
8.126
32.660
2.718
twitch.tv
Brate. Hvala. To je sto ja imam reci. Ajd ova tema, al ima ih koliko. Cu da kupim prvo prešu, pa da je na adresu pošaljem, a ona ovaj uredjaj. Perverzija. Sad kontam koliko samo para je otišlo u vjetar alkohola radi. Gdje ne spavanje jer sam morao isparavati u 4 ujutro i koječega. Cheers, ja sam ti dužan, kontam ostatak Balkana jos dalje. :rasta:

Saint G

Aktivan Član
02.04.2022
194
569
93
Čestitam maestro :) čuo sam za ovaj aparat..drug iz usa mi ga je hvalio odavno ali sad vidim i na djelu da je super stvar. Nema šta. Tehnologija nam ide u prilog :)

vidim da kao i ja :D koristiš čačkalice za zatvaranje šprica

sone1

Coco Loco
Poznanik Foruma
14.12.2019
1.533
8.010
258
Pretece me bestija za koji dan :p :D pa sada ne znam da li u Mariovu temu za ulje ili ovde da okacim, al posto je savremenija metoda, a bestija se vec zalaufao :)

Elem glede ovaj snimak, pa sam hteo da pitam, jer mario rece 3 minuta mesanje, a ovaj cova je ostavio 20min, ali je evaporirao?? klorofil na suncu??
Sustina je meni ista, ali eto od iskusnijih neko neka proveri video, pa ako treba bacite koji komentar :)

Ja sad samo odlazem izradu, i stalno nesto novo nabavljam.

PS Da li bi bilo bolje koristiti buble bags za filtririanje? (mogu gazu da, ali zanima me umesto filtera za kafu nezz kolko su oni micro) imam 25 i 50 microna :)

• Sviđa mi se
Reactions: beštija and Bizzzo

beštija

Prijatelj Foruma
16.03.2012
4.723
30.332
2.598
Svalbard
ima na amazonu za kupiti.

sone mozes da koristis bubble bag 50mikrona bez problema. Tako sam i ja napravio, koristio sam platno od 50 i 2 sloja vatica. Kad dode do kraja samo skupim sve i stisnem da sve izade van. Za 5min si gotov sa filtriranjem. Prije sam imao gazu ali mikronsko platno je bolje.

IMG_6048.jpeg IMG_6049.jpeg IMG_6050.jpeg

sone1

Coco Loco
Poznanik Foruma
14.12.2019
1.533
8.010
258
Thnx to me zanima najvise, to sad izgleda kao easy metoda, taman dok se malo iskjura cbdejka docice i destilator :)
A za procedjivanje isto ima sprava :D
61+2yPfPO5L._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Poslednja izmena:

Ćyro

~ Pa ćemo vidit
Poznanik Foruma
01.03.2009
1.343
9.109
258
Dalmacija
bestija stvarno si inovator :) svaka cast. Meni iskreno evo bas krivo sto nemam problema s mirisima. Ja to onako po domacu ispred kuce na stolu odradim a susjedi nek bauljaju i padaju u nesvjest :D mogu bogu zahvalit na susjedima koje imam, zlatni!
Ali ovo s tufericima od vate i gaza(mikronsko platno) tu si mi ustedio vremena more. To je meni game changer. Ko i svima. Valja kakav rank roknut ljudima poput tebe, jer stvarno sta radite to nisu istine..
veliki respekt od mene covik moj dobri :thumb::clap:::respect:

Poslednja izmena:

beštija

Prijatelj Foruma
16.03.2012
4.723
30.332
2.598
Svalbard
Hvala Cyro, ma kakav rank bitno da se neko moze sa tim pomoci i to je vece nego bilo koji rank :)
Ali ovo s tufericima od vate i gaza(mikronsko platno) tu si mi ustedio vremena more.
ne ostane jedan trun u tekucini, mozes ako zelis ici i sa 25 mikrona ali ce se malo produziti vrijeme cijedenja.
Orginalni tip sa tufericima je od stipeta, ja sam samo dodao platno od ispod.

20.06.2023
89
151
33
Hiraeth
Imam pitanje u vezi ove metode, moguće da netko zna, zbog toga što je moje znanje iz kemije vrlo skromno, a na netu nisam našao ništa.
Da li je moguće isti postupak provesti s benzinom za čišćenje u smislu da se benzinske pare ponovo kondenziraju?
Mislim, po nekoj logici bi trebalo biti moguće.

beštija

Prijatelj Foruma
16.03.2012
4.723
30.332
2.598
Svalbard
Trebas vidjeti na kojoj temperaturi isparava. Na kuhalu je moguce odabrati od 78 do 108 stupnjeva celzijusa. Ja koristim Isopropanol 99,9% cistoce i on mi se pokazao kao najbolje otapalo. Zavrsno isparavanje ide relativno brzo u kuhalu za rizu i ne ostaje naita u ulju. Uzmi si 5L kanister i na sigurnom si.

IMG_6280.jpeg

20.06.2023
89
151
33
Hiraeth
Beštija sorry, malo sam se krivo izrazio.
Nije pitanje o temperaturi, već da li se pare benzina za čišćenje, mogu rekondenzirati?
Zanima me reciklaža benzina, kao što je to moguće u slučaju alkohola.
Koristim kuhalo za rižu, a kada s cooking mode prešalta automatski u warming mode, prebacim sve u keramičku šalicu koja dodatno ide na bagatelni aparat za kavu, koji radi na relativno niskoj temperaturi ispod 100°C.
Za nekih pola sata pojave se mjehurići i za najkasnije 24 sata, ovisno o količini, ulje se potpuno smiri.
Nema mjehurića, nema ništa, zadnja kap benzina je isparila.

beštija

Prijatelj Foruma
16.03.2012
4.723
30.332
2.598
Svalbard
Iskreno da ti kazem ne znam jer sa benzinom nisam nikad radio. Mozda se javi netko tko ima iskustva sa njim.
Uzmi si radije ovaj alkohol i na sigurnom si 100%. Bolji izbor po meni i spasiti ces 2/3 alkohola sigurno.

• Sviđa mi se
Reactions: Aragami and Bizzzo